Hürrem'le işbirliği yaptılar

Muhteşem Yüzyıl dizisi başladığı günden itibaren her yer Hürrem Sultan… Yatırımcılar tozlu tarih sayfalarında iş fikirlerine güç verecek Hürrem Sultan sırları arıyor. Hürrem’in yağı, kokusu satış patlaması yaşarken, hamamı da dolup taşıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİBEL CİNGİ

İSTANBUL - Osmanlı İmparatorluğu’nda bir döneme adını kazımış Hürrem Sultan, yüzlerce yıl sonra girişimcinin de gücü oldu. Muhteşem Yüzyıl dizisi başladığı günden itibaren her yer Hürrem Sultan… Girişimciler tozlu tarih sayfalarından Hürrem Sultan keşfe çıktı. Kullandığı koku, saç boyası, tüy dökücü yağı ne varsa şifreleri çözüldü ve Hürrem Sultan ekonomisi yaratıldı. Birçok girişimciye i lham olan Hürrem Sultan, büyük yatırımcıların da odak noktası. Kanuni Sultan Süleyman’ın 1556 yılında Mimar Sinan’a inşa ettirdiği Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı dev bir yatırımla aslına uygun olarak restore edilerek “Hürrem ekonomisi”nin lideri oldu. Haseki Turizm’in, Vakıfl ar Genel Müdürlüğünden yap-işlet-devret modeliyle kiralayarak aslına sadık kalarak 20 milyon liraya restore ettiği hamam, yerli ve yabancı turistlerin gözdesi oldu. Hamam’da d üğün öncesi yapılan kına organizasyonları için aylar sonraya bile yer bulmak çok zor. 

Kaderine terk edilmişti 

İstanbul’da Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii arasında yer alan Türk hamamı 1910 yılına kadar aktif olarak kullanılıyordu. Ama bu tarihten sonra uzun yıllar kapatılarak kaderine terk edilmiş. Sultan Ahmet Cezaevi'nin dolu olduğu zamanlarda mahkumların da tutulduğu hamam, dönem dönem kağıt deposu ve halı satış mağazası olarak da kullanılmış. Meşakkatli bir renovasyon sürecinin ardından kapılarını açan Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı Operasyon Müdürü Hikmet Güvenli Bayındır, “Mimar Sinan eserlerinde, içinde yumurta akı olan Horasan harcını kullanır. Biz de restorasyon döneminde bu harcı kullandık. Bunun için özel Horasan harcı yapan ustaları bulup getirdik. Restorasyon çalışmaları sırasında gördük ki bina neredeyse yıkılacakmış. Bu nedenle 1,5 yılda biter denilen renovasyon çalışmaları 3,5 yıl sürdü” açıklamasını yapıyor. 

Gelin hamamı için sıra var 

Tarih sayfalarından çıkıp yeniden hayata karışan Hürrem Sultan akımı ile Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı şu anda yerli ve yabancı turistin uğramadan geçmediği bir mekan haline geldi. 
Bayındır, “Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, gelen turistin uğramadan geçmediği bir yer oldu. Hamamın açıldığı duyuldukça Türk misafirlerin ilgisi de giderek arttı. İlk başlarda gelenlerin büyük bir kısmı yabancı turistlerdi. Ama şimdi yerli misafirlerin sayısı da oldukça fazla. Hamam ziyaretçileri arasında iş, sanat ve spor dünyasının ünlü isimleri de yer alıyor. Türk kültüründe oyan ancak unutulmaya yüz tuttumuş geleneksel gelin hamamı, damat hamamı gibi ritüelleri de yeniden canlandırdık. Önümüzdeki yaz sezonu için ‘bütün günler dolu’ diyebiliriz” diyor.

Hürrem karamelli saçlar

Diyarbakırlı Lila Kozmetik, Hürrem’in saç rengini işine taşıdı. “Hürrem Karameli” isimli saç boyası üretti. Firma son iki yıldır Hürrem Karameli ile önemli satış rakamlarına imza atıyor.

İnternette yağı 20 liradan satılıyor 

Kına kostümleri ve altınlar da Hürrem Sultan’dan Internette her girdiğinizde mutlaka karşınıza çıkmıştır: Hürrem otu yağı. Son dönemin en popüler Hürrem Sultan ürünü. Etkili bitki ekstrelerinden üretildiği ve tüyleri yok ettiği iddia edilen Hürrem Otu Yağı’nın fiyatı 20 liradan başlıyor.

Her yer Hürrem kokuyor... 

Tarih sayfaları karıştırıldı Hürrem’in kokusunun bile şifreleri bulundu. Yaptıkları araştırmalar sonucunda Hürrem Sultan’ın çiçek ve sedir ağırlıklı kokular kullandığını keşfeden girişimciler de hemen üretime geçti. Başta Kapalıçarşı olmak üzere Hürrem Sultan kokusu her yerde. Kapalıçarşı’da küçük dükkânların girişindeki aşk çaylarının arasındaki rafl arda boy boy dizili Hürrem Sultan parfümleri yok satıyor. Fiyatlar 10 ila 20 TL arasında.

Kına kostümleri ve altınlar da Hürrem Sultan’dan

Hürrem Sultan kıyafetleri bile bir şekilde günümüze taşınmış durumda. Kına organizasyonlarında gelinler Hürrem Sultan kıyafetlerini giyiyor. Bu nedenle de Hürrem Sultan kıyafetleri Kapalıçarşı’da kostümcülerin başköşesinde. Hürrem olmanın maliyeti 600- 700 TL’den başlıyor. Kapalıçarşı kuyumcularının vitrinlerine de göz atttığınızda Hürrem Sultan karşınızda… Düğünlerde takılan gramlık altınlarda bile Hürrem Sultan altını diye bir ürün gamı oluşturulmuş durumda.

Bu konularda ilginizi çekebilir