Hükümet ÖTV silahına sarıldı
Orta Vadeli Programı açıklayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın “Bazı maktu vergiler enflasyon oranında artırılabilir” sözü, hükümetin ÖTV artışına gideceği yönünde yorumlandı
Dilek GÜNGÖR-Mehmet KAYA
ANKARA / İSTANBUL - Gelişmiş ülkelerde dolaylı vergiler toplam vergilerin yüzde 30’unu geçmezken, Türkiye’de bu oran yıllardır yüzde 70’ler düzeyinde seyrediyor. Ve son gelişmeler bu oranın daha da yükseleceğine işaret ediyor. Bu kanıya varılmasında en önemli etken ise önceki gün Orta Vadeli Programı (OVP) açıklayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın “Bazı maktu vergiler enflasyon oranında artırılabilir” sözleri oldu.
Bu sözler hükümetin halktan aldığı ÖTV’de artışa gideceği yönünde yorumlandı. Hükümetin bu adımı atmasındaki en önemli neden ise bütçe açığının yıl sonunda 70 milyar liraya ulaşma ihtimalinin yükselmesi. Peki bu durum günlük hayatı nasıl etkileyecek? ÖTV dışında en bilinen maktu vergi Damga Vergisi. Ayrıca harçlar da bu kapsama giriyor. Yani Motorlu Taşıtlar Vergisi ile pasaport harçlarının da artırılması gündemde. En yüksek oranlı ÖTV ise iletişim, akaryakıt, sigara ve alkollü içkilerden tahsil ediliyor. Bu suretle bu ürünlerin fiyatları da yükselebilecek. Hükümetin diğer bir önemli adımı ise belediye gelirleri ile ilgili olacak. Buna göre hükümet genel bütçeden pay ayırmak yerine, belediyelerin topladığı vergileri artıracak. Yani belediyenin vergi aldığı ve halkın yararlandığı hizmetler de bu kapsamda zamlanacak.
Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde