İnovasyon ateşi İzmir'de yandı

İnovatif çalışmaların ihracatla buluşması amacıyla düzenlenen 3. Türkiye İnovasyon Haftası, Anadolu’ya açılımını İzmir’den başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEDAT ALP 

İZMİR - Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), Türkiye’nin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolar tutarındaki ihracat hedefine ulaşması için katma değeri yüksek ürünlerin payını artırmaya yönelik projesi olan ‘Türkiye İnovasyon Haftası’nın üçüncüsü İzmir’de başladı. 

İstanbul’da son 2 yılda gerçekleştirilen organizasyonları Anadolu’ya taşımaya karar veren TİM, İzmir’den sonra eylülde Ankara ve ekimde Gaziantep’te düzenleyeceği organizasyonların ardından Türkiye İnovasyon Haftası’nın bu yılki finalini aralık ayında İstanbul’da yapacak. İzmir’de Swissotel Büyük Efes’te 2 gün sürecek etkinlikte, Ege Bölgesi’ndeki üniversiteler, Ar-Ge merkezleri standlarında inovatif çalışmalarını tanıtma imkanı bulurken, Ege İhracatçı Birlikleri ve Denizli İhracatçı Birliği’nin tasarım yarışmalarında ve Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda başarılı olan projeler de tanıtılıyor. 

Türkiye İnovasyon Haftası’nın açılışına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜBİTAK Başkanı Ahmet Altınbacak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’deki borsa ve odaların başkanları ile üniversite öğrencileri katıldı. Bakan Zeybekci, sekizinci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ı kastederek, 33 yıl önce “tonton bir amcanın” çıktığını ve Türkiye’nin kabuğunu kırması gerektiğini belirterek ülkenin önünü açtığını söyledi. Bakan Nihat Zeybekçi, “ O yıllardan bu yana Türkiye’nin ihracatı 100 kattan fazla arttı. Ancak artık daha ileriye gitmek için bugün yeni şeyler söyleyip yapmak lazım. O yeni şeyler de Ar- Ge, inovasyon ve tasarımdır” dedi. 
Türkiye’nin fasonculukla bulunduğu noktadan öteye geçemeyeceğini ifade eden Zeybekçi, “Önemli gelişmeler var artık. Ar-Ge 2002’de milli gelirden binde 5 pay alırken 2012 sonunda hemen hemen yüzde 1 seviyesine geldi. Ama bu da yeterli değil. 2023’de hedefimiz ise yüzde 3’lük pay ayırmak. Türkiye kendi içinde ticaret yaparak hiç yere varamaz” dedi. 

Firmalar İnovaLig’de yarışacak 

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye İnovasyon Haftası ile yenilikçi fikir ve girişimleri Türkiye’nin gündemine taşımayı hedeflediklerini, Anadolu’da inovasyon ateşini ilk olarak İzmir’de yaktıklarını söyledi. Büyükekşi, şöyle konuştu: “Türkiye, 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefl iyor. Bunun için katma değeri arttıracak 4 ana eksen var: İnovasyon, tasarım, Ar- Ge ve marka. Anadolu’da üniversite sanayi işbirliğini, bir yandan da gençleri bu işe katmak için büyük çaba gösteriyoruz.” 

Bu yönde yeni adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, İnovaTeam kuracaklarını belirterek, “Bu projede 100 üniversiteden 500 öğrenci seçip eğiteceğiz. Ayrıca İnovaClub ile işadamları, CEO’ları burada bu öğrencilerimizle buluşturup firmalara destek vereceğiz. İnovaLig ile de firmaları inovasyon alanında birbirleriyle yarıştıracağız. Bu ay sonuna kadar başvuru yapabilirler. 40-50 bin dolarlık raporu bu yarışma sayesinde ücretsiz elde edecekler. Dereceye giren firmalar Türkiye’yi AB’de temsil edecek” dedi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk etkinlikte teknoloji, tasarım ve Ar-Ge konusunda önemli bilgiler aktarılacağını dile getirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kenti tasarım ve Ar-Ge merkezi yapacaklarını, Akdeniz Tasarım Fuarı düzenlemeyi hedefl ediklerini açıkladı.

Yırtık paçalı çocuğun hayalleri...

Ekonomi Bakanı, 23 Nisan’da gerçekleşen Bakanlar Kurulu’nda bakanların fotoğrafl arının paylaşıldığını, burada kendisinin de biri 4 diğeri 12 yaşında çekilmiş iki fotoğrafının bulunduğunu belirterek, “4 yaşında çekilmiş fotoğrafta paçalarımdan biri yarım gözüküyor. Bu millet o amelenin çocuğunu Türkiye’nin, hatta dünyanın en iyi okullarında okutup bakan yaptı. O karpuz kabuğundan, telden arabalar yapan çocuk, bundan 20 yıl önce Denizli’de 16 kişiyle başladığı işi bugün 800 kişiye ulaşan çalışma arkadaşlarıyla sürdürüyor. Bütün bunları hayal kurmaya borçluyum. Hayal kurmaktan korkmayın, cesur olun; başınıza da bir şey gelmez merak etmeyin” ifadelerini kullandı.

Faizde, gelişmiş ekonomilerdeki seviye yıl sonunda yakalanacak 

Enflasyonun sonuç olduğunu, kur artışının enfl asyon üzerindeki etkisinin mayıs ayında bittiğini ve faizde de beklentilerde olumlu gerçekleşmeler olacağını belirten Zeybekci, şöyle dedi: “2013'teki yüzde 6 faiz seviyesi hemen gerçekleşmeyecek ama hedefimiz Avrupa seviyesi. Avrupa ve gelişmiş ekonomilerde yatırımcının muhatap olduğu faiz oranlarını 2014’ün sonunda yeniden yakalayacağız. TL’nin değeri için 2.15 -2.20 seviyesi Türkiye için doğru seviyedir. TL’nin değeri gerçek büyüme ile artmalı. Bozdurulan döviz ve faizi destekleyen yaklaşımla değil.” Türkiye’nin 12 yıldan beri ortalamada yakaladığı yüzde 5.1 büyüme seviyesini bu yıl yeniden bir başlangıç seviyesi haline getireceğini ifade eden Zeybekci, bu yıl ilk çeyrek büyüme oranının, 2013 son çeyrekten çok daha iyi olacağını vurguladı. Zeybekci, “10’larca yıldan beri ilk kez ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70’lere ulaştı, cari açık yüzde 34 daraldı. 2014, 50 milyar doların altında cari açıkla kapanacak” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir