'İleri teknoloji odaklı gelişimi hedefliyoruz'

BTSO ev sahipliğinde TOSYÖV, KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu AŞ işbirliğinde, Denizbank Hacettepe Teknokent ve KOBİ Efor Çözüm ortaklığında “KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” konulu seminer düzenlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra Özarfat

BURSA- TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin, girişimciliği geliştirme, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak ve KOBİ’lerin Endüstri 4.0’a uyum sağlaması konularında çalışmalar yürüttüklerini, bu kapsamda her bölgede eğitim verdiklerini söyledi. Haziran ayına kadar 7 bölgede toplantı yapacaklarını belirten Kuleyin, KOBİ’lere yönelik ileri teknoloji alanında kümelenme grupları ve bilimsel teknik komitesi oluşturduklarını vurgulayarak, “Finansman bir ekonominin sinir sistemi olabilir. Sadece sinir sistemi ile bir ekonomi yürütmek mümkün değil. Bir iskelet ve kas sistemine ihtiyacımız var. İskelet sistemi ekonominin alt yapı çalışmalarıdır. Kas sistemi ise teknolojik dönüşümdür. Hepimiz hızlı bir şekilde devam eden bu dönüşüme ayak uydurmalıyız. KOBİ’lerin ileri teknoloji odaklı büyümesine büyük önem veriyoruz” dedi. Nezih Kuleyin, teknolojinin 6 ay gibi kısa bir sürede değiştiği günümüz koşullarında KOBİ’lerin de bu hıza ayak uydurması gerektiğine, bunun uluslararası rekabette üstünlük sağlayacağına işaret etti.

BTSO’dan bine yakın firmaya 170 milyon TL destek

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da BTSO olarak KOBİ’lere sağladıkları destekler hakkında bilgi verdi. Burkay; “Gerek yurt dışı pazarlara açılmak isteyen firmalarımıza, gerekse de nakit sıkışıklığı çeken firmalarımızın yanında olmayı sürdürüyoruz. Küresel Fuar Acentesi Projemiz kapsamında KOSGEB kaynaklarından firmalarımıza 10 milyon TL’den fazla destek sunduk. Ur-Ge ve kümelenme projeleri kapsamında da KOBİ niteliğindeki 1.000’e yakın firmamıza toplamda 170 milyon TL’ye ulaşan desteklerden yararlanma imkanı oluşturduk. Finans kaynaklarına erişim ve nakit sıkışıklığı yaşayan işletmelerimizin kullanımına da Halkbank ile yaptığımız anlaşma kapsamında 60 milyon TL kaynak aktardık. Ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde hayata geçirilen Nefes Kredisi’ne en fazla katkıyı sağlayan Odalar arasında yer aldık” diye konuştu.

KGF’ye 72 bin işyerinden sadece 1.195 başvuru yapıldı

Bursa Ticaret Borsası Başkanı ve Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı da, geçen yıl 72 bin işyeri bulunan Bursa’dan Kredi Garanti Fonu Bursa Şubesi’ne sadece 1.195 başvuru yapıldığına dikkat çekti. Matlı şunları söyledi; “Kredi Garanti Fonu bu başvuruların yarıdan fazlasına toplamda 185 milyon liralık kredi kullandırmıştır. Rakamlar böyle olunca elimizin altındaki imkanlarımızı da efektif kullanamadığımız net bir şekilde görülmektedir. Kredi Garanti Fonu olarak bizler de işletmelerimiz ile daha aktif bir diyalog halinde bulunarak, bu imkanlardan yararlanacak işletme sayısını yükseltmeliyiz.”

Uygulama ve destekler anlatıldı

Denizbank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, Türkiye’de 3 milyona yakın KOBİ’nin Türkiye’deki kredilerden aldığı payın yaklaşık yüzde 24 olduğuna dikkati çekti. Açılış konuşmasının ardından TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi Hilmi Develi moderatörlüğünde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, KOSGEB, Deniz Bank ve Kredi Garanti Fonu yetkilileri tarafından KOBİ ve girişimcilere yönelik yeni uygulamalar ve destekler hakkında brifing verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir