İKO: Bizi seçim malzemesi yapmayın
İstanbul Kuyumcular Odası, seçim meydanlarında gündeme getirilen elmas ve pırlanta vergisine açıklık getirdi.
Son zamanlarda tartışılan 'kıymetli taşlarda verginin kalkması' ile ilgili İstanbul Kuyumcular Odası'ndan yazılı açıklama geldi.
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, imzası ile yapılan açıklamada, "Meydanlarda ve çeşitli seçim konuşmalarında kıymetli taşlardaki Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) kaldırılmasıyla ilgili açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Sektörümüz için son derece önemli olan ÖTV değişikliğinin siyaset malzemesi olarak kullanılmasını doğru bulmuyoruz" denildi.
Siyasete uzak, tüm siyasi yapılanmalara eşit mesafede ve tarafsız bir meslek örgütü olduklarını vurgulayan İşler, kıymetli taşlarda vergi uygulamasına ilişkin tartışmaları gündeme getiren siyasi parti temsilcilerini bilgilendirmek istediklerini ifade etti. İşler, yakın zamana kadar Türkiye'de kuyumculuk sektörünün ciddi bir tehdit altında olduğunu aktararak, uygulanan vergi sisteminin ihracatçıların hareket kabiliyetini sınırladığını dile getirdi.
Kuyumculuk sektörünün güçlü olduğu birçok ülkenin, başta gümrük vergisi olmak üzere vergi sisteminde yerli üretimi ve ihracatçıyı korumak için düzenlemeler yaptığına dikkati çeken İşler, "Türkiye'de tam tersi bir durum söz konusuydu. Dünyanın hiçbir ülkesinde, içeride katma değere, istihdama ve üretime dönüşen bir ham madde için yüzde 20 gibi yüksek oranda bir ÖTV uygulanmıyordu. Ülke olarak ham maddeye yüksek vergi konusunda dünya şampiyonuyduk. Türkiye'de bir üretici, çıplak taşı ülkeye getirirken yüzde 20 ÖTV ödüyor, bu vergi oranıyla işliyor ve iç pazarda satıyordu. Yurtdışından getirilmiş bitmiş bir ürünün taşından ise ÖTV alınmıyordu. Sadece ürünün işçiliği için de yüzde 18 KDV ödeniyordu" ifadelerini kullandı.
"Küresel rekabette eşit mücadele etme şansı verilmiş oldu"
İşler, daha önceki vergi uygulamasının sektördeki üreticileri ciddi derecede etkilediğini, kapanan atölye sayısında artış yaşanmasına neden olduğunu aktararak, şunları kaydetti:
"2014 yılında yürürlüğe giren Torba Yasa kapsamına, mücevher ithalatında vergi düzenlemesi de dahil edildi. Yeni düzenlemeyle mücevher ithalatına yüzde 18 KDV gelirken, Borsa İstanbul üzerinden ithal edilecek kıymetli taşlardan ÖTV kaldırıldı. Borsa üyeleri arasındaki taş ticaretinden herhangi bir vergi doğmayacak, ancak mücevherin nihai tüketiciye satışından yüzde 18 KDV alınıyor. Bu vesileyle, Torba Yasa'yla yürürlüğe giren düzenlemeyle sektör, dünyada hiçbir ülkede olmayan bir uygulamadan ve kamburdan kurtuldu. Dünya liderliğine oynayan ve yıllardır bu düzenlemeyle önüne set çekilen bir sektöre, küresel rekabette eşit mücadele etme şansı verilmiş oldu."
Kıymetli taşların Borsa İstanbul üzerinden gerçekleşecek ithalatında ÖTV'nin kaldırıldığını belirten İşler, ancak bitmiş ürün ithalatında ve iç pazarda perakendeye satışta yüzde 18 KDV getirildiği bilgisini verdi.
"Rekabet gücünü artırmaktadır"
İşler, "40 bine yakın kuyumcu sayısı, binleri aşan ihracatçı firması, dolaylı olarak 1,5 milyon kişiye istihdam kapısı oluşturan Türkiye'nin 5 bin yıllık bir kadim sektörümüzün siyaset meydanlarında hala bir polemik konusu olarak kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Kaldı ki söz konusu düzenleme öncesi tüm partilerle görüşülmüş ve düzenleme için destekleri alınmışken 'Pırlantada ÖTV'yi kaldırdılar, biz de mazotta kaldıracağız' vaadini ve sözlerini talihsiz bir açıklama olarak gördüğümüzü belirtmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Vergi problemi kalkan kuyum sektörünün istihdamını artırarak büyümesini devam ettirdiğini belirten İşler, "ÖTV'siz bir şekilde yurtdışından taş ithali, ciddi bir üretim altyapısı olan kuyum sektörümüzün istihdamını ve rekabet gücünü artırmaktır. Bu konunun Türkiye ekonomisine sağladığı katkı göz ardı edilemez" yorumunu yaptı.