'Hazır fabrika' desteği yatırımcıyı heyecanlandırdı

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Tanrıverdi, fabrika desteğinin çok cazip olduğunu, detaylar açıklandığında yatırımcının sıraya gireceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı ve Yatırım ve Destek Hamlesi " kapsamında sunulan hazır fabrika desteği yatırımcıyı heyecanlandırdı.

Yatırım ve destek hamlesi açıklamasıyla, yüksek istihdam sağlayan tekstil ve hazır giyimde hareketlilik başladı. Bir süredir teşviğin açıklanmasını bekleyen yatırımcıların programın detaylarının açıklanmasıyla sahaya inmesi bekleniyor.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı (İHKİB) Hikmet Tanrıverdi,  yaptığı değerlendirmede, özel sektörün yeni yatırım ve işletmelerine yılda 1 milyar 250 milyon liralık kamu desteği sağlanmasının öngörüldüğü program kapsamında özel sektörün yılda ilave 2,8 milyar lira yatırım yapmasının beklendiğini, bu yatırımlarla yıllık toplam 200 bin kişilik istihdam sağlanmasının öngörüldüğünü söyledi.

Bu hamlede özel sektör tarafında en büyük rolü hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün oynayacağını dile getiren Tanrıverdi, çok sayıda destek kaleminin ifade edildiği programda, yatırımcı için en cazip desteğin "hazır fabrika" verilmesi ve asgari ücret üzerindeki yüklerin kaldırılması olduğuna dikkati çekti.

Programın detaylarını beklediklerine işaret eden Tanrıverdi, şöyle devam etti:

"Bu desteklerle o bölgede en çok hazır giyim sektörü büyüyecek. En fazla riski bu sektör alabilir. İnsanların şu anda oraya gitmemesinin nedeni güvenlik, ama siz yatırımcıya TOKİ eliyle hazır fabrika sunarsanız o noktada yatırımcı kararını değiştirir. 'Hazır yer var, risk alabilirim gidip yatırım yapayım' der. Programın detayları henüz belli değil. Fabrika desteği çok cazip, detaylar açıklandığında yatırımcı sıraya girer."

"İlk sonuçları Şanlıurfa'da görülecek"

Tanrıverdi, Şanlıurfa'da oluşturulan Hazırgiyim Organize Sanayi Bölgesinde (HOSAB) 7 firmanın 4 bine yakın istihdam sağladığına işaret ederek, yeni teşvik hamlesinin bu bölgeyi "şaha kaldıracağını" söyledi.

Geçen yıldan bu yana yeni bir teşvik programı açıklanacağı söylentileri nedeniyle bu bölgedeki projelerini bekleten yatırımcılar bulunduğunu anlatan Tanrıverdi, "Şu anda HOSAB'da herşeyi hazır olan çok sayıda proje var. Yatırımcı, bu açıklamaları bekliyordu. Fabrika desteği, maliyetleri önemli ölçüde düşürecektir. Desteğin ayrıntıları belli olduğunda o bölgede 20 tesis, hemen yatırıma başlar."

Tanrıverdi, "Yeni OSB planı var mı?" sorusu üzerine ise "Hazır bina noktasında ayrıntılar belli olduğunda bizim sektörümüzde o bölgeye çok ciddi bir yatırım hamlesi olur. Biz de elimizi taşın altına koyarız. Yeter ki bürokratik engeller, sorunlar çıkarılmasın. Önceki teşvik programlarında bu konuda önemli sorunlar yaşanıyordu. Başbakanımız, bakanlarımız heyecanla radikal kararlar açıklıyor, ama alt tarafta bürokrasi, bu kararlara şartlar ekleme, ek belgeler isteme yoluna gidiyor. Bu olmazsa, heyecan korunursa hızla yol alınır." dedi.

Batman, hamleye örnek

İzmir'in yanı sıra Batman'daki hazır giyim tesisinde 300 kişiye istihdam sağlayan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler de desteklerin memnuniyet verici olduğunu, kısa zamanda harekete geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kızılgüneşler, şunları kaydetti:

"Bahsi geçen bölgelerde 5 bin metrekare kapalı alana sahip bir fabrika kurmanın maliyeti 5-6 milyon lira. Terör tehdidi devam ettiği sürece yatırımcı bu sabit maliyeti yapmaktan kaçınıyor. TOKİ eliyle yapılan fabrikaların uygun fiyatlarla kiralanması halinde yatırımcının riski önemli ölçüde kalkıyor."

Programın detaylarının açıklanması sonrası Batman, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da hazır giyim, deri ve ayakkabı yatırımlarının hareketleneceğini ifade eden Kızılgüneşler, Batman'da bir süre önce hazır giyim firmalarının oluşturduğu kümelenmeyle 42 firmanın üretim yapar hale geldiğini kaydetti.

Yatırımlar sonrası Batman'ın daha güvenilir bir bölge haline dönüştüğüne işaret eden Kızılgüneşler, kentin sağladığı gelişimle örnek niteliğinde olduğunu söyledi.

Kızılgüneşler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da planlanan yatırım hamlesinin hayata geçebilmesi için sigorta sektörünün de adım atması gerektiğine işaret etti.

Halen Batman'da ürettiği ürünleri terör riski nedeniyle hiçbir şirketin sigorta etmediğini dile getiren Kızılgüneşler, "Devlet ve özel sektör yeni bir heyecanla bir kalkınma hamlesi yaratmaya çalışıyor. Sigorta sektörü, Güneydoğu'da ürünlerimize sigorta yapmıyor, bu hamleye onlar da katılsın. Bankaların faizler konusunda gösterdiği duyarlılığın sigorta şirketlerince de gösterilmesi gerekiyor." dedi.