İngiltere, otomotivcileri adada yatırıma çağırıyor

Birleşik Krallık, Türk otomotivcilere yatırım çağrısı yaptı. İngiliz yetkililer, yenilikçilik ve yaratıcılık konusunda sahip oldukları know-how’u da Türk işadamlarıyla paylaşmak istediklerini dile getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - Yılda 1 milyondan fazla otomobil ve ticari araç ile 2 milyonun üzerinde motor üreten Birleşik Krallık, Türk otomotivcilere yatırım çağrısı yaptı. Yenilikçilik ve yaratıcılık konusunda sahip olduğu know-how’u Türk işadamlarıyla paylaşmak isteyen ülke, Türkiye ile olan yıllık 9.2 milyar sterlinlik ticaret hacmini 2015’e kadar 2 katına çıkarmayı hedefliyor.

Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek ve yeni işbirlikleri yaratmak amacıyla başlatılan ‘GREAT Türkiye’ kampanyası Anadolu turuna Bursa’dan başladı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), ‘Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Olanakları’ seminerine ev sahipliği yaptı. BTSO, Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu ve İngiliz Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen seminerde, Birleşik Krallık’ta yatırım fırsatları ve sağlanan kolaylıklarla firmaların izlemesi gereken yollar anlatıldı.

Seminerde Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, Birleşik Krallık ve Türkiye İş İlişkileri, Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Olanakları ve GREAT Kampanyası, Birleşik Krallık Vize Uygulamaları ve İngiliz Ticaret Odası Destek ve Hizmetleri konularında Türk iş adamlarına bilgi verdi. “Bugün 9,2 milyar sterlin düzeyinde olan Türkiye ve İngiltere arasındaki ikili ticaret hacminin 2015’e kadar iki katına çıkarılması ilk hedefimiz” diyen Turner,  “2 bin 500 adet İngiliz şirketi Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Türk şirketleri de artık İngiltere’de merkezler kuruyor ve yatırm yapıyor. İngiltere, ticaret açısından dünyada 7’nci, Avrupa’da ise ilk sırada. İngiltere’de yatırım yapacaklara kollarımızı açmaya hazırız.İngiltere’deki vergi düzeni de en iyilerden biri. Eğitim sistemi de bunları destekler nitelikte. Bizim için Türkiye çok önemli bir ülke. İki ülke arasındaki ilişkiyi artırmak istiyoruz” dedi.

İngiliz otomotivi rönesans yaşıyor

GREAT projesiyle ilgili bilgi veren Birleşik Krallık Başkonsolos Yardımcısı ve Ekonomi ve Refah Bölümü Başkanı Rafe Courage de, “İngiltere özellikle otomotiv alanında yatırm çekmek istiyor. İngiliz otomotiv endüstrisi son birkaç yıldır bir rönesans yaşamaktadır. İthal ettiğimizden daha fazla araç ihraç ediyoruz. Tata da İngiltere’de yatırım yaptı. Biz Türk firmalarının da İngiltere’de yatırıma yönelmesini istiyoruz. Bu kapsamda yatırım yapmak isteyen otomotiv firmalarıyla iletişime geçmek istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt ise İngiliz hükümetinin şu anda dünyanın gelişen 20 ekonomisine odaklandığını ifade ederek, “Türkiye de bunlardan biri.Önümüzdeki 6 ay içinde iki ülke KOBİ’leri için destek ağı oluşturulmasında işbirliği yapmak istiyoruz” dedi. Türkiye’nin stratejik avantajının İngiliz işadamları için önem taşıdığının altını çizen Gaunt, “Türkiye’nin sahip olduğu özellikler konusunda İngiliz KOBİ’lere eğitim vermek istiyoruz. Birleşik Krallık yenilikçilik ve yaratıcılık konusunda önemli bir noktada.Bu know-how’u ihraç etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk da Bursa’nın İngiltere ve Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirebilecek kentlerden biri olduğuna vurgu yaptı. Bursa’nın özellikle otomotivde ileri teknolojiye sahip olduğunu belirten Topuk, iki ülke arasındaki ilişkilerin kısa zamanda daha hızlı yol alacağına inandıklarını aktardı. Bursa ve İngiltere arasındaki ticaret hacminin 8 ayda 700 milyon dolara ulaştığını ifade eden Topuk, Bursa’nın havacılık ve savunma sanayinde önemli bir konumda bulunmak istediğine de dikkat çekerek, bu alanda yapılacak işbirliklerine hazır olduklarını kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir