İhracat yönünü yukarı çevirdi

Küresel krizin etkisiyle geçen yılın ekim ayından itibaren yüksek oranlı gerileme yaşayan ihracat eylülden itibaren aylık bazda yükselişe geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

 

İSTANBUL - 1-18 Eylül döneminde bir önceki aya göre sanayi ürünleri ihracatında yüzde 53.7 oranında artış kaydedildi. Artış oranları tarım ürünlerinde yüzde 48.9, madencilik ürünlerinde de yüzde 39.3 düzeyinde gerçekleşti. Kriz döneminden en fazla etkilenen otomotiv sektörü bu dönemde ihracat artışının lideri oldu. Otomotiv ve yan sanayiinin eylül ayında kayda giren 18 günlük ihracatı bir önceki ayın yüzde 167.6 üzerinde gerçekleşti. Aynı dönemde Türkiye’nin önemli ihraç kalemleri arasında yer alan elektrik-elektronik ürünleri ihracatı yüzde 53.3, demir-çelik ürünleri ihracatı yüzde 59.1, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı da yüzde 23.7 oranında arttı.

Baz etkisiyle yıllık artış geliyor

18 Eylül tarihi itibarıyla ihracatın yıllık seyrinde de toparlanmaya işaret eden olumlu bir tablo gözleniyor. 1-18 Eylül tarihinde, ihracatın rekor düzeylerde gerçekleştiği geçen yılın aynı dönemine göre tekstil ve hammaddeleri ile hazır giyim ve konfeksiyonda sırasıyla yüzde 0.2 ve yüzde 0.7 oranında artış sağlandı. Elektrik-elektronik ile çimento ve toprak ürünleri ihracatı da geçen yılki rakamları yakaladı. Tarım ürünlerinde ise önemli kalemlerin çoğunda ihracat artışı kaydedildi. Eylül ile birlikte gözlenen toparlanma, izleyen aylarda baz etkisinin de devreye girmesiyle aylık bazda ihracatta net artışlar yaşanacağına işaret ediyor.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde