"Hukukun olduğu bir ülkede yüzde 5 büyüme çok daha değerli"
TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, yıl sonunda yüzde 7-8 oranında büyüyeceğimize, daha fazla hukukun devrede olduğu, daha fazla demokrasiye tutunan bir ülke olup, yüzde 5 büyümenin çok daha değerli olacağını söyledi.
BEGÜM AKSOY
ANTALYA (DÜNYA)- Türk Sanayicileri ve İş adamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, hukukun devrede olduğu bir ülkede ekonomide yüzde 5 büyümenin yeterli olacağını belirterek, “TÜSİAD olarak her zaman şunu söyleriz, bugün yıl sonunda yüzde 7-8 oranında büyüyeceğimize daha fazla hukukun devrede olduğu, daha fazla demokrasiye tutunduğumuz bir ülke olup, büyümede yüzde 5-6 civarında büyüsek bu hakikaten 7-8’lerden çok daha değerli olur” dedi.
Antalya Sanayici ve İş adamları Derneği (ANSİAD) tarafından bu yıl 15’incisi düzenlenen Girişimcilik Günleri, Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda başladı. Açılışta konuşan TÜSİAD Başkanı Bilecik, dijitalleşmenin dönüşümünün her gün daha farklı hissedildiğini ve yarın ne olacağının kestirilemediğini ifade ederek, şunları söyledi: “Dünyada girişimcilikle yaratılan değerin %78’i 7 ülkede 11 şehirde bulunuyor. Bunlar arasında maalesef bizim hiç bir şehrimiz yok. Bu girişimcilik ekosisteminin içinde olmak için tüm kamu ve ilgili bakanlıklarla birlikte çalışma grubu kurduk.”
Bir ülkenin ekonomisinin, gençlerin vizyonuyla iş hayatına kazandıracakları yenilikler ve özellikle girişimcilik ruhuyla atacakları adımlara bağlı olduğunu ifade eden Bilecik, “Türkiye’nin hem cesur, hem inovatif, hem de genç beyinleri olarak sorumluluklarını bilmeniz gerekir. Zaman zaman yolunuza engeller çıkacak ama böyle zamanlarda motivasyonunuzu korumalıyız. Benim için bu motivasyon; Atatürk’ün hepimize emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar korunması ve Atatürk ilkeleri doğrultusunda çalışmak oldu. Sizin de yaşamda daima hayat göstericiniz Atatürk ilkeleri olsun” şeklinde konuştu.
Dış borçlar milli gelirin %51’i
Yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11.1 oranında gerçekleşen büyümeyi de değerlendiren TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, bu başarının alkışlanacak bir başarı olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Büyümemiz bir önceki yıl eksi 1.8’di. 11.1’in baz etkisi eksi 1.8’den geldiği için önemli. Enflasyonun artması 11.1’i biraz gölgeleyen noktalardan biri. Yüzde 13 oranında enflasyon var. Yıl sonunda ortaya çıkacak yüzde 7 oranında büyümenin sürdürülebilir olması için özellikle enflasyonun yüzde 5-6 oranına indirilebilmesi gerekir. Dış borçlarımız çok önemli, dış borçlarımıza baktığımız zaman beş yıl önce milli gelirin yüzde 35’i iken şu an milli gelirin yüzde 51’i olmuş durumda. TÜSİAD olarak her zaman şunu söyleriz, bugün yıl sonunda yüzde 7-8 oranında büyüyeceğimize, daha fazla hukukun devrede olduğu, daha fazla demokrasiye tutunduğumuz bir ülke olup, büyümede yüzde 5-6 civarında büyüsek bu hakikaten 7-8’lerden çok daha değerli olur. Bunu şu şapkamla söylüyorum, bugün kurumlar vergisi diye baktığınız zaman Türkiye’de yüzde 85’ini TÜSİAD öder. Yüzde 7-8 büyümeye bütün iş insanları mutlu olur ama daha fazla demokrasinin yerleştiği, daha fazla hukukun üstünlüğünün, bağımsız yargının olduğu bir ülkede, yüzde 5 -6 büyüme bizim için fevkalade iyi olur diye düşünüyorum.”
“Uluslararası işbirliği ağları kurmakta zayıf kalıyoruz”
ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan ise, “Küresel girişimcilik raporuna göre, Türkiye olarak girişimcilikte 137 ülke arasında 37. sırada gösteriliyoruz Türkiye olarak ekonomik büyümede, yeni iş kurmada, ürün yeniliği yapmada, teknolojiye uyum sağlamada iyiyiz, fakat beşeri sermayede, uluslararası iş yapmakta, iş birliği ağları kurmakta zayıf kalıyoruz. Cumhuriyet değerlerimizi uluslararası rekabette yükselen, yaratıcı bir toplum olmak, girişimcilik ve yatırım ortamı gibi temel milli menfaat alanlarımızda; demokrasi, hukuk ve insan hakları belirleyici etkenlerdir. 2017 Türkiye’sinde vatanseverlik, eğitim ve hukuk reformunu siyasi tartışmaların üzerine çıkarmayı gerektiriyor” dedi.
“OHAL ekonomide ilan edilmeli”
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin de, Türkiye 10 bin dolarlık ekonomi grubundan hızla çıkmak zorunda olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: “Parasal gücün yükselmesi için yeni teknolojik alanlar yani yapay zeka, büyük veri, biyoteknoloji gibi alanlarda hızla ilerlemeliyiz. Bizim artık siyasette normalleşmemiz ve olağanüstü hali ekonomide ilan etmemiz gerekiyor. Sanayi 4.0’da kısa sürede bir sıçrama yapmak üzere her bakanlığı, her ili, her üniversiteyi, her ticaret ve sanayi odasını, her sivil toplum kuruluşu içine alan bir iş bölümü yapılmalıdır.”
‘Teknoloji, istihdam ve vergide reform yapılmalı’
Konuşmalarının ardından soruları yanıtlayan Bilecik, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mehmet Günal’ın 2023 hedeflerine ulaşmak için yapılması gereken ilk 4 ögeyi sorması üzerine şu yanıtı verdi : “Bugün AB üyesi olma noktasında önemli bir kuşku içerisindeyiz. Sıkıntılarımız var, müzakerelerimiz donmak üzere. Öncelikle, dış dünya ilişkilerinin çok daha kaliteli olmasını arzu eden bir yapımız olmalı. Ne olursa olsun dilimiz sağlıklı olmalı ki, insanlar Türkiye’ye olan yatırımlarını çok daha gönül rahatlığıyla yapsınlar. Referandumun hemen ardından, 31 maddeden oluşan yapısal reformu paylaşmıştım. Bunun içinde demokrasi de vardı. Bunların dördünü söyleyecek olursam; birincisi teknolojinin Türkiye’de daha fazla yeşermesi, kendi teknolojimizin üretilmesi ve bu konuda yapılacak yatırımların desteklenmesi. İkincisi, istihdam ve iş gücü konusunda müthiş reform maddeleri var ve bunlar hala beklemekte. Üçüncüsü vergi konusunda reforma ihtiyaç var. Son olarak ekonominin toplamı anlamında bakıldığı zaman, burada yapılacak çok önemli reformist adımlar var. Bu konuda bakanlarımızın iyi niyetinden şüphemiz yok ama en kısa sürede adımlar atılmalı.