”İnsaf sahibi hiç kimse gelecek ümidinden bahsedemez”

MHP Genel Başkanı Bahçeli, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nı eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 2009 yılı bütçesini eleştirerek, "İnsaf sahibi hiç kimse 2008 Türkiye'sinde' siyasi ve ekonomik istikrardan, refah toplumundan, sosyal barıştan, iç huzur ve güven ortamından, milli birlik ve dayanışma ruhundan ve gelecek ümidinden bahsedemez" dedi.

TBMM Genel Kurulunda ele alınan 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı üzerinde söz alan MHP Genel Başkanı Bahçeli, Türkiye'nin, Mecliste büyük bir çoğunluğa sahip iktidar tarafından 2 bin 219 gündür tek başına yönetildiğini ve görüşülen bütçenin, AK Parti hükümetlerinin yedinci bütçesi olduğunu belirterek, "Son altı yılda yaşanan gelişmelere, talihsiz tecrübelere bakıldığında, idrak, vicdan ve insaf sahibi hiç kimse 2008 Türkiye'sinde' siyasi ve ekonomik istikrardan, refah toplumundan, sosyal barıştan, iç huzur ve güven ortamından, milli birlik ve dayanışma ruhundan ve gelecek ümidinden bahsedemez. Devlet ve toplum hayatında adaletin, hukukun, dürüstlüğün, siyasi ahlakın, temiz ve namuslu yönetim anlayışının egemen kılındığını söyleyemez" dedi.

Bahçeli, bütçe görüşmelerinin' Türkiye'nin yakın siyasi tarihinin en kritik bunalımlarının yaşandığı, vatandaşların ekonomik ve sosyal sorunların ağırlığı altında ezildiği çok zor ve sancılı bir dönemde yapıldığını söyledi.

Genel anlamda bütçenin' devletin bir dönemde yapacağı harcamaları ve elde edeceği gelirleri gösteren ve yüce Mecliste kabul edilerek uygulanan bir belge olduğunu ifade eden Bahçeli, bütçenin, yalnızca kamu kesimi için değil, toplumsal hayatın bütünü için de son derece önemli görevleri yerine getirdiğini vurguladı.

"Bütçede tutarlı olmayan tahminler var"

Bahçeli, 2009 yılı bütçesinde, "tutarlılığı olmayan tahminlerin bulunduğunu" iddia ederek, "Kamusal hizmet ve amaçların hayata geçirilmesinde önemli bir rol oynayan bütçenin, planlanma aşamasından başlayarak devam eden zafiyetlerin, kriz sürecine giren Türkiye'nin sorunlarını daha da artıracak olması, hem doğal bir sonuç hem de kuşku götürmez bir gerçektir" diye konuştu.

Bütçenin dünya genelinde ve Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin gölgesinde müzakere edildiğini ifade eden Bahçeli, küreselleşmenin bilançosunda' eşitsizlik, yoksulluk, etnik çatışmalar, kutuplaşmalar ve silahlanmanın' yardımlaşma, dayanışma, refah ve mutluluktan daha ağır basar hale geldiğini vurguladı. Bahçeli, küreselleşme sürecinin hızını sürdürmesi durumunda, özellikle gelişmekte olan ülkelerin milli kültürlerinin daha çok kuşatılacağına işaret etti.

MHP lideri Bahçeli, finansal işlemlerin gelir yaratma potansiyelinin, sanayileşmenin gelir oluşturma özelliğinin yerine geçmesinin de sanayileşmesini tamamlayamamış olan ülkelerde ciddi oranda zarar vereceği uyarısında bulundu. Ekonomik sorunlara paralel artan sosyal ve siyasal problemlerin milleti hayatından bezdirdiğini dile getiren Bahçeli, "Sanayileşme meselesini yalnızca fabrika bacalarının tütmesiyle açıklayan siyasi zihniyetin milletimize öncülük edememesi, dar ve kısır gündemlerle ülkemizi meşgul etmesi geleceğe dönük umutları ortadan kaldırmaktadır" dedi.

"Kriz hafife alındı"

Krizin önemine dair işaretlerin özellikle 2008 yılının başından itibaren netleşmeye başlamasına rağmen, hükümetin bunu önemsemediğini ileri süren Bahçeli, krizin hafife aldığını söyledi.

Bahçeli, Türkiye ekonomisinin sorunlu yapısının bir yılı aşkın bir süredir sürekli kriz işaretleri verdiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İktidar partisi tarafından, 2009 yılı program büyüklükleri belirlenirken' krizin hiç düşünülmediği, gündeme alınmadığı veya umursanmadığı anlaşılmaktadır. Gelecek yıla ait büyüme hedefi başta olmak üzere, program hedeflerinin birçoğu, hükümetin 2009 yılını nasıl bir anlayışla planladığını açıkça göstermiştir.

2009 yılı için belirlenen yüzde 4'lük büyüme hedefinin bu haliyle krizin teğet geçeceğine yönelik derin yanılgıdan yola çıkarak tespit edilmiş olduğu görülmektedir."

"Büyüme hedefine nasıl ve hangi yoldan ulaşılacağı belirsiz"

Bahçeli, ihracattaki gerilemenin, sanayi üretiminde kaygı verici azalmanın büyümeye olumsuz şekilde yansıyacağına işaret ederek, büyüme hedefine nasıl ve hangi yoldan ulaşılacağının belirsiz olduğunu bildirdi. İç ve dış talepteki daralmaların bütçe hazırlanırken görmezden gelindiğini savunan Bahçeli, "Bu özürlü bakış açısı gelecek yılın da kaybedilmesine neden olacaktır. Bütün veriler, ekonomide ciddi bir güven kaybına ve beklentilerde belirsizliğe işaret ederken, hükümetin bu faktörleri dikkate almaması, her konuda olduğu gibi bütçenin hazırlanmasında da içine düştüğü değerlendirme yanlışını ortaya çıkarmıştır" ifadesini kullandı.

Beklentilerin daha da kötüleşeceği düşünüldüğünde, program hedeflerinin şimdiden revize edileceğini söylemenin yanlış olmayacağını söyleyen Bahçeli, "Böyle bir ortamda 2009 yılı yurt içi talebinin büyümeye katkısının yüzde 4,2 olarak belirlenmesi gerçekçi ve inandırıcı değildir" dedi.

"Gelir artışının tutarlı olmadığı açık"

Bütçenin hiçbir kaleminde, küresel krizin giderek ağırlaşan etkileri ve ekonomik destek tedbirlerinin maliyetinin yansıtılmadığını iddia eden Bahçeli, hükümetin IMF ile anlaşma yapması halinde bütçe büyüklüklerinin önemli bir bölümünün değişeceğini belirtti.

2009 yılı bütçe kanun tasarısında' bir önceki yıla göre yüzde 15,5'lik gelir artışının hedeflendiğini bildiren Bahçeli, şöyle konuştu:

"2009 yılının her bakımdan zor geçeceği şimdiden belli olmuşken ve önümüzde çok zor bir yıl dururken, bu gelir artışının tutarlı olmadığı açıktır.

2009 yılında ithalatta bir gerileme beklenmesine rağmen, vergi gelirleri arasında en yüksek artışın yüzde 22,47 ile ithalattan alınan KDV'den beklenmesi tam anlamıyla çarpıklığın bir göstergesi olmuştur. Bütçede gelir artışı beklenen diğer kalemler, yüzde 13,77 ile Özel Tüketim Vergisi ve yüzde 12,95 ile KDV'dir."