İlk çeyrekte iletişim sektörüne toplam yatırım 1 milyar lira

Bu yılın ilk çeyreğinde iletişim sektöründe toplam yatırım miktarı 1 milyar lira, toplam gelir ise 8,3 milyar liranın üzerinde gerçekleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, yılın ilk çeyreğinde iletişim sektöründe toplam yatırım miktarının 1 milyar lira, toplam gelirin ise 8,3 milyar liranın üzerinde gerçekleştiğini belirterek, yatırımın yüzde 60'ının, gelirlerin ise yaklaşık yüzde 57'sinin mobil şebeke işletmecilerinden kaynaklandığını bildirdi.

Acarer, yılın ilk çeyreğinde elektronik haberleşme sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün, yılın ilk üç ayında özellikle genişbant erişim hizmetleri başta olmak üzere büyümeye devam ettiğini belirten Acarer, "Genişbant erişim hizmetleri, artık bilgi toplumuna dönüşüm sürecindeki dünyada, gelişmişliği gösteren önemli göstergelerden biridir. Türkiye'de yaklaşık on yıl önce genişbant erişim abone sayısı yaklaşık 20 bin iken, bu gün bu rakam 35 milyon kişiye ulaştı. Bu abonelerin 26.5 milyonu ise mobil internet aboneleridir. İnternet abone sayısı sadece bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7'nin üzerinde bir artış gösterdi" dedi.

Toplam mobil abone sayısının 70 milyonu aştığını ifade eden Acarer, mobil abonelerin 51 milyonunun 3G, 19,1 milyonunun ise 2G abonesi olduğunu belirtti. 2G abone sayısının azaldığını, 3G abone sayısının da arttığına işaret eden Acarer, şunları kaydetti:

"İlk çeyrekte mobil penetrasyon oranının ise yüzde 91,5 olarak gerçekleşti. Bu rakam, Avrupa ülkelerine kıyasla ortalamanın altında yer almakla birlikte, yüksek mobil penetrasyon oranları mobil pazarda her zaman için etkin rekabet ortamının veya daha fazla tüketici menfaatinin sağlandığı anlamına gelmemektedir. Nitekim ülkemizde mobil penetrasyon oranı, 2004 yılından numara taşınabilirliğinin başladığı 2008 yılına kadar her yıl ortalama yüzde 11 oranında artarak yüzde 92 seviyesine ulaşmışken; numara taşınabilirliğinin uygulanmaya başlaması ile bir miktar düşüş yaşamıştır. Mobil penetrasyon oranındaki bu düşüşün önemli nedenleri, işletmecilerin cazip tarife ve kampanyalarının olması ile mobil abonelerin istediği işletmeciden hizmet almak üzere işletmeciler arasında rahatça geçiş yapabilme imkanı buldukları için iki veya üç simkart yerine tek simkartı tercih etmeye başlamalarıdır.

Yaklaşık 3 yıldır yüzde 90  seviyelerinde seyreden mobil penetrasyon oranı ve 70,1 milyon abone bulunan mobil sektörde, taşınan numara sayısının 69 milyona yaklaştığı göz önüne alındığında; abone sayısı açısından sektörde bir denge oluştuğu ve abonelerin rekabet ortamından etkin bir şekilde faydalanabildikleri görülmektedir."

Faturalı abone artıyor

Acarer, toplam mobil abonelerin içinde faturalı abonelerin artış eğiliminde olduğunu belirterek, 2012 yılının başından bu yana ön ödemeli abone oranının yüzde 63,6'dan yüzde 58,8'e gerilediğini bildirdi. Makinelerarası iletişim (M2M) abone sayısının da 2,2 milyona ulaştığını dile getiren Acarer, önümüzdeki süreçte M2M aboneliğindeki artışın daha fazla olacağı beklendiğini söyledi.

Türkiye'de cep telefonu görüşmelerinde ve internet kullanımında sürekli artış eğilimi bulunduğunu ifade eden Acarer,  ilk çeyrekte toplam mobil trafik hacmi 47 milyar dakikanın üstüne çıktığını kaydetti. Bu değerlere göre; Türkiye'de ortalama aylık mobil telefonla konuşma süresi 331 dakika ile Avrupa'da ilk sırada yer aldığını belirten Acarer, 2009 yılından bu yana mobil ses trafiğinde ise yüzde 72 ve genişbant internet abone sayısında yüzde 395 artış gerçekleştiğini vurguladı.

Alternatif işletmecilerin pazar payı ilk kez yüzde 20'nin üzerine çıktı

Mobil internet kullanım miktarının 52 bin 359 TByte olarak gerçekleştiğini ifade eden Acarer, şöyle konuştu:

"Aynı zamanda mobil işletmecilerin toplam gelirleri içinde data (veri) gelirlerinin oranı da artış göstermektedir. 2011 yılında mobil işletmecilerin veri gelirleri oranı toplam gelirleri içinde yüzde 7,3 iken 2014'ün ilk çeyreği itibarıyla bu oran yüzde 19 seviyesine ulaştı.

2014 yılı ilk çeyreğinde iletişim sektöründe toplam yatırım miktarı 1 milyar lira, toplam gelir ise 8,3 milyar liranın üzerinde gerçekleşti. Yatırımın yüzde 60'ı ve gelirlerin ise yaklaşık yüzde 57'si mobil şebeke işletmecilerinden kaynaklandı. Mobil sektöre ilişkin bu veriler, sektörün gerek gelirler gerekse yatırımlar açısından büyümeye devam ettiğini gösteriyor.

Sabit Telekomünikasyon Hizmeti (STH) işletmecilerinin pazar payları da artış eğilimini sürdürdü. STH işletmecilerinin arama hizmetlerine ilişkin gelirlere göre pazar payları 2013 yılı birinci üç aylık dönemde yüzde 15 iken 2014'ün ilk çeyreğinde yüzde 32'ye yükseldi."

Başkan Acarer, kablo internet, fiber internet ve xDSL gibi yöntemlerle sunulan toplam sabit internet pazarında rekabetin artması ve alternatif işletmecilerin pazar payının yükselmesi sonucunda; 2013 yılı birinci çeyreğinde  yüzde 81 olan TTNet'in pazar payının bu yılın aynı döneminde yüzde 79'a gerilediğini, alternatif işletmecilerin pazar payının ilk kez yüzde 20'nin üzerine çıktığını kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir