İkinci yarıda işe alımlar artacak

Poldy, 2015'in 2. yarısı için işe alım ve beklenti anketini yayınlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İK yönetim yazılımları sunucusu Poldy’nin önderliğinde gerçekleştirilen “2015’in ikinci yarısına ilişkin şirketlerin işe alım yaklaşımları ve beklentileri anketi”ne katılanların yüzde 74’ü 2015’in ikinci yarısında yeni işe alımlar yapacaklarını bildirdi. 

Katılımcıların yüzde 66’sı 1 ila 30 arasında yeni personel istihdamı yapılacağını paylaşırken, alımların en fazla yüzde 24 ile satış / müşteri ilişkileri, yüzde 20 ile pazarlama / halkla ilişkiler, yüzde 16 ile finans/muhasebe alanında gerçekleşeceği saptandı.

Türkiye’nin ilk İK yönetim yazılımı şirketi Poldy, 2015’in ikinci yarısında şirketlerin işe alım hedeflerini konu alan araştırmasının sonuçlarını yayınladı. 

Ankete katılan şirketlerin yüzde 30’u 500’den fazla, yüzde 19’u 1 ila 10, yüzde 19’u 11 ila 50 arası çalışana sahip. Katılımcıların yüzde 74’ü 2015’in ikinci yarısında yeni işe alım yapılacağını belirtirken, yüzde 17’si belirsiz olduğunu, yüzde 9’u yeni işe alım yapılmayacağını beyan etti. Yeni işe alım yapılmamasının en büyük nedeni “büyüme planı olmaması” şeklinde saptanırken, bunu “mevcut kadronun yeni işleri kaldırabilecek yetkinlikte olması” ve “yeni işlerin dış kaynak kullanımı ile karşılanacak olması” maddeleri izledi. 

En fazla kadro açığı satış, pazarlama ve finansta

Katılımcıların yüzde 66’sı 1 ila 30 arasında çalışan için yeni istihdam olanakları doğacağını kaydederken, işe alımların en fazla yaşanacağı alanlar şöyle sıralandı: Yüzde 24 satış / müşteri ilişkileri, yüzde 20 pazarlama / halkla ilişkiler, yüzde 16 finans / muhasebe, yüzde 13 üretim, yüzde 9 bilgi işlem, yüzde 8 İK. 

Pozisyon açıklarının en fazla uzman ve işçi seviyesinde oluşması beklenirken, yeni işe alınacak kişilerde aranan en önemli üç özellik şöyle sıralandı: 1- Mesleki yetenek ve yeterlilikler, 2- Sektörel ve mesleki deneyim, 3- Eğitim durumu. En az önem gösterilen üç özellik ise sosyal medyadaki profili, işe yakın mesafede ikamet etmesi ve referansları olarak gösterildi.

Anket katılımcılarının yarısı çalışan devir oranını düşürmek için takdir / ödüllendirme sistemlerine yöneleneceklerini bildirirken, yüzde 43’ü çareyi kurumsal eğitimlerde, yüzde 29’u kurumsal etkinlikler ve hobi kulüplerinde arayacağını kaydetti.