İhracatçı kur riskinden VOB'la korunacak

İTKİB'in öncülüğünde VOB ile başlatılan projede imzalar atıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB), Vadeli işlem ve Opsiyon Borsası (VOB), Ak Yatırım, Garanti Bankası, İş Yatırım, Yapı Kredi Yatırım, Türk Telekom ve Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri ile ihracatçıların döviz pozisyonlarından kaynaklanan kur riskini ortadan kaldırmayı hedefleyen bir işbirliğini hayata geçirdi.

Projeye ilişkin işbirliği protokolünün imza töreninde konuşan İTKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, özellikle dalgalı ve öngörülemeyen hareketlerin yaşandığı bu günlerde kurun, dış ticaret yapan firmalar için büyük bir soru işareti olduğunu söyledi.

Tanrıverdi, ileri bir tarihteki döviz kurunu tahmin edemeyen firmaların çoğu zaman dünya çapında kalitesine rağmen, bu nedenden dolayı yurt dışındaki rakiplerine göre rekabetçi olamadığını, bunun da Türkiye'nin dış ticaret hacmine olumsuz etki ettiğini söyledi.

Tanrıverdi, şöyle devam etti:

"VOB yönetimi ile birlikte hem ihracatçı firmaların bu sorunları ve bunun sonuçlarının ülkemiz ekonomisine olumsuz etkilerini, hem de dış ticaret ilişkisi olan firmaların vadeli piyasalara getireceği yeni katkı ve heyecanı, piyasanın derinleşmesine katkıları açısından değerlendirdik ve bu ortaklığı başlattık. Bu iş ortaklığı dahilinde VOB, dış ticaret yapan firmalara VOB işlemlerinde kolaylıklar tanıyacak kararları hızla çıkarmıştır. Bununla birlikte İTKİB-VOB ve aracı kurumlar, projenin en önemli ayaklarından birisi olan dış ticaret firmalarına verilecek eğitim için 1 yıla yayılan bir eğitim programı hazırlamıştır."

İTKİB üyelerine 1 yıl ücretsiz veri ekranı

Tanrıverdi, bu eğitim sayesinde, bu piyasayı bilen, vadeli piyasaları macera olarak değil, bir koruma aracı olarak kullanan gerçek piyasa katılımcıları sayesinde, vadeli piyasaların derinleşeceğini ve oluşacak fiyatların ileriye dönük sağlam bir gösterge olma özelliğini pekiştireceğini söyledi.

Proje kapsamında, Türk Telekom ve Matriks Veri Dağıtım A.Ş. ile yapılan işbirliğiyle tüm İTKİB üyelerine 1 yıl boyunca ücretsiz veri dağıtım ekranı sağlanacağını bildiren Tanrıverdi, böylece firmaların dış ticaret bağlantısını yaptığı anda bilgisayarından hatta aracı kurumların imkanlarına göre cep telefonlarından VOB işlemini yapabileceğini ve kurunu sabitleyebileceğini anlattı.

Projeye dahil aracı kurumların ise üyelerin işlemlerini sorunsuz ve kaliteli bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlayacağını, üyelerin, kaliteli yatırım danışmanları aracılığıyla yönlendirileceğini belirten Tanrıverdi, ayrıca aracı kurumların, üyelerin halihazırda likiditesi sınırlı olan döviz kontratlarında işlem yapabilmeleri için gerekli derinliği oluşturma konusunda en iyi gayreti göstererek projenin çok önemli bir bacağını oluşturacaklarını kaydetti.

Tanrıverdi, bu gibi işbirliği ve iş ortaklıklarının yeni imkanların, daha derin ve gelişmiş sermaye piyasasının daha rekabetçi ve riskini yönetebilen firmaların ve neticede güçlü bir ülke ekonominin temellerini oluşturacağını düşündüklerini ifade etti.