İmalat PMI, mayısta 50.1'e geriledi
Üretim bir önceki ay ile aynı kalırken, yeni siparişler ufak da olsa Temmuz 2013'ten bu yana ilk defa düşüş kaydetti
İSTANBUL - Türkiye imalat PMI endeksi mayıs ayında 50.1'e gerileyerek imalat sanayinin bir önceki aya göre neredeyse aynı kaldığına işaret etti. Üretim bir önceki ay ile aynı kalırken, yeni siparişler ufak da olsa Temmuz 2013'ten bu yana ilk defa düşüş kaydetti.
Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Nisan ayındaki 51.1 seviyesinden 50.1'e gerileyerek, 10 aydır bulunduğu 50 seviyesinin üzerindeki en düşük değeri aldı.
Çeyrek dönem bazında bakıldığında ise ikinci çeyreğin ikinci ayı itibariyle 50.6 düzeyinde olan imalat PMI, 2012'nin üçüncü çeyreğinde gördüğü 50.5 seviyesinden bu yana en düşük değeri aldı.
Endeksin 50'nin üzerinde bir değer alması büyümeye, altı ise daralmaya işaret ediyor.
İmalat sanayinde büyümenin durma noktasına gelmesine yeni siparişlerde kaydedilen hafif düşüş etkili oldu. Bazı imalatçılar yerel seçimlerin ardından talebin zayıfladığını ifade etti. Yeni ihracat siparişlerinde ise artış kaydetmesine rağmen, artış 10 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Yeni siparişler endeksi Nisan'daki 50.8 düzeyinden 49.7'ye inerken, yeni ihracat siparişleri endeksi 54.9'dan 50.5'e indi.
Sektörün üretimi Temmuz 2013'ten bu yana en düşük seviyede de olsa yükselişini art arda 12. ayda da sürdürdü. Üretim endeksi Nisan'daki 50.7 seviyesinden 50.2'ye indi. Girdi fiyatları TL'nin değer kaybına bağlı olarak zirve yaptığı Ocak ayına göre daha yavaş da olsa keskin artışını sürdürürken, çıktı fiyatlarındaki artış Temmuz 2013'ten bu yana en düşük düzeyde gerçekleşti.
HSBC ekonomisti Melis Metiner Nisan ayı endeksini şu şekilde değerlendirdi: "Dokuz aylık büyümenin ardından sektör mayıs ayında büyümeyi neredeyse durdurdu... Resmi veriler sanayi üretiminin ilk çeyrekte yüzde 5.3 büyüdüğünü gösteriyor olsa da, bu artışın iç talepteki yavaşlamayla birlikte azalması olası. Mayıs ayında stoklar hariç bırakıldığında yeni siparişler 20 aydır ilk defa eksiye döndü. Ancak iç talepte daha yavaş büyüme enflasyon baskılarının da daha ılımlı olacağına işaret ediyor. Mayıs ayında bile girdi ve çıktı enflasyonları bir önceki aya göre gerilediği görülüyor."
İmalat şirketlerinin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile Haziran 2005'ten bu yana hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.