”İnsanları doğal gazcılar tahrik ediyor”

Eroğlu, Rize'de yapımına başlanan hidroelektrik santrali ile ilgili eylemlere ilişkin konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BOLU - Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, hidroelektrik santral ile ilgili eylemlere ilişkin, "İnsanları muhtemelen doğal gaz satmak isteyen ülkeler veya doğal gazcılar tahrik ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Eroğlu, Bolu Valiliği'nde İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na katıldı. Eroğlu'na toplantı çıkışında basın mensupları, Rize'de yapımına başlanan hidroelektrik santrali ile ilgili eylemlere ilişkin sorular yöneltti. Eroğlu, hidroelektrik santrallerin Dünya'da en çevreci bilinen santraller olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: 

"Bu santraller suyu falan yemiyor. Sadece suyun gücünden istifade ederek enerji üretimi sağlanıyor. Ülkemiz dışa bağımlı, enerjimizi hep dışardan temin ediyoruz. Ne doğal gaz ne de petrol, ülkemizde yok. Dolayısıyla biz bu su kaynaklarını kullanmazsak ülke elektriksiz kalır. Ben bizzat sayın Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile birlikte Rize'ye ve Trabzon'a giderek oradaki vatandaşlarımızı dinledim." 

Bakan Eroğlu, bölgede bulunan vatandaşların kurulan santralin bütün suyu alacağını sandığını anlattı. Eroğlu, şunları kaydetti: 

"Hidroelektrik santral alsa bile tekrar dereye veriyor. Kaldı ki tünelle başka bir yere verecekse bile en azından minimum miktarda derenin hayatını devam ettirmesi için tabii ortamın devamı için mutlaka can suyu veriliyor. Minimum su veriliyor. Bunu tespit ettik. Biz su kullanım hakkı anlaşması yaparken firmalarla bunu mukaveleye yazıyoruz. Bunun da takipçisi olacağız. Bu şekilde yanlışlıklar yapmasınlar. 

Muhtemelen doğal gaz satmak isteyen ülkeler veya doğal gazcılar bu işi tahrik ediyor. Doğru değildir. Biz hem tabiatı koruyacağız hem can suyu vereceğiz hem de deredeki hayatı devam ettireceğiz. Elektrik üretimi sağlayacağız. Santral oradaki vatandaşlara bir istihdam, gelir kaynağı olacak."