İleri Teknolojiler İstanbul’da buluştu
Biotech Eurasia, Cleanroom İstanbul ve Maintenance İstanbul fuarları, eş zamanlı olarak Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı.
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cengizhan Öztürk, "Yaşam bilimleri ve biyoteknoloji dünyada karşılaştığımız bütün problemleri çözmeye aday." dedi.
Biotech Eurasia Biyoteknoloji Fuarı, Cleanroom İstanbul Temizoda Teknoloji Fuarı ve Maintenance İstanbul Endüstriyel Bakım Teknolojileri Fuarı, eş zamanlı olarak Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştiriliyor.
Öztürk, temiz oda, biyoteknoloji ve yaşam bilimleri, endüstriyel tesislerde bakım teknolojileri, Endüstri 4. gibi ileri teknoloji kavramlarının tanıtıldığı fuarların açılışında, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Fuarda Türkiye’nin biyoteknoloji alanında acil yapması gereken atılımları görebildiğini kaydeden Öztürk, "Fuarda ileri teknolojiye yönelik bazı öncül, genç firmalar var. Bunların sayılarını hızlı bir şekilde artırmak lazım. Temiz odalar, cihazlar ve destek hizmetleri bir arada. Yaşam bilimleri ve biyoteknoloji dünyada karşılaştığımız bütün problemleri çözmeye aday. Biyoyakıtlarla enerji problemini çözüyor. Hava kirliğini yine biyoteknolojik çözümlerle, gıdayı kendi geliştirdiği ürünlerle çözmeye çalışıyor. İnsan sağlığı alanında ise geliştirdiği hücresel çözümlerle, biyoteknolojik malzemelerle, hedefe odaklı yeni ilaçlarla çözüm üretiyor." diye konuştu.
Öztürk, bu tür fuarların artması gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi:
"Dünya’da sektörü, kamuyu ve üniversiteleri bir araya getiren biyoteknoloji alanında büyük fuarlar yapılıyor. Biyoteknoloji alanında bizim hızla almamız gereken yollar var. Türkiye’de cari açığın önemli bir kısmı da sağlık alanında gerçekleşiyor. Bu da ilaç ve tıbbi cihazlardan kaynaklanıyor. Burada kamu destekli olarak çalışmalar yapan üniversiteler de var. Üniversitelere teknolojiyle ilgili sektörel devrimi yapma misyonu yüklenmiş durumda. Üniversitelerin alt yapılarını firmalar öğreniyorlar, işbirliği yapıyorlar."
"Bölgenin tamamına liderlik edip hizmetlerimizi yayabiliriz"
Akdeniz Tanıtım Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yedikardeşler ise fuarlarda bilgi yoğun ve katma değeri yüksek ürünlerin ve projelerin sergilendiği bildirerek, "Türkiye, son 10 yıldır Ar-Ge’lerle, teknokentlerle bu projelere destek veriyor. Bölgede kendi konusunda teknolojik donanıma sahip ülke biziz. Bölgenin tamamına liderlik edip hizmetlerimizi yayabiliriz. GSMH olarak ilk 17. ülkesi olabiliriz ama bu konularda ilk 10’a girebildiğimiz alanlar var." dedi.
Endüstri 4.0'ın daha çok makineler arası iletişimle alakalı olduğunun altını çizen Yedikardeşler, "Hiç bir insanın kalp krizi geçirme potansiyelini anlık verebilen bir teknoloji yok. Ama makineler kalp krizi geçirmeden sinyalleri çok önceden yakalandığı için çok önceden bakım yapılabiliyor. Türkiye’nin 1,5 yıl önce yaşanan büyük elektrik kesintisi, stratejik bazı önlemlerin alınmaması ve santraller arasındaki iletişimin sağlanmamasından kaynaklandı. Teknoloji ile bunu öngörüp, tespit edip çözüm üretebiliyorsunuz. Endüstri 4.0’ın en büyük özelliği makinelerle yönetebilmeniz. Bu teknolojiye yazılım üretip ABD’ye satan firmalar da var." bilgilerini aktardı.
Yedikardeşler, Türkiye’de ilaç, tıbbi cihaz ve laboratuvar ekipmanları noktasında yapılacak her türlü yatırımın devlet tarafından desteklenme kararı alındığını belirterek, "Gelecekte kendi gücümüzü kendimiz yönetebiliyor olmamız lazım. Firmalar bu fuarda teknoloji transfer bağlantılarını kurarlarsa yol haritalarını görebilme şansları var. Burası teknolojin konuşulduğu, bilginin paylaşıldığı ve bilginin derecesinin yükseltildiği bir platform." ifadelerini kullandı.
Fuarlar hakkında
150 firmanın katılımcı olduğu, bin 200 ürün ve markanın sergileneceği fuarların beş bin profesyonel tarafından izlenmesi bekleniyor. Fuarlar sırasında katılımcı firmalar ve akademisyenler tarafından gerçekleştirilen sunumlarda yeni ürünler ve teknolojiler tanıtıldığı gibi teknik bilgi de aktarılıyor.
Biotech Eurasia Biyoteknoloji Fuarı’nda tıbbi, zirai ve endüstriyel alanlarda çok geniş sektörlere hizmet veren biyoteknolojiyle ilgili yeni çözümler ve teknolojiler tanıtılıyor.
Temizoda Teknolojileri Fuarı’nda ise sağlık tesisleri, ilaç fabrikaları, uzay sanayi ve savunma sanayinin en önemli konusu olan steril alanların teknolojileri ve tasarlanması gibi konular üzerinde duruluyor. Fuarda birçok bilimsel ve mesleki eğitim ve etkinlik programlarının yanı sıra komşu ülkelerden gelen olan profesyoneller de ağırlanıyor.
Endüstriyel tesislerde sürdürülebilirlik ve üretimin kesintiye uğramaması için gerekli bakım teknolojilerinin yer aldığı Maintenance İstanbul Endüstriyel Bakım Teknolojileri Fuarı'nda da önleyici ve kestirimci bakım teknolojileri, ölçümleme ve proses bakımı gibi hassas teknolojiler ve ağır endüstriyel bakım teknikleri tanıtılıyor.
Fuarlarda son dönemde iş ve hükümet çevrelerinden sıkça duyulan, Endüstri 4.0 olarak bilinen Dördüncü Sanayi Devrimine ışık tutuluyor.
Fuarlar 23 Nisan tarihine kadar sürecek.