İmalat sanayinde toparlanma hızlandı

Türkiye imalat PMI Kasım'da 55'e çıkarak 32 ayın zirvesine yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye imalat PMI, Kasım ayında yeni siparişlerde iki buçuk yıldan uzun bir sürenin en hızlı artışının ardından üretimdeki keskin artışın etkisiyle 55'e yükselerek sektördeki güçlü büyümenin hızlandığını gösterdi.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satınalma yöneticisi endeksi (PMI) Ekim'de 53.3 değerini almıştı. Endeksin 50'nin üzerinde bir değer alması büyümeye, 50'nin altında bir değer alması sektörde daralmaya işaret ediyor.

İmalat sektöründe üretim düzeyini gösteren ve Ekim ayında 52.7 değerini alan alt endeks, Kasım'da 56.7'ye sıçradı. İmalatçılar hem iç hem de dış pazarlardan gelen talebin arttığını ifade ederken, ankete katılan dört şirketten biri üretim artırdı.

Yeni siparişler endeksi Ekim ayındaki 53.2 düzeyinden Kasım'da 57.1'e yükselerek Mart 2011'den bu yana en yüksek değeri aldı. Yeni ihracat siparişleri ise 54.7'ye yükselerek 22 ayın en yüksek değerini aldı.

Yeni siparişlerdeki güçlü artış imaltçıların birikmiş işlerinde Ocak ayından bu yana ilk defa artış gerçekleşmesini sağladı.

Artan üretim ve siparişlere bağlı olarak imalatçıların satın alma faaliyetleri Kasım'da keskin artış gösterdi. Ankete katılan her dört şirketten biri artan üretim nedeniyle satın almaları artırdıklarına dikkat çekti.

Ankete katılan şirketlerin yüzde 30'u girdi maliyetlerinde artış olduğunu bildirdi. Bulgular ham madde ile petrol fiyatlarındaki artışa ek olarak olumsuz kur hareketlerinin
maliyetlere yansıdığını gösteriyor.

Üreticiler maliyet artışına paralel olarak art arda 15. ayda da ürünlerinin fiyatlarını artırırken, artış Ekim ayında kaydedilenden daha hafif oldu.

İmalat PMI'daki değişiklikleri değerlendiren HSBC Türkiye ekonomisti Melis Metiner, "Alınan toplam siparişler ve ihracat için alınan siparişlerde güçlü bir artış gözlemlenirken, üreticilerin bekleyen siparişleri ise on aydan sonra ilk kez artış gösterdi. Talep koşulları önümüzdeki aylarda da güçlü kalmaya devam ederse, çıktı fiyat enflasyonu ivme kazanabilir" dedi.

İmalat şirketlerinin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile Haziran 2005'ten bu yana hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.