”Hedef, inovasyona dayalı enerjinin otomotiv sektörünü geçmesi”

Bakan Güler, bu ay 3 rüzgar tesisinin açılacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ıSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, hedeflerinin inovasyona (yenilik) dayalı enerji sektörünün, otomotiv sektörünü geçmesi olduğunu söyledi. 

Güler, "Enerjide Yükselen Yeni Bölgesel Güç: Türkiye" ana temasıyla düzenlenen 5. Türkiye Enerji Forumunda, sürdürülebilirlik ve inovasyonun enerjideki önemine değindi. Enerji alanında mutlaka kökten bir değişiklik yapmak gerektiğini, bu anlamda kendi dönemlerinde hukuki alt yapının düzenlendiğini belirten Güler, petrol piyasasının liberalleşmesinin de atılan önemli adımlardan biri olduğunu hatırlattı. 

Güler, yanlış giden trenin raylarını değiştirerek, çeşitli uygulamalar gerçekleştirdiklerini anlatarak, doğal gaz anlaşmalarını yenilediklerini söyledi. 

Türkiye'nin bölgesinde önemli bir enerji oyuncusu haline geldiğini ifade eden Güler, yerli kaynaklara ve yenilenebilir enerjiye ağırlık veren bir politika sürdürdüklerini kaydetti. 

Güler, rüzgar, güneş, su gibi konularda önemli adımlar attıklarını dile getirerek, yatırımların özel sektör üzerinden yürütülmesini gerektiğinin de bilincinde olduklarını aktardı. 

Son dönemde Türkiye'de enerji küçük ve orta boy işletmelerinin (KOBı) ortaya çıktığını ifade eden Güler, "Türkiyede, bir elin parmaklarını geçmeyen enerji yatırımcıları vardı. Bunlar büyük enerji yatırımcılarıydı. şimdi Anadolu'ya yayılan enerji KOBı'leri faaliyeti var" dedi. 

Hilmi Güler, bu ay 3 rüzgar tesisinin açılacağını, bunun da önemli bir adım olduğunu belirterek, hedeflerinin rüzgar türbinlerinin Türkiye'de yapılmasını sağlamak olduğunu, burada piyasanın en az 15 milyar dolarlık büyüklüğe sahip bulunduğunu kaydetti. 

Arz güvenliği kavramı kadar artık talep yönetiminin de günlük hayata giren önemli bir kavram haline geldiğini kaydeden Güler, enerji verimliliğinin önemine dikkat çekti. 

Güler, burada çok büyük kazançlar olduğunun altını çizerek, uygulamaya geçirdikleri ENVER projesiyle Türkiye'yi misyoner gibi dolaştıklarını anlattı. 

  

"Güneş enerjisinde sistem pahalı"

Türkiye'nin rüzgardan sonra güneşteki büyük potansiyelini keşfettiğini ve Türkiye'nin ıspanya'nın da önünde bulunduğunu belirten Güler, buradan önemli bir enerji elde edilebileceğini, ancak sistemin pahalı olduğunu, önümüzdeki dönemde ise buradaki maliyetlerin düşmesinin beklendiğini söyledi. 

Güler, güneşte gerekli yatırımların yapılması halinde Türkiye'nin diğer ülkelere örnek olacağını ve güneşte önemli bir ülke haline gelebileceğini söyledi. 

Hidrojen enerjisi alanında da önemli adımlar atmaya başladıklarını, aynı zamanda hibrid otomobil çalışmalarında da belli noktaya gelindiğini kaydeden Güler, şöyle devam etti: 

"Hedefimiz, inovasyona dayalı enerji sektörünün, otomotiv sektörünü geçmesi. Otomotiv sektörüyle yarışan bir enerji sektörü var. şu anda yatırım yapma arzusu çok önemli. Fiyatlarda da tıpkı petrolde olduğu gibi müdahalesiz bir yapıya gidiyoruz. Bu da, maliyeti daha esas alan uygulama olacak. Yatırımcıların daha fazla devreye girmesini sağlayacak." 

Güler, Avrupa'nın elektrik arz güvenliğinde Türkiye'nin önemli bir rol almak üzere olduğun belirterek, "Hükümetler arası anlaşmayı da önümüzdeki 2 ay içinde imzalayacağımızı düşünüyorum" dedi. 

Yunanistan Kalkınma Bakanı Hristos Folyas

 

Yunanistan Kalkınma Bakanı Hristos Folyas da, konuşmasında enerjinin herkes için stratejik bir konu olduğunu belirterek, "Bu konu, teorik düzeyde ya da iyi dilek düzeyinde kalmamalı, halklarımıza ortak çıkar sağlayacak projelerde temellendirilmeli" dedi. 

Bölgenin, Avrupa, Asya ve Orta Doğu arasında bir kavşak noktasında bulunduğunu, bunun sürekli bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi için yeni fırsatlar oluşturduğunu ifade eden Folyas, var olan ihtiyaca iki ülke tarafından verilecek yanıtın, bölgenin çehresini şekillendireceğini söyledi. 

Folyas, stratejik işbirliklerinin önemini vurgulayarak, tereddütlerin, ertelemelerin üstesinden gelinerek işbirliklerinin sürekliliğinin sağlanması gerektiğini kaydetti. 

Hristos Folyas, "Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Hazar Bölgeleri sadece enerji alanındaki işbirliklerini geliştireceğimiz bir bölge değil. Bu bölge, bizim coğrafyamız, mahallemiz. Bölgenin genel sosyo-ekonomik gelişmesine ve refah şartlarının yükseltilmesine katkıda bulunma zorunluluğumuz var" görüşünü aktardı. 

Türkiye ve Yunanistan arasında gerçekleştirilen enerji projelerine de değinen Folyas, 21. yüzyılın büyük beklentilerin, dolayısıyla büyük sorumlulukların yüzyılı olduğunu söyledi. 

Folyas, gerçekleştirilen projelerde Yunanistan'ın güvenilir bir ortak olduğunu kanıtladığını dile getirdi.