”Hissettiğimiz yangının ateşi değil, alevinin sıcaklığı”
Hisarcıklıoğlu, imalat sanayi üretiminin, Ağustos ayında % 5,8, Eylül ayında ise % 6,4 azaldığına dikkat çekti
İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hisarcıklıoğlu, imalat sanayi üretimindeki düşüşe dikkati çekerek, "Bugün kapımıza kadar dayanan, ciddi bir ekonomik yavaşlama sürecidir. Bizim hissettiğimiz henüz yangının ateşi değil, alevinin sıcaklığıdır" dedi.
İstanbul Sanayi Odasının (İSO) düzenlediği 7. Sanayi Kongresinde konuşan Hisarcıklıoğlu, aslına bakıldığında dünyanın, ilk küresel finansal krizi yaşadığını, henüz haritası çıkartılmamış topraklardan geçtiklerini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin tasarruf hacminin yetersiz kalışının, dış kaynak teminini zorunlu kıldığını ifade etti.
Mevduatın krediye dönüşüm oranının, 2003 sonunda yüzde 43 iken, bu yılın Eylül ayında yüzde 89'a ulaştığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yani elimizdeki kaynağı zaten kullanıyoruz. Her yıl istihdam piyasasına giren 700 bin gencimize iş bulabilmek için ise en az 50 milyar dolar yatırım yapmamız gerekiyor. Bu yüzden büyümenin ve istihdam artışının sürmesi için dış kaynak teminine devam edilmesi gereklidir. Küresel finansal kriz yüzünden dün kredi alınan kaynakların bugün ortadan kaybolması veya kredi verecek durumda olmaması, bankalarımızın ve reel sektörün yurt dışından kredi teminini zorlaştırmaktadır. Buna paralel olarak yurt içindeki bankaların da kredi verme standartlarını sıkılaştırdıklarını ve dolayısıyla ticari kredi miktarının azalmasını kaygıyla gözlemlemekteyiz."
"Kapımıza kadar dayanan, ciddi bir ekonomik yavaşlama sürecidir"
Rifat Hisarcıklıoğlu, 2002-2007 döneminde yıllık ortalama yüzde 6,9 oranında artan imalat sanayi üretiminin, bu yılın Ağustos ayında yüzde 5,8, Eylül ayında ise yüzde 6,4 azaldığını hatırlatarak, "Sonuçta bugün kapımıza kadar dayanan, ciddi bir ekonomik yavaşlama sürecidir. Altını bir kere daha çiziyorum; bizim hissettiğimiz henüz yangının ateşi değil, alevinin sıcaklığıdır" diye konuştu.
Piyasaları rahatlatmanın, üretimi ve istihdamı korumanın, faizleri düşürmenin yolunun, ekonomik güveni ve istikrarı kuvvetlendirmek olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Hükümet'in tedbir paketi hazırlanması yönündeki çalışmalarını olumlu karşıladıklarını ve bu yöndeki adımların daha da hızlandırılmasını beklediklerini ifade etti.
Büyümenin yavaşlayacağının kesin olduğu önümüzdeki dönemde mikro reformların dünden daha önemli bir hale geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Büyümenin lokomotifi özel sektör olduğuna göre, özel sektörün üzerindeki yüklerin hafifletilmesi, aslında krizin olumsuz etkilerine karşı doğrudan tedbirler almak anlamına geliyor. Ekonomideki verimlilik artışlarının sürekliliğini sağlayacak ikinci nesil reformlara devam edilmelidir" şeklinde konuştu.
"Sanayimiz olmadan Türkiye büyüyemez"
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, küresel ekonomideki yangın söndüğünde her şeyin kaldığı yerden devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:
"O halde bu süreci mümkün olduğunca az hasarla atlatmalı ve yarışa devam etmeliyiz. Üretim kapasitemizin zarar görmemesi en büyük beklentimizdir. Aksi halde bu krizi daha az hasarla atlatmayı başaran ülkelere kıyasla yarışta geri kalırız. Biliyoruz ki, sanayimiz olmadan Türkiye büyüyemez, büyüme olmadan da ülkemiz zenginleşemez. Biz hedefimizi açıkça ortaya koyduk; Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek istiyoruz. Bunun için devletimizden tek beklentimiz, bize rakiplerimizin sahip olduğu yatırım ve iş yapma ortamını sağlamalarıdır. Altını çizerek söylüyorum; biz başka hiçbir şey istemiyoruz. Küresel krizle rakip ülkeler nasıl mücadele ediyorsa, biz de onlardan geride kalmamak durumundayız. Başka ülkeler kredi kanallarının açık kalması için tedbir alıyorsa, bizim de benzer adımları bir an önce atmamız gerekmektedir."
Karşılarında bugün yeni bir dünya, yeni bir rekabet haritasının şekillendiğini, bu yeni ekonomik ortamın yeni politikaların uygulanmasını zorunlu kıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, belirsizliği dağıtacak, dinamizmlerini ve enerjilerini doğru yerlere kanalize edecek bir stratejiye, yol haritasına ve vizyona ihtiyaçlarının her zamankinden daha fazla olduğu bir hale geldiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Vizyonu hayata aktaracak, bir oyun planına dönüştürerek hepimize yol gösterecek olan, Hükümetimizin bugünden belirleyeceği kurallardır, kurumsal adımlardır. Ülkemizin yaklaşık 6,5 yıldır süren büyümeye yeniden ivme kazandırmak ve büyümenin bereketini artırmak için yeni bir çıpaya ve yeni bir büyüme stratejisine ihtiyacı vardır. Sanayimizi geliştirmenin, ihracattaki artışa devam etmenin ve sanayimiz ile ihracatımızı ithalata bağımlı olmaktan kurtarmanın yolu, yapısal reformları tamamlayarak ülkemizdeki iş ve yatırım ortamını iyileştirmekten ve girdi maliyetlerini dünya standartlarına çekmekten geçmektedir. Biz gece-gündüz çalışırız, bayrağımızı sattığımız mallarla dünyanın dört bir köşesinde dalgalandırırız, hedefe de ulaşırız."