İnovasyonda Anadolu ateşi İzmir'de yandı

Anadolu kentlerinin inovasyonda değişimle ihracatta gelişime gidebileceklerini belirten TİM Başkanı Büyükekşi, "İnovasyon ile ilgili Anadolu ateşini İzmir'de yakıyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Ekonomi Bakanlığı himayesinde Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası'nın İzmir Buluşması Swissotel Grand Efes'te başladı. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi,açılışta yaptığı konuşmada İzmir'in farklılıklar barındıran bir kent olduğunu vurgulayarak, toplantıyı bu kentte yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

İnovasyon haftasının geçen yıl büyük coşkuyla kutlandığını ifade eden Büyükekşi, "Geçen yıl 3 gün boyunca 27 bin kişi bizlerle birlikte oldu. Başta Sayın Başbakanımız olmak üzere bizlere çok büyük destek verdiler. Tasarımdan markalaşmaya dünyanın önde gelen 47 üst düzey ismi bir araya getirdik. 500'den fazla projeyi, bilim merkezini, tekno kenti bir araya getirdi. Biz bu toplantıları yapmak için Anadolu'da bir toplantı yaptık. Özellikle inovasyon ile ilgili Anadolu ateşini ilk İzmir'de yakıyoruz. Anadolu ateşi sadece İstanbul'da olmasın dedik eylül ayında da Ankara'da düzenlenecek" diye konuştu. 

Anadolu kentlerinin kendi beceri havuzlarını genişlettiğini ve inovasyonda değişim ile ihracatta gelişimin sağlanabileceğini dile getiren Büyükekşi, katma değeri artırabilmek için 4 ana bileşimin inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markalar olduğunu söyledi.  

İzmir'in iş gücünün harekete geçirilmesi gerektiğini kaydeden Mehmet Büyükekşi, "Türkiye'nin ilk 1000 ihracatçısını açıkladık, bu listeye 70 ihracatçı İzmir'den girdi. İzmir ihracatçı sayısı bakımından ikinci sırada iken, ihracat rakamları bakımından dördüncü. Bu nedenle katma değerin artırılması gerekli. İnovasyon desteği ile bu hedefe ulaşılacaktır" ifadesini kullandı. 

İzmir'in yıllık ihracatının 10 milyar dolar olduğunu, 30 milyar dolara çıkarma potansiyelinin bulunduğu ifade eden Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"İnova-Tim kuruyoruz. Gençlerimizi buraya davet ediyoruz. Hedefimiz 500 öğrenci seçip onları eğitmek ve network oluşturmak. İş adamları için 'İnova-Club' kuruyoruz. Türkiye'de ilk kez 'İnova-Lig' çalışması yaptık. Biz Türkiye'de 20 farklı sektörde tasarım yarışması yapıyoruz. 10 farklı sektörde proje Ar-Ge pazarı yapıyoruz. Yarışmada ödül alanları İnovasyon Haftası'nda sergiliyoruz" 

Mehmet Büyükekşi, "alın teri ile akıl terini birleştirmek ve yeni bir çağ yaratmak" istediklerini de dile getirdi.  

"İnovasyon yaşam kalitesinin anahtarı"

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise inovasyon kültürünün yayılması gerektiğini vurguladı.  

Sektör ve büyüklüğün ne olursa olsun şirketler için inovasyonun kaçınılmaz olduğunu söyleyen Ünlütürk, "Rekabet gücü için üretkenliği artırmak gerekiyor, bunun için en önemli araç inovasyon. İnovasyon yaşam kalitesinin anahtarı" dedi.  

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da toplantı için İzmir'in seçilmesinden mutluluk duyduğunu söyledi.  

Türkiye'de bugün pek çok alanda inovasyon kavramının geçerli olduğunu ifade eden Kocaoğlu, "Kıyı tasarımından tarihe, belediye hizmetlerinden istihdama kadar her alanda yenilikçi ve katılımcı bakış açısıyla oluşturduğumuz projeleri birer birer hayata geçirdik, geçiriyoruz" dedi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir