İhracatçıya yeşil pasaport verilmesi için ilk adım atıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 'yetkilendirilmiş yükümlü' statüsüne sahip ihracatçılara yeşil pasaport verilebilecek düzenleme için ilk adımı attı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Mehmet KAYA
 
ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ihracat-ithalat yapan firmaların gerekli şartları yerine getirmesi halinde kontrol ve işlemlerde ayrıcalıklı sayılmasını düzenleyen uluslararası sistem olan 'yetkilendirilmiş yükümlü-Authorized Economic Operator (AEO)' uygulamasını hayata geçiriyor. Bakan Hayati Yazıcı, yarın İstanbul'da yapılacak toplantı ile projenin uygulamasına yönelik tanıtımı gerçekleştirecek. Uygulama, 11 Eylül sonrası güvenlik ağırlıklı olarak ABD tarafından tasarlanmış ve Avrupa Birliği ile diğer yoğun dış ticareti bulunan çok sayıda ülke sistemi uygulamaya alma kararı almıştı. 
DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre, uygulama aynı zamanda gelecekte hayata geçirilecek kolaylaştırıcı yöntemlerin de temel kriterlerini belirleyecek. Bunlar arasında, uzun süredir talep edilen ve Türk iş insanlarının rekabet avantajını engelleme boyutu da bulunan vize sorununun aşılması için "ihracatçıya yeşil pasaport verilmesi" planının da ilk adımlarından biri olacak. Bakanlık yetkilileri, "yetkilendirilmiş yükümlü" statüsüne sahip ihracatçılar kamu nezdinde güvenle yeşil pasaport verilebilecek şekilde güvenilir olarak da sınıflanabilecek. 
 
2013'te çalışmalar yoğunlaşacak 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 'yetkilendirilmiş yükümlü' sisteminin tanıtımı için harekete geçti. Türkiye'nin de dahil olacağı bu sistem ile, ihracatta yerinde gümrükleme, izinli gönderici uygulamalarına yönelik geniş kapsamlı kolaylaştırıcı düzenlemelere de katkı sağlanacak. 
'Gümrük yükümlülüklerini yerine getiren, kayıt sistemi izlenebilir ve düzenli olan, mali yeterlilik, emniyet ve güvenlik standartlarına sahip bulunan, kendi otokontrolünü yapabilen güvenilir firmalara gümrük işlemlerinde birtakım kolaylık ve imtiyazlar tanıyan uluslar arası geçerli statü' olarak tanımlanan yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının AB ve ABD başta olmak üzer 46 ülke tarafından ticaretin güvenliğinin ve kalitesinin artırılması için uygulanıyor. 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kolaylaştırıcı uygulamaların ticaretin hız ve kalitesini artırması yanında, maliyetlerin düşürülmesinin de hedeflendiğini, 2013 yılında yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının yerleşmesi ve uygulayıcı diğer ülkelerle anlaşmalara başlanmasının planlandığı kaydedildi. 
 
08-gumruk.jpg
 
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, tanıtım için bastırdığı davetiye ve dokümanlarda, ihracatçıların talebi olan 'yeşil pasaport'tan esinlendiği görselleri kullanıyor.
 
Markalı üründe protokol imzalandı
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türk Patent Enstitüsü (TPE) arasında veri paylaşım protokolü Bakanlığın toplantı salonunda düzenlenen törenle imzalandı. Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, TPE ile Bakanlık arasında imzalanan söz konusu protokolle, ihracat için yapılan beyanlarda markalı ihracatın takip edilebilirliğinin mümkün hale geleceğini dile getirdi. Protokolle, markalı ürünlerin ihracatına ilişkin daha sağlıklı veriler üretilebileceğini de vurgulayan Altunyaldız, "Üretilen veriler de, dünya çapında markalar oluşturma hedefimize yönelik çalışmalarımıza rehberlik edecektir" dedi.