Hazır giyimciden Rusya’ya internetle 3 günde kargo!

Rusya ihracatında yüzde 60 daralma yaşayan Türk hazır giyimciler bu ülkeye e-ticaretle ürün satmaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

ANTALYA - Rusya’nın yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve uçak kriziyle ihracatında yüzde 60 daralma yaşayan Türk hazır giyimciler Rusya’ya e-ticaretle ürün satmayı planlıyor. İstanbul Hazırgiyim Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Rusya’nın yıllık elektronik ticareti 17 milyar dolar. Bunun 1.2 milyar doları hazır giyim. Bu pazardan pay almak istiyoruz. Şu an 3 günde Rusya’ya kargo gönderebilecek durumdayız” dedi.

Antalya’da düzenlenen Türkiye- Rusya Medya Forumu kapsamında Maxx Royal Belek Golf Resort’ta, “Rusya- Türkiye Medya Forumu’nda birçok işadamının katıldığı paneller düzenlendi. Yılda 4.5 milyon turist çektiği Rusya pazarını kaybetmemek için girişimlerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Rus turistlerin tatil alışkanlıklarını anlamak için ülkede bir araştırma yaptırdı.

Araştırma hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, “Rus halkının gözünde kültür, şehir, alışveriş ve sağlık turizminde Türkiye’yi henüz istediğimiz seviyeye taşıyamamışız. Önümüzdeki yıllarda bu alanlara odaklanmayı planlıyoruz” dedi. Uluslararası medya kuruluşu Global Connection’ın Antalya’da düzenlediği ‘Yeni Dönemde Türkiye Turizminin Rusya’ya Bakışı’ panelinde konuşan Önal, Rusya’nın Türkiye için en özel pazarlardan birisi olduğunu söyledi. Turizmde Rusya ile güçlü ilişkiler olduğunu ifade eden Önal, 2 binli yılların başlarında 755 bin olan Rus turist sayısının 2015 yılında 4.5 milyon çizgisine ulaştığını dile getirdi. Önal yapılan bu araştırmayla Rusya’dan gelecek turist sayısında artış sağlamayı hedefl ediklerini belirtti.

Rusya’nın en büyük yatırımı DenizBank

Aynı panele konuşmacı olarak katılan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş de kader ortaklığını paylaşan Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin her gün bir önceki günden daha da güçlenerek devam edeceğini söyledi. Ateş, Sberbank’ın DenizBank hisselerini Ekim 2012’de satın aldığını, bu işlemin Rusya Federasyonu’nun bugüne kadar yurt dışında yaptığı en büyük yatırım olduğunu, DenizBank ve Sberbank olarak iki ülke arasında bir nevi elçilik görevini üstlendiklerini söyledi.

Türkiye’de turizm sektörüne toplam 19 milyar dolarlık kredi sağlandığına işaret eden Hakan Ateş, “Denizbank’ın turizme sağladığı 2,9 milyar dolar tutarındaki katkıyla sektörün lideri oldu” dedi.

Ateş, merkez bankalarında takas yapısının oluşturulması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun devletler bazında ele alınması, şu anda konvertibl olmayan her iki ulus parasının birbiriyle değiş tokuşunun sağlanması bizleri anormal ölçüde ileriye atacaktır. Bunun yanı sıra gelişen iki ülkenin de orta sınıfl arına daha fazla hizmeti, daha iyi vadelerle ve düşük faizli olarak alabileceği tatil olanakları sağlamamız lazım.”

Narenciyecinin gözü Çin’de

Rusya’nın Türk gıda ürünlerine getirdiği ambargo nedeniyle ülkeye ürün satamayan yaş meyve sebze sektörünün gözü de Çin’de yapılacak G20 Zirvesi’nde. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in bu zirvede bir araya gelme olanağı bulacağına dikkat çeken Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, “Türk ürünlerine uygulanan engellerin en kısa sürede çözüleceğinden umutluyum. Rus halkı Türk mandalinasını özlemiştir, Türk domatesini, üzümünü, portakalını özlemiştir” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir