Hububatta yeni alım dönemi başladı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), dün itibariyle 296 alım merkezinde alımlara başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alım yapmaya başladığı ilk gün olan 1 Haziran'da, bin ton civarında buğdayın, taahhütname karşılığı Ofis depolarına bırakıldığı belirlendi.

Ofis, dün itibariyle 296 alım merkezinde alımlara başladı. Üreticilerin getirdiği ürün, hiçbir sınırlama uygulanmadan, taahhütname karşılığı alınıyor. Alımlarda uygulanacak fiyat konusunda ise Pazartesi günü yapılan Ekonomik Koordinasyon kurulu toplantısına birkaç alternatif sunulduğu belirtiliyor. Fiyat, alım bedellerinin ödenme şekli, uygulanacak prim miktarına göre belirlenecek.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), bu yıl buğdayın maliyetini 61 kuruş olarak açıklarken, çiftçinin eline yüzde 30 üretici karı ile birlikte 79 kuruş civarında bir bedelin geçmesini bekliyor.

Ancak, bu yıl rekoltenin oldukça yüksek olması nedeniyle, buğday fiyatının geçen yılki düzeylerde açıklanması beklenmiyor. Geçen yıl, piyasada ekmeklik buğday 55-60 kuruşa kadar işlem görmüştü. Halen borsalarda, durum buğdayı 55,3 kuruştan; ekmeklik buğday 44,1-54,1 kuruştan, yarı sert buğdaylar da 42,9-44,8 kuruştan işlem görüyor.

TMO, bu yıl 20,6 milyon ton buğday, 7,5 milyon ton da arpa rekoltesi bekliyor. Önceki yıl ve geçen yıl rekoltenin düşük olması nedeniyle TMO'ya ve özel sektöre buğday ithalat yetkisi verilmişti. Halen, özel sektörün elinde de 1 aylık buğday olduğu belirtiliyor. Bu nedenle özel sektör, buğday alımına fazla hızlı girmedi.

Emanet olarak ürününü Ofis'e bırakan üreticiden, ürününü piyasaya satması halinde depolama ücreti alınmayacak, yani ücretsiz depolama hizmeti verilecek.

Bu arada, iç piyasada fiyatların olumsuz etkilenmemesi ve tüccar ve sanayicinin de alıma teşvik edilmesi için yeni hasat dönemiyle birlikte, dahilde işleme rejimi kapsamında ihracat öncesi buğday ithalatı 15 Mayıs-15 Eylül tarihleri arasında durduruldu.