Hububat bu yıl en az 35 milyon ton olur
Bakan Mehdi Eker, Türkiye'nin hububat üretiminin en az geçen yılki düzeyde gerçekleşeceğini ve 35 milyon tonu bulacağını söyledi.
İSTANBUL - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin geçen yılki toplam hububat üretiminin 35 milyon ton olduğunu hatırlatarak, hava şartlarında önemli bir sorun olmadığı takdirde bu yılki üretiminin de geçen yıla paralel seviyede gerçekleşeceğini söyledi.
Reuters ile yaptığı söyleşide Eker, "Hububatta ekilişler yapıldı, çimlenme oldu, toprakta yeteri kadar rutubet, yağış var. Şu an itibariyle geçen seneden kötü değil, en az geçen sene düzeyinde. Ama önümüzdeki iki-üç ayda doğal afet, kuraklık vs olmazsa bu senede üretim geçen yılki 35 milyon tonun altında olmaz" dedi.
TÜİK verilerine göre, geçen yıl buğday üretimi bir önceki yıla göre yüzde 10.8 artışla 21.8 milyon ton, arpa üretimi yüzde 4.8 artışla 7.6 milyon ton olurken, mısır üretimi yüzde 2.6 azalarak 4.2 milyon ton olarak gerçekleşti.
Eker, "Buğday ve arpa üretimi de geçen yılki seviyesinde olur" dedi.
Mısır üretiminde önemli bir azalma olmadığını, üretimin altı yıl içerisinde yaklaşık yüzde 100 arttığını söyleyen Eker, mevcut durumda 4.5 milyon ton olan mısır tüketiminin yaklaşık 4.3 milyon tonunun Türkiye'de ürettiğini kaydetti.
Türkiye'nin yıllık buğday ihtiyacının 18 milyon ton olduğunu, bunun içerisinde tohum, yem ve bulgur, ekmek, makarna gibi ürünlerin de bulunduğunu belirten Eker, "18 milyon tonun üzerine çıktığımız her kilogram bizim üretim fazlamızdır" dedi.
Sanayicinin buğdayı hammadde olarak ithal edip dahilde işleme rejimi kapsamında işlediğini, mamul madde haline getirdiğini ve ihraç ettiğini söyleyen Eker, "Bizim ithalatımız bu, ama bu böyle söylenmiyor. Türkiye sanki muhtaçmış, kendi yiyeceğini ithal ediyormuş, ithal etmezse aç kalacakmış gibi lanse ediliyor bazen" diye konuştu.
Türkiye'nin un ihracatında 2005 yılında bu yana dünya sıralamasında ilk iki sırada yer aldığını belirten Eker, "2011'de sadece buğday unu ihracatı 900 milyon dolar oldu, irmik, makarna gibi ürünlerle birlikte bu rakam 1.8-1.9 milyar dolara ulaşıyor. Hedefimiz sadece un ihracatının bu yıl 1 milyar doları geçmesi" dedi.
Et fiyatları regüle oldu
Et fiyatlarındaki artışın ardından Nisan 2010'da verdikleri ithalat kararının ardından et fiyatlarının regüle olduğunu söyleyen Eker, "26 Nisan 2010'da kıymanın ortalama fiyatı 24.24 lira, bugün 20.48 lira; yüzde 15.50 düşmüş. Kuşbaşı 27.09 lira, 22.63 lira olmuş, düşüş oranı yüzde 16.46. Bu fiyatlar 26 Nisan 2010 tarihine göre ve deflate edilmeden görülen rakamlar, enflasyonu da koyduğumuz zaman bu oran 15 değil, yüzde 30-35 olur" dedi.
Türkiye'nin bugüne kadar daha çok süt ırkı hayvanlar yetiştirdiğini belirtirken, et ırkı hayvan yetiştirilmesinin önemine dikkat çeken Eker, "Biz diyoruz ki Türkiye artık gelişmiş ülkeler gibi et ihtiyacını etçi ırklardan, süt ihtiyacını da sütçü ırklardan karşılasın. Buna dönük bir strateji belirledik" dedi.
Eker, geçtiğimiz ay başında yayınladıkları kredi faiz sübvansiyon kararnamesiyle etçi ırka yapılan yatırımlar ile düve ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine faizsiz kredi sağlandığını hatırlatarak, etçi ırkın teşvikinin dün açıklanan yeni teşvik sisteminde de yer aldığını söyledi.
(Reuters)