İkinci çeyrek büyüme rakamları bekleniyor

Büyüme rakamları saat 10.00'da açıklanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) iç talebin katkısı ile 2016 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3.4 büyümesi beklenirken, başta turizm sektörünün yaşadığı sıkıntıların belirginleşmesi olmak üzere artan risklerin etkisiyle 2016 yılının tamamında ise büyümenin yüzde 3.5'te kalacağı öngörülüyor.

Ekonomistler bölgedeki coğrafi riskler, başarısız darbe girişiminin kısa süreli de olsa etkisi ve Rusya ile anlaşmazlığın turizm başta olmak üzere ekonomiye etkilerinin yılın kalanında büyüme üzerinde risk unsuru olabileceğini belirtiyor.

Orta Vadeli Program'a (OVP) göre 2016'da yüzde 4.5 büyüme öngörülürken, ekonomi yönetimi ise yılın yüzde 4 civarında, belki de üzerinde bir büyümeyle yılın tamamlanacağını öngörüyor ve bu seviyelerin de "önemli bir başarı" olarak görülmesi gerektiğini belirtiyorlar.

İç tüketime dayalı büyüme 

Türkiye ekonomisi güvenlik endişeleri, jeopolitik riskler ve küresel dalgalanmaların devam etmesine karşın sayıları üç milyon civarına yaklaşan Suriyeliler ve başta asgari ücret artışı olmak üzere seçim vaatlerinin tetiklediği özel tüketimle 2016'nın ilk çeyreğinde iç tüketim kaynaklı yüzde 4.8 büyüdü.

İç talep ilk çeyrekte gerçekleşen yüzde 4.8 seviyesindeki büyümeyi yaklaşık 6 puan yukarı çekerken, net ihracat ise 1.5 puan aşağı çekti. Stok değişiminin katkısı ise 0.4 puan yukarı yönlü oldu.

Büyümenin en önemli öncü göstergelerinden sanayi üretimi ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre ivme kaybederek yüzde 2.9 artış gösterdi.

2016 ikinci çeyrek GSYH verileri bugün TÜİK tarafından saat 10.00'da açıklanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir