Hazineye 'havadan' 27,5 milyar euro girecek
Üçüncü Havalimanı'nın inşaatını ve işletilmesini üstlenen konsorsiyum, devlete, 25 yılda toplam 27,5 milyar euro kira ödeyecek.
İstanbul'da yapımı devam eden Üçüncü Havalimanını üstlenen konsorsiyum, yıllık KDV dahil 1,1 milyar euro olmak üzere 25 yılda 27,5 milyar euro kira ödeyecek. Böylece devletin kasasına tek kuruş harcanmadan 89 milyar liradan fazla para girmiş olacak.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünce 3 Mayıs 2013'te "Yeni Havalimanı"nın inşa edilmesi ve işletilmesini (25 yıl) kapsayan ihaleyi Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu kazanmıştı.
İhaleyi kazanan konsorsiyumun bu amaçla İGA (İstanbul Grand Airport) ismini vererek 7 Ekim 2013'te kurduğu şirketin havalimanı projesini hayata geçirmek üzere başlattığı çalışmalar son hızla devam ediyor. Şirketin, 90 milyon yolcu kapasiteli olacak ve Şubat 2018'de hizmete açılacak havalimanının ilk etabı için 6 milyar euroluk yatırım hedefleniyor.
Toplamda 76,5 milyon metrekarelik alana yap-işlet-devret şeklinde inşa edilecek havalimanı için toplam 10 milyar eurodan fazla yatırım yapılacak. Şehir merkezine 35 kilometre mesafede bulunan ve dört fazda tamamlanacak Üçüncü Havalimanının tüm fazları tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcuya çıkarılabilir kapasitesi ile 350'den fazla destinasyona uçuş ve 150'den fazla havayolu şirketine ev sahipliği yapacak.
1,5 milyon kişiye yeni istihdam
Şu anda 16 milletten 13 binden fazla kişinin çalıştığı, 2 bini yüksek kapasiteli kamyon olmak üzere 3 bine yakın ağır makine ekipman filosunun bulunduğu proje, bu çalışma sahası ve çalışan sayısı bakımından dünyanın en büyük şantiyelerinden biri olarak gösteriliyor.
Proje tamamladığında doğrudan 100 bin, yan sektörlerle birlikte 1,5 milyon kişiye yeni istihdam alanı sağlaması bekleniyor.
"Ülke geliri birçok alanda artacak"
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, havalimanının işletmesinin 25 yıl süreyle yapımını üstlenen konsorsiyuma ait olacağını belirterek, bunun dışında ülkenin birçok alanda gelirinin artacağını söyledi.
Havalimanının İstanbul ve ülke ekonomisine muazzam katkısı olacağını dile getiren Ilıcalı, "Burada havalimanı dışında da oteller, alışveriş merkezleri, kongre salonları olacak. Dolup taşacak bu alanlardan vergiler alınacak. Ayrıca havalimanı ile sağlanacak rahat ve hızlı ulaşım sayesinde turist sayısında artış yaşanacak. Uluslararası kongrelerin, fuarların İstanbul'da düzenlenme olasılığı artacak ve bu alanda daha fazla etkinlik gerçekleştirilecek." dedi.
Ilıcalı, kongre, fuar gibi uluslararası etkinlikler için gelen turistlerin normallerden çok daha fazla harcama yaptığının altını çizerek, böylece turizmden sağlanan gelirin artacağını vurguladı.
"Ulaşım kolaylığı ile Üçüncü Havalimanı sayesinde Türkiye daha fazla tanınacak. Doğudan batıya, kuzeyden güneye, Asya'dan Avrupa'ya tüm dünyadan daha fazla turist çekecek" diyen Ilıcalı, havaalanı devreye girdiği anda Topkapı Sarayını ziyaret eden turist sayısında önemli oranda artış yaşanacağını bildirdi.
"Atatürk ve Sabiha Gökçen'de gecikmelerden kaynaklanan iş gücü ve yakıt kaybı önlenecek"
Ilıcalı, görevi nedeniyle sık sık seyahat ettiğini anımsatarak, artık Sabiha Gökçen Havalimanında bile gecikmelerin yaşandığını, Üçüncü Havalimanının bir an önce bitirilip hizmete açılması gerektiğini söyledi.
"Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarında yoğunluk nedeniyle maalesef gecikmeler yaşanıyor. Buralarda ciddi iş gücü, vakit ve yakıt kaybı var" ifadelerini kullanan Ilıcalı, İstanbul'un yeni havalimanı ile bunun da ortadan kalkacağını aktardı.
Ilıcalı, metrosuyla, hızlı treniyle, otobüs seferleriyle Üçüncü Havalimanına toplu ulaşımın da kolay olacağını belirterek, "Öte yandan burası denizin dibinde. Bu nedenle lojistik merkezi de olacak. Buradan da ekonomik katkı sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.
Ilıcalı, "Kısa süre önce Sayın Başbakanımız ile Helsinki'ye gittik. Burada Başbakanımıza ve iş adamlarımıza nasıl itibar gösterildiğini gördüm, gurur duydum. Yeni havaalanları ve mega projeleri ile artık Türkiye büyük bir marka. İstanbul dünya şehri. Tanınabilirlik açısında da çok önemli bu proje." dedi.
Bakan Yıldırım: "Kamunun hiçbir kaybı yok"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kısa süre önce konuya ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:
"Kamunun bir kaybı var mı? Yok. Yolcu garantisi verdik. Evet, 10 yıllığına 340 milyon yolcu garantisi verdik. Ama bizim Atatürk Havalimanındaki yıllık yolcuyu 10 yıl ile çarptığımız zaman bunun üzerine çıkıyor. Dolayısıyla ilk yıldan itibaren kamu hiç bir yük almadan dünyanın en büyük havalimanına sahip olacak ve üstüne 1,1 milyar euro yıllık kira parası alacak. İşte finans, işte model, işte iş… Bu örnek bir projedir, bunun gibi daha çok projemiz var."