Hisse değeri 1 YTL altındaki şirkete 'sermaye artırım' imkanı

SPK Başkanı Turan Erol, nominal değeri 1 YTL'nin altında olan şirketlere, nakit sermaye artırım imkanı sağlamak için çalıştıklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, nominal değeri 1 YTL'nin altında olan şirketlere, nakit sermaye artırım imkanı sağlamak için çalıştıklarını açıkladı.

Türkiye Borçlanma Araçları Piyasası Çalıştayı'nın açılışında konuşan Erol,  piyasaların yoğun bir gündemi bulunduğuna dikkat çekerek, "Böyle dönemlerde başkalarının paketlerini beklemektense, ne yapabileceğimizi düşünmemiz gerekiyor" dedi.

SPK Başkanı Turan Erol, borsadaki 319 yatırım şirketinin şu an itibariyle hisse senedi fiyatlarının, nominal değerin altında olduğunu, bunların 150'sinin borsa değerinin altında olduğunu, diğerlerinin önemli bir kısmının da fiyatlarının düşük olduğunu anlattı.

Hisselerinin değeri nominal değerinin altında olan bu şirketlere, nakit sermaye artırımına geldiklerinde nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda çalıştıklarını belirten Erol, "biraz mevzuattan kaynaklanan katılıklar, biraz da piyasanın bunları pek bilmemesi nedeniyle yeterince kullanılamıyor" dedi.

Erol, bu konudaki çalışma tamamlandığında nominal hisse değeri 1 YTL'nin altında olan şirketler için, nakit sermaye artırımı imkanı doğmuş olacağını söyledi.

Kredi piyasanın daraldığı bir ortamda, yerlerinde oturup beklemeyeceklerini yineleyen Erol, sermaye piyasalarını nasıl harekete geçireceği konusunda çalıştıklarını ifade etti.

Maliye Bakanlığı'nın yaptığı stopaj indiriminin çok önemli olduğunu ancak tek başına yeterli olmadığını belirten Erol, talep tarafını güçlendirmek gerektiğini, vergi boyutunda bir şeyler yapılabileceğini, SPK'nın halka arzda aldığı binde 2'lik payı bile KOBİ'ler için daha çok düşürmeyi düşündüklerini anlattı.

Erol, 4 bine yakın fon düzeyinde kurumsal anlamda yatırımcı olduğunu belirtti.

Brokerlar için süre uzatıldı

Seans salonu uygulamasına ilişkin düzenlemelere de değinen Erol, şöyle konuştu:

"Başlangıçta bu düzenleme bu amaçla yapılmadı. Brokerların işsiz kalması veya oradan çıkarılması gibi yanlış bir algılama oluştu. Kesinlikle böyle bir şey yok" dedi.

Bu dönemde hiçbir brokerın, hiçbir piyasa katılımcısının mağdur olmasını istemediklerini belirten Erol, "bu konuda değerlendirme yaptık. 1 yıl bu uygulamanın süresini uzattık. Amacımız yapılan işlemlerin ve piyasanın daha güvenli hale gelmesini sağlamak" diye konuştu.