İMKB, 'brokerlara yeni formül' için çalışıyor

İMKB Başkanı, borsada emirlerin girilmeye devam edeceğini, buradaki çalışanlara internet üzerinden işlem yetkisi verileceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, borsada emirlerin girilmeye devam edeceğini, buradaki çalışanlara internet üzerinden işlem yetkisi verileceğini ifade etti.

Erkan, İMKB'de yaptığı açıklamada, İMKB Seans Salonunda işlem yapan  brokerlerin çalışmaları ile ilgili yeni bir formül üzerinde çalışmalara başladıklarını söyledi.

Erkan, önemli olanın geren İMKB binasında gerekse aracı kurumlarda yetkili ve lisanslı kişilerin işlem yapması olduğunu kaydetti.

Emirlerin yüzde 95'inin borsa dışından yapıldığını kaydeden Erkan, "Yüzde 5'i salondan geliyor. Ancak yüzde 5'lik işlemin toplam işlem hacmindeki payı yüzde 15." diye konuştu.

Erkan,"Seans salonlarından en az birinin modernize edilerek ayakta kalmasını istiyoruz" dedi.

Yönetimle broker'lar arasında anlaşmazlık yok

Erkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Borsa yönetimi olarak brokerlarla aralarında bir anlaşmazlık bulunmadığını söyledi.

Brokerların işsiz kalması diye bir durumun söz konusu olmadığını dile getiren Erkan, uzaktan erişime geçmeden önce broker sayısının 1.200 olduğunu, uzaktan erişim başladıktan sonra aktif olarak işlem yapan broker sayısının 400'e gerilediğini hatırlattı. Erkan, "Orada zaten 800 kişilik bir azalma var" dedi.

Bu düzenlemenin ardından broker sayısının sıfıra kadar inebilme tehlikesinin de bulunduğunu vurgulayan Erkan, "Broker arkadaşlarımıza destek olmak amacıyla en azından bir seans salonumuzun devam etmesini istiyoruz" dedi.

Bunun için de asgari 208 brokerın Borsada kalması için düzenleme yaptıklarını hatırlatan Erkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun daha fazlası da olabilir, aracı kurumlardan gelecek talebe bağlı olarak. Burada önemli olan aracı kurumlarımızda çalışan yetki almış, bilgi birikimine sahip brokerların kıymetinin bilinmesidir. Bunun için biz yönetim olarak asgarinin getirilmesine çalıştık. Biz de aracı kurumlara "hiç olmazsa iki tane broker gönderin, daha üstünü istiyorsanız biz de elimizden geldiği kadar çalışanlara daha fazla yer ayırmaya çalışalım' dedik."

SPK da gündemine alıyor

Bu konular üzerinde çalışma yaptıklarını, aracı kurumlar tarafından erteleme konusunun gündeme getirildiğine işaret eden Erkan, "SPK da bu konuyu zannediyorum kendi gündemine alacaktır. Eğer SPK tarafından bir erteleme kararı çıkarsa biz memnuniyetle karşılarız" dedi.

Erkan, uygulamanın artı bir maliyet getirmediğini belirterek, brokerların emeğinin kıymetinin farkında olduklarını söyledi.

Teknolojik değişime ayak uydurabilmek için brokerlara birtakım düzenlemeler getirmeyi planladıklarını bildiren Erkan, brokerların seans salonlarına bugün gidip gitmeyeceklerine ilişkin bir soru üzerine de, "Bu kendi düşünceleridir. Birazdan emirlerini girmek için seans salonuna gireceklerdir" dedi.

Brokerların Borsada "boş oturduğu" yönünde bir yanlış anlama bulunduğunu ifade eden Hüseyin Erkan, brokerların emirleri internet üzerinden kendi sistemlerine gireceklerini söyledi.

SPK'nın, piyasanın gelişimi için her türlü çabayı gösterdiğini kaydeden Erkan, kurum ile devamlı görüştüklerini belirtti.

Seans salonlarından en az biri ayakta kalacak

Hüseyin Erkan, İMKB'de emirlerin yüzde 95'inin uzaktan erişimle geldiğini hatırlatarak, brokerların gerçekleştirdiği yüzde 5'lik emir girişinin toplam işlem hacmi içindeki payının yüzde 15 olduğunu, burada hacimlerin biraz daha yüksek gerçekleştiğine dikkati çekti.

Bütün dünyada bunun böyle olduğunu ama seans salonları, brokerların yorumları olmadan bir sermaye piyasasının gelişmesinin mümkün olmadığına işaret eden Erkan, "Brokerların fonksiyonu çok önemli, seans salonlarımızın birinin ayakta kalmasına çalışıyoruz" dedi.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan'ın konuşması, zaman zaman orada bulunan brokerlar tarafından alkışlarla kesildi.

Broker'lar eylemde

Borsa Başkanlığı’nın seans salonlarındaki broker sayısını kurum başına iki ile sınırlandırması üzerine, brokerlar eyleme gitme kararı aldı.

Borsa Başkanlığı tarafından 4 Kasım 2008 tarihinde "Hisse Senetleri Piyasasında 2009 Yılı Başından İtibaren Geçerli Olacak Terminal Kullanım Şartları Ve Uzaktan Erişimde İkinci Lokasyon Uygulamasına" ilişkin bir genel mektup yayımlandı.

Hisse senetleri piyasasında 2009 yılı başından itibaren geçerli olacak uygulama ile 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren hisse senedi işlemleri için emirler İMKB’de seans salonundaki terminallerden değil, aracı kurumların merkezlerindeki elektronik sistemden yapılacak.

İMKB’deki bu yeni düzenlemeyle seans salonu uygulaması ortadan kaldırılırken yeni yapıda İMKB’de yer alan terminaller, sadece sorgulama, emir iyileştirme ve iptali ile özel emir girişi ve eşlemesinde kullanılacak. İMKB lokalinde bulundurulacak terminal sayısı ise 2’ye düşürülecek. Böylece toplam 450 olan terminal sayısı da 200’e düşecek.

"İnsansız salon, borsayı duygusuzlaştırabilir"

Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı Nevzat Öztangut, kararı değerlendirerek, eylemin yanlış olacağını, sorunların karşılıklı konuşarak çözülebileceğini söyledi. Borsadaki işlemlerin yüzde 75’inin elektronik ortamda gerçekleştiğini, protestonun çok ciddi bir sıkıntı oluşturmayacağını belirten Öztangut, yeni düzenlemeyle birlikte borsa binasından ayrılacak brokerların bir kısmına şirket merkezlerinde görev verilebileceğini söyledi.

Borsa Yatırımcıları Derneği Başkanı Ali Bahçuvan da "Seans salonunda sadece makinelerin olması borsayı tamamen duygusuzlaştırabilir" dedi.