Hedef 3 milyar dolar ticaret hacmi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
İSTANBUL - Avrupa Serbest Bölgesi'nin, 2011 yılında 2 milyar dolar, 2012 yılı sonunda 2,4 milyar dolara ulaşan ticaret hacminin 2013 yılında hedef 3 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.
Yapılan açıklamaya göre, Şahinler Holding'in yatırımlarından biri olan Avrupa Serbest Bölgesi'nin (ASB) 2012 yılındaki yatırımları ve 2013 yılı hedefleri düzenlenen bir toplantıyla paylaşıldı.
Toplantıda konuşan Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, ASB'deki yatırımların ihracata büyük katkı yaptığını belirterek, ''Bugün ASB'den tüm dünyaya, OECD ülkelerinden Avrupa Birliği pazarına, Kuzey Afrika'dan Rusya ve Orta Asya ülkelerine, Balkanlardan Uzakdoğu'ya kadar yaklaşık 170 ülkeye ihracat yapılıyor. ASB'de üretilen toplam ürünlerin yüzde 60'ı ihraç ediliyor, geri kalan yaklaşık yüzde 40'ı da Türkiye pazarına satılıyor'' dedi.
ASB'nin toplam yatırımının yüzde 70'inden fazlasını, yabancı sermayeli firmaların oluşturduğuna işaret eden Şahin, ASB'nin teknoloji üreten, kalıcı ve ihracatı artırıcı yatırımları çekmesiyle Türkiye'nin cari açığının kapatılması noktasında katkıda bulunduğunu ifade etti.
ASB'deki yeni yatırımların yabancı yatırımcıların ilgisiyle 1 milyar dolara ulaşacağını dile getiren Şahin, hedeflerinin ASB'yi büyük bir teknolojik üs ve katma değer yaratan ihracat ve istihdam havzası haline getirmek olduğunu belirtti.
A.T. Kearney Doğrudan Yabancı Yatırımlar Güven Endeksi'ne göre, Türkiye'nin 2012 yılında ASB gibi yabancı yatırım çeken bölgeler sayesinde doğrudan yabancı yatırım (DYY) için en cazip ülkeler listesinde 13. sırada yer aldığını kaydeden Şahin, ''Avrupa Birliği'nde ve dünyada sıkıntılar 2013 senesinde bitmeyeceği için Türkiye ekonomisi ancak yüzde 4 dolayında büyüyecektir. Bu şartlarda bizim serbest bölgemizdeki yatırımlar, hem yabancı sermayenin gelmesi hem de kalıcı ihracat için, Türkiye adına son derece önem taşımaktadır. Serbest bölgeler ileriki senelerde de Türkiye'yi cazip ülkeler sıralamasında daha ön sıralara taşıyacaktır'' değerlendirmesine bulundu.
Dünya çapındaki büyük ve ciddi oranda katma değer yaratan, teknoloji üreten firmaların ASB'de yatırım yapmasının Trakya'nın sosyo-kültürel kimliğini de değiştireceğini de kaydeden Şahin, ''2023 ''2023 yılı için serbest bölgeler arasında 1. sıra, 20 bin kişiye istihdam ve toplam 2 milyar dolar yatırım hedefleyen Avrupa Serbest Bölgesi;nin tam kapasite faaliyete geçtiği zaman yıllık ticaret hacminin de 10 milyar dolara ulaşması hedeflenmekte'' ifadelerini kullandı.
 
200'ün üzerinde firma, 4 bin istihdam
 
Açıklamaya göre, ticaret hacmi 2011 yılında 2 milyar dolara, 2012 yılı sonunda 2,4 milyar dolara çıkan ASB'de 2013 yılında ise 3 milyar dolar ticaret hacmi hedefleniyor.
1999 yılında faaliyete başlayan ve toplam 2 milyon metrekarelik bir alan üzerine kurulan ASB'de şu an 200'ün üzerinde firma faaliyet gösterirken, yaklaşık 4 bin kişi istihdam ediliyor.
2004 yılından beri en hızlı büyüyen serbest bölgelerden biri olma özelliği taşıyan Avrupa Serbest Bölgesi, 2011 yılında serbest bölgeler sıralamasında, iki basamak birden yükselerek 7. sıradan 5. sıraya yerleşirken, 2012'nin ilk yarısında ise bir basamak daha yükselerek 4. sırada yer aldı.