İllerin işgücü piyasasının fotoğrafı çekiliyor

İŞKUR 2015 işgücü piyasa araştırmasında 132 bin işyeri görüşmesi yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İŞKUR, 2015 İşgücü Piyasa Araştırması’nın Mart ve Nisan aylarında gerçekleştirmek üzere planlamasının yapıldığını ve 132 bin işyerinin ziyaret edilerek yüz yüze görüşmeyle uygulanacağını açıkladı. TÜİK, çok geniş kapsamlı ve yüz yüze görüşmeye dayalı yeni seri İşgücü Piyasa Araştırmasını 2013 ve 2014’te de yapmıştı. 2015 araştırmasında ilk kez 2-9 arasında işçi çalıştıran işyerleri de kapsama alınmış olacak. 

İŞKUR, 2015 araştırmasında, 10 işçiden fazla çalıştıran 121 bin 813, 2-9 kişi arasında çalışanı bulunan 10 bin 211 işyeri ile yüz yüze görüşüleceğini açıkladı. Bu kapsam, 10 işçiden fazla çalıştıran işyerlerinin yaklaşık yarısını oluşturuyor. SGK verilerine göre 133 bini 10-19 kişi arasında olmak üzere 245 bin 728 işyerinde 10 ve daha fazlası işçi çalışıyor. İŞKUR, yüksek sayıda işçi çalıştıran işyerlerinin tamamında tam sayım yapacak. 

2015 İşgücü Piyasası araştırmasına ilişkin bilgi veren İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı,  “Çalışma sonucunda Türkiye genelinde 81 il düzeyinde işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri, 2015 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derleyeceğiz” dedi.  

Bilgi de verilecek

Nusret Yazıcı, işyerinde yapılacak yüz yüze görüşmelerde sadece araştırmaya yönelik faaliyet değil, İŞKUR hizmet ve teşvikleri hakkında da bilgi verileceğini, kayıt alınacağını, işyeri görüş ve önerilerinin de toplanacağını vurguladı. 

75  ilde tam sayım olacak, işgücü piyasası araştırmalarına bilimsel temel sağlanacak

İŞKUR’dan yapılan açıklamada, işyerlerine yönelik TÜİK ile birlikte yapılan çalışmalar sonucunda, 75 ilde bütün işyerlerinin ziyaret edileceğini kaydedildi. Diğer 6 ilde ise örneklem uygulanacak. Çalışmada elde edilen verilerin raporları da İŞKUR tarafından yapılacak. İl bazında işgücü piyasası arz ve talebine ilişkin ayrıntılı veri, il bazında işgücü piyasası yapısı, aktif işgücü programlarının durumu ve ileride uygulanacak aktif işgücü programlarına yönelik veriler de derlenmiş olacak. 

Genel Müdür Yazıcı, yerel ve ülke geneli işgücü piyasasına ilişkin yeterli veri olmadığını ve bu alandaki çalışmaların yeterli düzeyde bilimsel temele dayanmadığını belirterek, araştırmanın ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, çalışma hayatının tüm aktörlerine, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, araştırmacılara ve tüm kamuoyuna fayda sağlayacağını anlattı.