İhracat 14 ay sonra 'artık yıl' ile arttı

Türkiye'nin ihracatı şubatta yüzde 3.1 artışla 10.8 milyar dolar oldu. Bu yıl şubatın 29 çekmesi artışta belirleyici rol oynadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet FİLOĞLU

KARAMAN - Türkiye'nin ihracatı TİM verilerine göre şubat ayında yüzde 3.1 artışla 10.8 milyar dolara yükseldi. İhracattaki artışta bu yıl şubat ayının 29 çekmesiyle bir gün fazladan ihracat gerçekleştirilmesi etkili oldu. Bir günlük fazla işgününden kaynaklanan 500 milyon dolar civarında artışın katkısı çıkarıldığında ihracatın yüzde 1.8 ile sınırlı da olsa düşüş kaydettiği hesaplanıyor.

Öte yandan TİM'in açıkladığı ihracat rakamı TÜİK'in açıkladığı 2015 yılı Şubat ayı ihracatından yüzde 11.8'lik bir düşüşe işaret ediyor. Bunda geçen yılın şubat ayında yapılan ve TİM'in verilerine dahil olmayan 1.9 milyar dolarlık altın ihracatı belirleyici oldu. Dolayısıyla altın ihracatında geçen yılın rakamlarının yakalanamaması halinde TÜİK'in açıkladığı resmi ihracat verilerinde şubat ayında düşüşün gerçekleşmesi ihtimali bulunuyor.

Yıllık ihracat 140 milyar doların altına indi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) şubat ayı ihracat verilerini Karaman'da açıkladı. TİM verilerine göre Bu yılın ilk iki ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16.9 düşüşle 20.4 milyar dolara geriledi. Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8 gerileyerek 139.7 milyar dolar oldu. Sektörel bazda ise şubat ayında en fazla ihracatı 2 milyar dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Bunu 1.4 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon, 1.2 milyar milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri takip etti. Şubat ayında en fazla ihracat artışını yüzde 41,4 ile Savunma ve Havacılık Sanayi sektörü yakalarken, bunu yüzde 24,3 yükselişle Süs Bitkileri ve Mamülleri sektörü izledi.

Parite etkisi bitiyor

Geçen yılın büyük bölümünde dolar bazında hesaplanan ihracat rakamlarında parite kaynaklı düşüş görülürken, şubat ayında bu etki büyük ölçüde sonlandı. Geçen yılın şubat ayında ortalama 1.13 olan euro/dolar paritesi bu şubat ayında 1.11 oldu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de şubatta parite kaynaklı etkinin 128 milyon dolara indiğini söyledi. Euro bazında ihracata bakıldığında da ilk iki ayda yüzde 12.9'luk düşüş görüldü.

Avrupa ülkeleri başı çekti

Şubat ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, İtalya, Irak ve Fransa oldu. Bu ülkelerden İngiltere'ye ihracat yüzde 4,5, Irak'a ise yüzde 5,8 azaldı. Şubat ayında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 47 ile Ukrayna öne çıkarken, Mısır'a ihracat ise ihracatçı kayıt sisteminin uygulamaya geçmesinden önceki son ay olan şubatta yüzde 46,7 artış kaydetti. Bölgesel bazda ise AB bölgesine yüzde 12 arttı. Kuzey Amerika'ya yüzde 8 ve Ortadoğu ülkelerine yüzde 3 geriledi.

Rusya ile krizin etkileri görülmeye devam ediyor

Rusya'nın yaşadığı ekonomik sıkıntılarla geçen yılın başından itibaren düşüşe geçen ihracat, kasım sonunda düşürülen Rus savaş uçağının ardından durma noktasına geldi. TİM verilerine göre Rusya'ya ihracat Şubat'ta yüzde 53 gerileyerek 139 milyon dolara geriledi. Böylelikle Rusya en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında 6. sıradan 23'üncülüğe geriledi.

Türkiye önümüzdeki dönemde yüzde 5 büyüyecek

İhracat rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Büyükekşi konuşmasında ayrıca dünya ekonomisindeki gelişmelere değinerek emtia, enerji ve petrol fiyatlarındaki sert düşüşleri hatırlattı. Büyükekşi, “OVP'ye göre 2015 yılında yüzde 4, 2016 yılında yüzde 4,5 büyüme beklentisi bulunuyor. Önümüzdeki dönemde ortalama yüzde 5'lik büyüme hedefine ulaşacağımıza inanıyoruz. IMF'de, ekonomimizdeki olumlu seyir sonrası Türkiye'nin 2016 yılı büyüme oranını 0,3 puan yükselterek 3,2 olarak belirledi” diye konuştu.

"İhracatçının kısa vadede desteğe ihtiyacı var"

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Bülent Aymen de Türk ihracatçıların kısa vadede önemli desteklere ihtiyacı olduğunu kaydetti. Türkiye'nin en önemli pazarlarından Irak'a yapılan ihracatın düşüşün başka bir pazarla ikame ettirilmesinin zor olduğunu aktaran Aymen, “Afrika ve Güney Amerika gibi pazarlara verilen önem değerli. Ancak etkisi sınırlı. İhracatçıların özellikle jeopolitik risklerden kaynaklanan ciddi sorunları var. Bu konuda bizim yapacağımız bir şey yok. Bu konuda kısa vadede sorunlara çözüm bulacak politikalar üretilmeli” dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir