İlk milli uydu 2015'te fırlatılacak

TBMM KİT Komisyonunda, Türksat A.Ş'nin, 88 milyon 710 bin YTL dönem karı ile kapanan 2007 yılı hesapları ibra edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türksat A.Ş. Genel Müdürü Özkan Dalbay, "Tasarımı ve üretimi tamamen Türk mühendisler tarafından yapılacak ilk milli haberleşme uydumuz Peykom-1'in 2014 sonu ya da 2015 başında uzaya fırlatılmasını planlıyoruz" dedi.

TBMM KİT Komisyonunda, Türksat A.Ş'nin, 88 milyon 710 bin YTL dönem karı ile kapanan 2007 yılı hesapları ibra edildi.

Komisyonda sunum yapan Türksat A.Ş. Genel Müdürü Dalbay, 2004'te kurulan Türksat A.Ş'ye, kablo tv hizmetlerinin 2005'te altyapısıyla devredildiğini ve 2006'da e-Devlet kapısının kurulması, işletilmesi ve yönetilmesi görevinin Türksat A.Ş'ye verildiğini söyledi.

Geçen yıl Türksat 3A uydusunun uzaya fırlatılmasıyla, Türksat 1A uydusunun uzayda salınımlı yörüngeye bırakıldığını ve uydunun data aktarımında kullanıldığını belirten Dalbay, "Türksat 3A uydusunun doluluk oranı şu anda yüzde 88'e ulaştı ve işletme kapasitesinin çok az üzerine çıkıldı. Türksat 2A ise yüzde 84 doluluk oranı ile maksimum kapasitede işletiliyor" dedi.

Türksat 4A uydusunun yapımı ile ilgili ihale sürecinin devam ettiğini ifade eden Dalbay, bu uydunun 2011 sonunda uzaya gönderilmesinin planlandığını ifade etti. Dalbay, Türksat 4A uydusunun mevcut kapsama alanları arasına Afrika kıtasını da alacağına dikkati çekti.

Türksat 3A uydusunun yapımı süresinde Türk mühendislerin Fransa'da eğitim aldığını ve Türksat 4A uydusunun üretimine de katılacaklarını dile getiren Dalbay, milli haberleşme uydusunun yapımıyla ilgili çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

"Tusaş-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI) Tesislerinde gözlem ve haberleşme uyduları üretimi için tesis kurulması kararı, geçen yıl alınmıştı. Bu yıl sonuna doğru bu tesisin temeli atılacak. Türksat A.Ş'nin personeli de bu tesislerde çalışacak. Tasarımı ve üretimi tamamen Türk mühendisler tarafından yapılacak ilk milli haberleşme uydumuz Peykom-1 de bu tesislerde üretilecek. Peykom-1'in 2014 sonu ya da 2015 başında uzaya fırlatılmasını planlıyoruz."

4 bin 917 ilköğretim okuluna internet erişimi sağlandı

Türksat A.Ş'nin 21 ilde 2 milyon 700 bin abone için kurulu tesisi bulunduğunu hatırlatan Dalbay, 1 milyon 150 bin aboneye analog kablo tv yayını ulaştırdıklarını söyledi. Dalbay, 2 milyon 700 bin abone için kurulu olan kablo internet altyapısından ise yalnızca 95 bin abonenin faydalandığını belirtti.

Geçen yıl Aralık ayında açılan e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan e-hizmetlerin sayısının 22'den 117'ye çıkarıldığına işaret eden Dalbay, uydu destekli katma değerli hizmetlerinden biri de Genişbant VSAT hizmeti ile çeşitli bakanlık ve bağlı kamu kuruluşlara daha hızlı ve etkin haberleşme sağlandığını da bildirdi. Dalbay, Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı arasındaki bir protokol kapsamında yürütülen projeyle, karasal altyapının ulaşmadığı yerlerdeki 4 bin 917 ilköğretim okuluna TürksatVSAT sistemi ile internet erişimi sağlandığını vurguladı.