Hibe desteği verilecek tarımsal makinelerin kapsamı genişletildi

Daha önce 17 olan hibe desteği verilen tarımsal makine ekipman sayısı, 30'a çıkarıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde hibe destek verilecek tarımsal makine ve ekipmanlarının kapsamı genişletildi. Daha önce 17 olan hibe desteği verilen tarımsal makine ekipman sayısı, 30'a çıkarıldı.

Destek programı kapsamında, arcılık ve balıkçılık sektörüne de makine ekipman desteği verilecek. Güneş kolektörü, zeytin, pamuk, pancar, patates söküm ve hasat ile taş toplama makineleri de destekleme kapsamına dahil edildi. 

Kabul edilen proje başvurularında, mal alım tutarının yüzde 50'si hibe yoluyla desteklenecek. Hibeye esas tutar, gerçek kişiler için mal başına 50 bin lira, tüzel kişiler için mal başına 100 bin lirayı geçemeyecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerin işlerini kolaylaştırmak, üretim maliyetlerini düşürerek uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir düzeye getirmek için makine ve ekipman alımının desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlendi.

Tebliğe uyarınca, hibe desteği verilecek tarımsal makine ve ekipman alımları şöyle:

"Anıza direkt ekim makinesi alımları, arıcılık makine ve ekipmanı alımları, balya makinesi alımları, basınçlı sulama sistemi alımları, canlı balık nakil tankı alımları, çayır biçme makinesi alımları, çeltik fide dikim makinesi alımları, el traktörü alımları, file sistemi kurulması, güneş kolektörü alımları, hububat harman makinesi alımları, lazerli tesviye aleti alımları, mısır hasat tablası alımları, mibzer alımları, motorlu tırpan alımları, pamuk toplama makinesi alımları, pancar söküm makinesi alımları, patates söküm makinesi alımları, pülverizatör alımları, rüzgar makinesi alımları, sap parçalama makinesi alımları, sap toplamalı saman makinesi alımları, silaj makinesi alımları, soğuk hava tesisatlı taşıma aracı alımları, süt sağım ünitesi ve soğutma tankı alımları,tambur filtre alımları, taş toplama makinesi alımları, toprak frezesi alımları, yem hazırlama makinesi alımları, zeytin hasat makinesi alımları."

Program çerçevesinde 81 ilde yapılacak başvurular kabul edilecek. Hibe desteği verilecek makine alım projelerinde, alım süresi 3 aydan 2 aya indirildi. Başvuruları kabul edilenler ile il müdürlüğü arasında hibe sözleşmesinin imzalanmasından sonra, mal alımları en fazla 2 ay içerisinde tamamlanacak.

Daha önce hibe desteğinden yararlananlar

Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişiler belirtilen makine ve ekipmanlardan sadece birisi için başvuru yapabilecek. Program kapsamında daha önce hibe desteğinden yararlananlar bu tebliğ kapsamında sulama hariç, aynı makine ve ekipmana başvuru yapamayacak.

Başvuru tekliflerinde, proje sahipleri kendi paylarına düşen ve hibeye esas mal alım tutarının yüzde 50'si oranındaki katkı payı ile varsa ayni katkının finansmanını kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlü ve sorumlu olacak.

İl özel idaresi, belediye başkanlığı gibi kamu kurum ve kuruluşları, bunların vakıf, birlik benzeri teşekkülleri ile bunların içinde bulunduğu ortaklıkların başvuruları program kapsamında değerlendirilmeyecek.

Hibe desteği oranı

Kabul edilen proje başvurularında, hibeye esas mal alım tutarının yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilecek. Mal alım tutarları piyasa rayiçlerini geçemeyecek. Hibeye esas tutar gerçek kişiler için mal başına 50 bin lira, tüzel kişiler için mal başına 100 bin lirayı geçemeyecek. Basınçlı sulama sistemleri başvurularında gerçek kişiler için 100 bin lira, tüzel kişiler için 200 bin lirayı geçemeyecek. Mal alım bedellerinin bu miktarı aşması durumunda aşan kısım başvuru sahibi tarafından ayni katkı olarak karşılanacak.

Yatırımcılar tarafından tebliğ kapsamında satın alınacak ve hibe desteği verilecek tüm mal alımlarının gerçekleşme bedelleri kesinlikle başvurusunda belirtilen tutarı aşamayacak.

Gerçek ve tüzel kişilere ait basınçlı sulama sistemlerine yönelik mal alımları kapsamında, pompa, filtre, kontrol ünitesi, ana ve yan dallara ait borular, bağlantı ekipmanları, vanalar, damlatıcı ve yağmurlama ekipmanları gibi sadece tarla içinde kullanılan mal alımlarına arazide montajının ve basınç denemesinin yapılması şartıyla hibe desteği verilecek. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı için yılı bütçesine tahsis edilmiş ödeneğin en fazla yüzde 50;si, tebliğ kapsamında gerçekleştirilecek mal alımlarının desteklenmesi amacı ile kullanılacak.

Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan mal alım başvuruları, bugünden itibaren başlayarak 45 gün içerisinde il müdürlüklerine teslim edilecek. Başvurular yatırımın gerçekleşeceği il müdürlüklerine yapılacak. Vadesi geçmiş vergi borcu ve Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş prim borcu olan yatırımcı ve yüklenicilere hibe ödemesinde bulunulmayacak. Başvurular 20 gün içinde değerlendirilerek sonuca bağlanacak.

Hibe desteği alan çiftçi, hibe sözleşmesi kapsamında sağlanmış makine ekipmanların mülkiyetini ve amacını yatırımının bitiminden iki yıl sonrasına kadar değiştiremiyor.