Hükümet enflasyonda yol haritasını belirledi
Hükümet manşet enflasyonda 1 puana ulaşan bir düşüş için plan yapıyor. Hal Yasası ve enflasyon sepeti revizyonu gündemde olan çalışmalar.
Enflasyonda başta gıda kaynaklı dalgalanma ve yükselişlerin para politikası ile çözümünün maliyetli olacağına inanan hükümet enflasyonla mücadelede daha etkin bir rol almaya, manşet enflasyonda da 1 puana ulaşan bir düşüş gerçekleştirecek adımlar atmaya hazırlanıyor.
Gıda sektöründe fiyat artışlarına neden olan aracılık maliyetlerinin de düşürülmesini içeren tedbirleri de içeren adımlarla ayrıca küresel koşulların ve kurun el vermesi halinde daha gevşek bir para politikasına giden yolun da açılması öngörülüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüksek büyüme için işaret ettiği düşük faiz politikasına ulaşılması için büyük bir engel olarak görülen enflasyonda, 2017 yılında hükümetin ve bağlı kurumların aldığı tedbirlerin ağırlığı daha net görülecek.
Reuters'a bilgi veren üst düzey bir ekonomi yetkilisi, kısa süre önce yeniden yapılandırılan Gıda Komisyonu'nun alacağı tedbirler ve hali hazırda çalışmalarının önemli bir bölümü tamamlanan Hal Yasası gibi düzenlemelerle enflasyonda gıda kanalı ile gelen baskının sınırlanacağını söyledi.
'Bir puanlık katkı öngörülüyor'
Yetkili, "Gıda kanalından alınacak tedbirlerle (manşet) enflasyonda 2017 için bir puanlık katkı öngörülüyor" dedi.
Kısa süre önce yayımlanan ve 27 Ekim'de açıklanacak olan enflasyon raporuna da baz oluşturacak Orta Vadeli Program'a (OVP) göre enflasyonun bu yılı yüzde 7.5, önümüzdeki yılı ise yüzde 6.5 seviyesinde tamamlaması öngörülüyor.
Piyasa beklentileri ise OVP'deki tahminlerin bir miktar üzerinde yer alıyor. TCMB'nin son beklenti anketine göre enflasyonun yılı yüzde 7.81 seviyesinde tamamlaması beklenirken, 12 ve 24 aylık beklentiler ise sırasıyla yüzde 7.61 ve yüzde 7.01 seviyelerinde bulunuyor.
'İstenmeyen dalgalanmalar yaratabilir'
Ekonomi yetkililerine göre, sadece faiz politikası ile enflasyonla mücadelede ne kadar etkili olunabileceği ve bunun yan etkilerinin ne olacağının da tartışılması gerekiyor.
Reuters'a bilgi veren bir başka üst düzey ekonomi yetkilisi de, "TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın gıda enflasyonu ve para politikası için söylemleri çok önemli. Bu sözler 2017'de nasıl bir senaryo ile karşılaşacağımız hakkında önemli ipuçları veriyor" dedi.
Çetinkaya, eylül başında İstanbul Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "Sadece para politikası araçlarıyla fiyat istikrarına ulaşmak maliyetli olabilir... Faiz politikasıyla gıda fiyatlarını kontrol etmeye çalışmak ekonomide istenmeyen dalgalanmalar yaratabilir" demişti.
Aynı yetkili, "Bu sözlerin özeti şu: Gıda enflasyonu sorunu daha sıkı bir para politikası ile çözülmez. Uygulanır ise ekonomiye maliyet, sağlanan faydadan daha fazla olur. Bunun sonucu şu; gıdada sorunu çözecek olan hükümetin alacağı tedbirlerdir ki onlar da büyük oranda ortaya çıktı. En önemlisi Hal Yasası ve TÜİK'in çalışmalarını devam ettirdiği enflasyon sepeti revizyonu" dedi.
Hal yasasıyla yüzde 20'lik indirim bekleniyor
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı öncülüğünde çalışmaları yürütülen Hal Yasası'nın yıl bitmeden yasalaşması, böylece sebze-meyve fiyatlarında yüzde 10-20 indirim gerçekleşmesi bekleniyor. Öte yandan ilgili yasa ile soğuk hava taşımacılığının yaygınlaştırılması ile bu rakamların daha da ileri taşınması da hedefleniyor.
Gıdada fiyat artışları bu yıl yüzde 1'lerden çift haneye geniş bir banttasert dalgalanmalar yaşamış bu da manşet enflasyonun aynı şekilde dalgalanmasına neden oldu.