IMFC Toplantısı'nın sonuç bildirisi yayımlandı

34. IMFC Toplantısı'nın sonuç bildirisi yayımlandı. Bildiride, IMFC üyelerinin güçlü, sürdürülebilir, kapsayıcı, istihdam zengini ve dengeli büyüme için tüm politika araçlarını seferber edeceği taahhüt edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Para Fonu (IMF) üyeleri, güçlü, sürdürülebilir, kapsayıcı, istihdam zengini ve dengeli büyüme için tüm politika araçlarını seferber edeceklerini taahhüt etti.

IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları kapsamında düzenlenen 34. Uluslararası Para ve Finans Komitesi (IMFC) Toplantısı'nın sonuç bildirisi yayımlandı. Bildiride, küresel ekonomideki yavaş ve dengesiz büyümenin bu yıl da devam ettiği ancak finansal piyasalardaki risklerin azaldığı belirtildi.

Bazı gelişen ülkelerin ekonomik performansları ve dirençlerinin iyileşme gösterdiğine işaret edilen metinde, bunun küresel büyümenin gelecek yıl biraz hızlanmasını sağlayacağı öngörüldü.

Buna karşın, düşük küresel talep, ticaret hacmi ve yatırımların yanı sıra artan jeopolitik risklerin dünya ekonomisini olumsuz etkilemeyi sürdüreceği vurgulanan bildiride, şu ifadelere yer verildi:

"Uzun süredir düşük seyreden küresel büyüme, altında yatan yapısal zayıflıkları ve potansiyel büyümeyi aşağı çeken riskleri açığa çıkardı. Düşük verimlilik ve gelişmiş ülkelerdeki finansal krizin mirasları, bazı gelişmekte olan ekonomilerin karşılaştığı değişim ve kırılganlıklar, düşük emtia fiyatlarının ihracatçı ülkeler üzerindeki etkileri ekonomik görünümü baskılamaya devam ediyor."

İçe dönük ve korumacı politikalar küresel büyümeyi tehdit ediyor

Bildiride, ayrıca dünya ekonomisinin son 20 yılda küreselleşme ve teknolojik ilerlemelerden ciddi derecede yararlandığının altı çizildi. Son dönemde yükselen içe dönük ve korumacı politikaların da küresel büyümeyi tehdit ettiğine işaret edildi.

IMFC üyeleri, güçlü, sürdürülebilir, kapsayıcı, istihdam zengini ve dengeli büyümeye yönelik kararlılıklarına vurgu yapılan bildiride, "Yapısal reformlar, parasal ve mali politikalar olmak üzere tüm politika araçlarını, hem tek tek hem de toplu olarak kullanacağız" görüşü aktarıldı.

Bildiride, buna ilaveten üyelerin döviz kurlarına rekabet amaçlı müdahalelerde bulunmayacağı ve ticareti destekleyecek politikalara öncelik vereceği kaydedildi.

Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in temsil ettiği IMFC toplantılarında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve IMF İcra Direktörü İbrahim Çanakcı da hazır bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir