İhracat ve ithalat endeksleri düştü
TÜİK, geçici dış ticaret verilerinden hesaplanan 2003=100 temel yılı, Temmuz ayına ilişkin Dış Ticaret Endeksleri sonuçlarını açıkladı
ANKARA - Türkiye'nin, bu yıl Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 24,2, ithalat birim endeksi ise yüzde 29,4 oranında azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçici dış ticaret verilerinden hesaplanan 2003=100 temel yılı, Temmuz ayına ilişkin Dış Ticaret Endeksleri sonuçlarını açıkladı.
Söz konusu ayda ihracat birim değer endeksleri, bir önceki yılın aynı ayına göre tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 2,6, balıkçılık sektöründe yüzde 16,6, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 33,6 ve imalat sanayi sektöründe yüzde 24,3 oranında düştü.
İthalat birim değer endekslerinde de geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 23,4, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 45,5, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 23,4 oranında azalma meydana geldi.
İhracatta dış ticaret miktar endeksleri bir önceki yılın aynı ayı ile kıyaslandığı zaman Temmuz'da, tarım ve hayvancılık sektöründe yüzde 26,7, metal cevheri sektöründe yüzde 7, tütün ürünleri sektöründe yüzde 23,5, ana metal sanayi sektöründe yüzde 4, metal eşya sanayi sektöründe yüzde 7,9, elektrikli makine ve cihazlar sektöründe yüzde 15,6, haberleşme teçhizatı ve cihazları sektöründe yüzde 19, hurda sektöründe ise yüzde 6,7 gerileme oldu.
Miktar endeksleri de geriledi
2009 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat miktar endeksi yüzde 5,4, ithalat miktar endeksi ise yüzde 14,3 oranında geriledi.
İhracat miktar endeksleri ana sektörler itibariyle, geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 36, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 13,9 oranında artış, balıkçılık sektöründe yüzde 7,9, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 6,8 oranında düşüş gösterdi.
Aynı ayda, ithalat miktar endeksleri, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 6,8, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 20,8, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 13,2 oranında düştü.