İFM ciddi bir istihdam potansiyeli yaratacak
Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin, “İstanbul Finans Merkezi, ciddi bir istihdam potansiyeli yaratacak” dedi.
Sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı desteklemek amacıyla ümit vaat eden yarının büyük işletme sahiplerini aynı çatı altında buluşturan Endeavor (Etkin Girişimci Destekleme Derneği), girişimcilere yol haritası çıkarıyor.
Ülkemizde 9. yılına girmeye hazırlanan Endeavor Türkiye, 2007 yılından bu yana toplam 47 şirketi temsilen 72 etkin girişimci seçti. Bugün bu portfolyo arasından 12 şirket başarılı exit yaptı ve 26’sına halen aktif destek veriliyor. Endeavor 2013 yılı sonunda girişimcilerinin yönettiği şirketlerin yıllık yüzde % 25 büyüme hızına ulaşmasına, 359 milyon dolarlık toplam ciro ve 4 bin kişiye istihdam yaratılmasına katkı sağladı. Nisan ayında yapılan genel kurulunda yeni yönetim kurulu üyeleri ile güçlenerek ilerleyen Endeavor Türkiye’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’na ise tekrar Murat Özyeğin seçildi.
İstanbul Finans Merkezi (İFM) Dergisi’nin sorularını yanıtlayan Murat Özyeğin, “Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik kalkınma ve istihdam yaratma hedefleri açısından en önemli enstrüman girişimciliktir” diyor.
Girişimcilere destek oluyor
Endeavor’un girişimcilik konusundaki önemini ise Özyeğin şöyle anlatıyor: “Dünya çapında gelişmekte olan ülkelerde girişimcileri destekleyen Endeavor verimli girişimcilerin en zor koşullarda ortaya çıktığını savunuyor. Endeavor’ın tüm dünyada 24 ülkede ofisi bulunuyor ve hem yerel hem de uluslararası boyutta etkin girişimcileri tespit edip destekliyor. Endeavor Global’in araştırma kolu Endeavor Insights tarafından yönetilen araştırmada bunu destekleyici çıkarımlarla, etkin girişimcilerin son 3 yılda ekonomideki istihdamın yüzde 41’ini ürettiğini, bu nedenle Türkiye’de ekonomik kalkınma açısından etkin girişimcilere ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor. Türkiye’deki iş gücünün potansiyeli ve çevre ülkelerdeki durumların ışığında genç nüfus Türkiye için büyük bir fırsat oluşturuyor. Ancak bu fırsatların hızlıca değerlendirilmesi için fırsatları tespit edip, yabancı ve daha da önemlisi yerli işbirliklerine kucak açmamız ve iyi yönetişim ilkelerini benimsememiz esas.”
Kamu ve özel sektör işbirliği yapmalı
Özyeğin, Türkiye’nin en büyük projeleri arasında yer alan İstanbul Finans Merkezi ile ilgili de şu açıklamalarda bulunuyor: “Türkiye; genç ve dinamik nüfusu, nitelikli işgücü, jeopolitik avantajları, hızlı büyüyen ve gelişen ekonomisi, kültürel ve tarihsel birikimi, gelişmiş piyasaları, finansal ürün, hizmet ve uygulama çeşitliliği, finans sektöründeki güçlü düzenleme çerçevesi ile dünyanın önemli ve sayılı finans merkezleri arasında. Bu doğrultuda girişimcilik ekosisteminin canlı ve dorukta olduğu İstanbul, sanatın, bilimin, kültürün, tarihin merkezi olmanın yanısıra İstanbul Finans Merkezi girişimi ile ciddi bir istihdam potansiyeli ile bir ekonomik ve ticari merkez olma fırsatını yakalayabilecek. Bu gibi projeleri kamu ve özel sektör ile sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle daha verimli hale getirebiliriz.”
3 milyon yeni iş yaratılmalı
Endeavor Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin bu konu hakkında da şu verileri paylaşıyor : “2013 Dünya Bankası İşletme Araştırması’nın sonuçlarına göre Türkiye’de 2020 yılına kadar gençler için 3 milyon yeni iş yaratılması gerektiği öne çıkıyor. Son dönem istatistikleri, Türkiye’de yaklaşık 2.8 milyon kişinin işsiz olduğunu ve bunların büyük çoğunluğunun 15-24 yaş grubundaki gençlerden oluştuğunu gösteriyor. Bu hedefe ilerlerken en önemli araç ise hiç kuşkusuz girişimcilik. Endeavor Türkiye olarak girişimcilik ekosisteminin gelişmesi adına farklı projeler geliştiriyoruz.”
“Endeavor, 1997 yılında kurulan, dünyanın dört bir yanında çok farklı kültürlerden ve alt yapılardan gelen girişimci ve iş adamlarının tek bir ortak hedef için birleştiği etkin girişimcileri destekleyen uluslararası bir ağdır” diyen Özyeğin,
Ekonomik kalkınmaya destek veriyoruz
Endeavor Türkiye’nin ise 2006 yılında kurulduğunu söylüyor. Özyeğin şöyle devam ediyor: “Endeavor’ın kuruluşunun amacı iş dünyası ile gelişme potansiyeli yüksek etkin girişimcileri bir araya getirmek ve ekonomik kalkınmaya destek sağlamak. Bu ağ aracılığıyla Türkiye'de ve 23 ülkede Etkin Girişimciler; mentor ağından kendilerine özel atanan Danışma Kurulları’ndan yararlanıyor, stratejik yönlerini netleştirmede ve iş modellerini geliştirmede yardım alıyorlar, büyüme hedeflerine ulaşmaları için gerekli uzmanlara, pazarlara ve finansman kaynaklarına erişim imkanlarına ulaşıyorlar. Bu etkinin ışığında Türkiye'nin girişimcilik ekosistemini canlandırma ve geliştirme hevesiyle başlayan seferberliğimizin temelinde yatan dört önemli inancımız; tüm sektörlere yönelik sunduğumuz mentorluk desteğiyle girişimcilerimizin önünü açmak. Girişimci hikayelerini bir ilham kaynağı olarak şekillendirerek yeni girişimci adaylarını girişimciliğe özendirmek. Türkiye'nin girişimci gücünü kanıtlayarak yabancı girişim sermayesinin dikkatini çekmek ve aynı zamanda yerel girişim sermayesini harekete geçirmek. Çarpan etkisi yaratmak üzere deneyim kazanmış girişimcilerin sonraki nesil girişimcilere mentorluk ve yatırım yapmalarını teşvik etmek. Endeavor Türkiye, 2007 yılından bu yana toplam 47 şirketi temsilen 72 etkin girişimci seçti ve bugün bu girişimcilerden 36’sına halen aktif olarak kapsamlı destek veriyor. Endeavor, bünyesindeki girişimcilerin yönettiği şirketlerin, yıllık % 25 büyüme hızına ulaşmasına, 359 milyon dolarlık toplam ciro ve 4 bin 500 kişiye istihdam yaratmasına katkı sağladı. Bu girişimcilerinin rol model etkisi ile cesaretlenen her yeni girişimci daha güçlü şekilde ilerliyor ve daha verimli bir ekosistemin içinde filizleniyor.”
Endeavor girişimcileri nasıl seçiyor?
Murat Özyeğin, Endeavor Geri Bildirim ve Seçim Süreci’nin her aşamada girişimciye değer katmak üzere tasarlandığını belirtiyor. “Endeavor, girişimcilerini seçerken hem girişimciyi hem de şirketi değerlendirir” şeklinde konuşan Özyeğin şöyle devam ediyor: “Girişimciyi liderlik potansiyeline ve ekosisteme olan etkisine göre inceler, şirketinin büyüme potansiyeline, inovasyon ruhuna ve yatırıma uygunluğuna bakar. Yılda ortalama 300 girişimci başvurusu gelmesine rağmen ortalama 8 ile 10 arası girişimci Endeavor Girişimcisi ünvanına hak kazanıyor. Bu süreç girişimcinin seviyesine göre 3 aydan 18 aya kadar değişebiliyor. Seçilen Endeavor Girişimcileri, Endeavor’ın Bain & Co Danışmanlık firması ile geliştirdiği metodoloji doğrultusunda hizmet alıyor. Mentor Ağı’ndan seçilen Türkiye’nin en önemli isimlerinden oluşan danışma kurulları senede en az 5 kez buluşarak bir yönetim kurulunun izlediği uygulamaları takip eder. Bu girişimcilerin hikayeleri aracılığıyla toplumda Etkin Girişimcilik bilincini oluşturuyoruz. Özellikle tüm dünyada genç işsizliğin ve eknomik krizlerin arttığı bu dönemde girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak öne sürüyoruz ve girişimciliği destekleyici ekosistemi güçlendiriyoruz.”
İnovatif eğitim fırsatı sunuyor
CaseCampus Vaka Çalışmaları’nın da bahseden Özyeğin, “Endeavor Türkiye’nin himayesinde, J.P. Morgan Chase Vakfı’nın desteği ve akademik Danışma Kurulu Üyeleri önderliğinde geliştirildi. CaseCampus Vakaları, Türkiye’nin önde gelen örnek girişimcilerinin gerçek öykü ve ikilemleriyle katılımcılara ve girişimcilik eğitimcilerine yepyeni ve inovatif bir öğrenim ve eğitim fırsatı sunuyor. Türkiye’de sınırlı sayıda bulunan yerli girişimci vaka çalışmaları kütüphanemizi sürekli geliştirmeyi ve kullanım alanlarını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. CaseCampus Vaka Çalışmaları, çok yönlü bir öğrenim ve eğitim yöntemidir. Vaka çalışmaları, sadece işletme/iktisat öğrencileri için değil, girişimciliği merak eden tüm fakülte ve disiplinler için faydalı ve ilham verici bir deneyimdir. Vakaların en verimli şekilde işlenebilmesi için dört prensibe uyum sağlanması önerilmektedir. Katılımcıların en az iki kişilik, en fazla 12 kişilik gruplar halinde vaka içeriklerini önce bireysel olarak çalışması, ardından vaka içerisinde yer alan ikilemleri grup ortamında tartışması bekleniyor. Her vaka için bir yazılı girişimci özgeçmişi ve şirket profili, üç adet 10’ar dakikalık ikilem videosu, bir adet 15 dakikalık girişimci röportaj videosu, bir adet 20 dakikalık İş Modeli Kanvas açıklama videosu ve bir adet 10 soruluk quiz bulunuyor. İdeal olarak, bu vaka tartışma ortamı deneyimli bir eğitimci veya konu uzmanı bir mentor tarafından yönetilmeli. Her vaka yöneticisi için ayrıca ek vaka yönetim kılavuzu bulunuyor. Tüm içerik modülleri eğitmenin belirlediği özel öğrenim hedefleri ve imkanları doğrultusunda ihtiyaca göre yaratıcı şekilde kullanılabilir ve zenginleştirilebilir. Çıtayı yükseltmek isteyen katılımcılar, aynı sektörden en azından iki farklı vaka çalışmasını işleyerek vakalar arası iş modellerini kıyaslama imkanı yaratabilir” diyor.
Genç girişimciler için zirve
Endeavor, dört senedir genç girişimcilere yönelik “iyiGirişim Zirvesi” düzenliyor. Murat Özyeğin bu zirve hakkında ise şöyle konuşuyor: “Zirvenin amacı Yarının Büyük İşletmeleri’ne (YABİ’lere) destek oluyor ve büyüme süreçlerine ivme kazandırıyor. Her yıl farklı bir temada gerçekleştirdiğimiz iyiGirişim Zirvesi’ni 2014 senesinde bir etkinlik dizisine çevirdik. Farklı sektörlerden girişimcileri Ar-Ge, perakende, ikinci nesil girişimcilik gibi konularda atölyeler hazırlayıp konu uzmanlarını, mentorları, yatırımcıları ve fıkır önderlerini bir araya getiriyoruz. Ağımıza sağladığımız faydanın yanında ekibimiz ayrıca atölyelerin sonuçlarını özetleyip Endeavor süreci için verimli çalışmalar hazırlıyoruz. Yatırımcılara yönelik iyiYatırım Zirvesi: 2014’te üçüncüsünü yaptığımız Zirve’de, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen yatırımcılarını, girişimcilerini, akademisyenleri ve üst düzey yöneticilerini bir araya getiriyoruz. Melek Yatırımcı olmakla ilgilenen kişiler ile yatırım arayan girişimcileri buluşturarak hem konu hakkında eğitimler düzenliyor hem de yatırım fırsatları oluşturuyoruz.”
Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu
Murat Özyeğin (Başkan), Ali Koç, Özcan Tahincioğlu, Suzan Sabancı Dinçer, Vuslat Doğan Sabancı, Alp Saul, Bülent Çelebi, Cansen Başaran Symes, Ebru Özdemir, Emre Kurttepeli, Hayri Çulhacı, Işık Keçeci Aşur, Selçuk Yorgancıoğlu, Sina Afra, Cem Topçuoğlu, Emre Zorlu, Fady Jameel ve Nevzat Aydın.