İhracatçı KOBİ'lere 'sıfır' faizli destek kredisi

KOSGEB aracılığıyla verilecek kredi 100 bin dolara kadar 6 ay vadeli olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatçı KOBİ'lere 'sıfır' faizli ihracat destek kredisi verileceğini açıkladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, KOSGEB aracılığıyla ihracatçı KOBİ'lere 100 bin dolara kadar 6 ay vadeli, vade sonunda defaten ödemeli, sıfır faizli ihracat kredisi sağlanacağını açıkladı.

Çağlayan, ihracatçı KOBİ'lere sağlanacak kredi hacmi toplamının ise 650 milyon dolara ulaşacağını bildirdi.

KOSGEB'in kaynaklarının KOBİ'ler için seferber edildiğini ifade eden Çağlayan, göreve başladığı tarihten itibaren KOBİ'lere yönelik kredi faiz destek programları uygulamaya koyduklarını vurguladı.

Çağlayan, daha önce istihdam kredisi faiz desteği ile 25 bin kişiye istihdam sağladıklarını belirterek, ilk defa imalatçı esnaf ve sanatkarlara sıfır faizli kredi desteği verdiklerini kaydetti.

İhracatçı KOBİ'lere sıfır faizli destek kredisi programından ise ihracat taahhüdü veren KOBİ'lerin yararlanacağını belirten Çağlayan, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

"Üst limitini 100 bin dolar olarak belirlediğimiz bu programdan 250 kişiden az çalışan istihdam eden yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 25 milyon YTL'yi aşmayan imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve ihracat taahhüt eden KOBİ'ler yararlanabilecek.

Kredi faiz desteğinden yararlanarak ihracatçı KOBİ'lerimizin tamamı 100 bin dolar üst limitten kredi kullanırsa 6 bin 500 işletme yararlanabilecektir. 100 bin doların altında limitle kredi kullanması durumunda krediden yararlanacak işletme sayısı artacaktır."

Çağlayan, sıfır faizli destek kapsamında 650 milyon dolarlık kaynağı yüzde 30'unun kalkınmada öncelikli yörelerdeki ihracatçı KOBİ'lere, yüzde 70'inin de normal ve gelişmiş yörelerdeki ihracatçı KOBİ'lere kullandırılacağını ifade etti.

Bakan Çağlayan, bu programdan yararlanmak isteyen ihracatçı KOBİ'lerin 15 Eylül Pazartesi günü mesai saati başlangıcı itibariyle Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Akbank ve Türk Ekonomi Bankası'na başvurabileceğini kaydetti.