”İhracatçının en büyük desteği finansman”

Bakan Tüzmen, ihracatın finansmanın Eximbank ve DFİF kaynaklarının artırılmasından geçeceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MERSİN - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatçının en büyük desteğinin finansman olduğunu belirterek, "İhracatın finansmanı Eximbank ve Destekleme ve İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklarının artırılmasından geçecek" ifadesini kullandı.

Tüzmen, Akdeniz İhracatçı Birliklerince (AKİB) Mersin HiltonSA Oteli'nde düzenlenen "İhracatın Akdeniz Yıldızları" ödül törenine katıldı.

Bakan Tüzmen, burada yaptığı konuşmada, ihracata son 6 yılda altın çağını yaşattıklarını, 36 milyar dolar olan ihracat rakamını 130 milyarı zorlayan bir rakama çıkartıklarının söyledi.

Buna karşın bazı sıkıntıların olduğunu belirten Tüzmen, "Dışarda kriz var ve içerde etkileri gözükmeye başladı. Ancak, dış pazarlardaki daralmaya rağmen ihracatçılar aynı pazarlardaki pazar paylarını azaltmadan, diğer ülkelerin arkasına düşmeden yollarına devam etmeye çalışıyorlar" dedi. Krizden çıkışın yine ihracatla olacağını vurgulayan Tüzmen, şöyle konuştu:

"Bu dönem bize yeni bir imkan sağlıyor. Yaklaşık 5-6 yıldır çok şikayet ettiğimiz yüksek faiz düşük kur, artık şu anda etkisini yitirdi. Tekrar yeni bir denge oluştu. Gönül isterdi ki daha önce bunlar oluşmuş olsun. Böylesine dış krizleri beklemeden, ülkemizin rekabet avantajını daha iyi sürdürebilmek amacıyla, dövizi değerli tutması gereken ülkelerin yaptığı yapalım. Kendi para birimimizin değerini devamlı düşük tutarak, ihracatta rekabetçiliği sağlayan Çin gibi, normal değerde bir kurla bu yarışı devam ettirelim. Daha az bir cari açıkla bu dönemi kapatalım. İhracatın ithalatı karşılama oranını yükseltip, kendi ürettiğimiz ara malları kullanarak, ihracatımızı artırmaya çalışalım, ama bu şekilde olmadı. Tabii ki çok ciddi bir cari açıkla bu dönemi kapatmak zorunda kaldık. Dış ticaret açığımız yüksek oldu. Kurun etkisiyle çok ciddi bir ithalat baskısıyla karşılaştık, ama ihracatçımız yılmadı. İhracat artışında yüzde 35'le OECD ülkelerinin ihracat şampiyonu olarak bu dönemi kapattık."

"Bankacı ihracatçıyı desteklemek zorunda"

İhracatın ithalatı karşılama oranının geçen ay yüzde 74,4'e çıktığına işaret eden Tüzmen, şunları kaydetti:

"Daha sağlıklı bir döneme geçişi sağlamamız lazım. Böylesine dönemlerde en önemli şey, ihracatın finansmanıdır. Bir ağacı sulamazsanız meyve alamazsınız. Bu nedenle bankacılık kesimi, bu ağaçtan meyve alması için mutlaka ihracatçıyı desteklemek zorunda. Onlar da kar maksimizasyonunu düşündükleri için kendilerini dışardan bu yoğun olarak gelen akıma kaptırdılar, biraz fazla kendilerini kastılar. Biraz da içerde panik fazla yayılmaya çalışıldı. Ancak ikisi de yanlış, ne çok fazla panik ne de çok fazla rehavet. İkisinin ortası olan bir soğukkanlı yönetim tarzıyla biz bu dönemi de aşacağız."

İhracatın en büyük destekçisinin finansman olduğunu vurgulayan Tüzmen, "İhracatın finansmanı Eximbank ile DFİF kaynaklarının artırılmasından geçecek. Bu iki kaynak şu anda kurun da bize sağlamış olduğu yeni dönemdeki denge ile kendi ürettiğimiz ara malların ihracatının sağlanması yönünde ciddi katkılar sağlayacak. Kısa vadede finans akışını düzeltmemiz lazım. Tekrar ağaçlara su vermemiz lazım ki meyveler eskisi gibi toplanacak hale gelsin" dedi.

Türkiye'de ihracatçılarla çok krizler gördüklerini ve geçirdiklerini anlatan Tüzmen, şunları kaydetti:

"Onlar bizden kaynaklanan sıkıntılardı. Şimdi iş dışardan kaynaklanıyor, ama yine aynı şekilde bu dönemde birbirimize destek olarak aynı geminin içinde olduğumuzu unutmadan, rekabetimizi dışardaki ülkelerin pazar payından pay alma şeklinde biçimlediğimiz zaman, bu dönemi de rahatlıkla aşacak bilgi birikimine ve cesarete sahibiz. Öyle teslim olmak yok."