İnternet alışverişlerinde giyim ilk sırada

Yapılan araştırmaya göre Türkiye'de internetten alışveriş yapabileceğini belirtenlerin oranı yüzde 65'i buldu. Son 6 ayda en fazla online satın alma işlemi yapılan kategorilerin başında yüzde 49 ile giyim gelirken, bunu yüzde 48 ile finansal hizmetler izledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de ihtiyaçlarının önemli bir kısmı için internetten alışveriş yapabileceğini belirtenlerin oranı yüzde 65'i bulurken, online alışveriş tercihlerinde ilk sırayı "giyim" aldı.

Araştırma kuruluşu GfK tarafından Türkiye'de 18 yaş ve üstü, orta ile üzeri sosyo ekonomik statüye sahip bin kişiyle yapılan çalışmada, tüketicilerin online alışveriş davranışları, satın almada tercih edilen kanallar, ödeme sistemleri, fiyat karşılaştırmaları ve aktiviteleri sorgulandı.

En az satın alınan kategori paketlenmiş yiyecek ve içecekler 

Buna göre son 6 ayda online olarak en fazla satın alma işlemi yapılan kategorilerin başında yüzde 49 ile giyim geldi. Bunu yüzde 48 ile finansal hizmetler, yüzde 44 ile tüketici elektroniği ve küçük ev eşyaları izledi. En az satın alınan kategori ise yüzde 16 ile paketlenmiş yiyecek ve içecek grubu oldu.

Yüzde 10 artış 

Geçen yıl ihtiyaçları olan ürün ve hizmetlerin neredeyse tamamı için internetten alışveriş yapabileceğini belirtenlerin oranı yüzde 65 olarak belirlendi. Söz konusu oran 2015 yılında yüzde 55 düzeyindeydi. Katılımcılara bir yıl öncesine göre hangi online alışveriş aktivitelerini daha çok yaptıkları sorulduğunda, "internetten ürün araştırıyorum" diyenlerin oranı yüzde 56'ya ulaşırken, yüzde 45’i ise bir yıl öncesine göre daha fazla interneti kullanarak ürün satın aldıklarını belirtti.

Tüketicilerin yüzde 15’i ayda 4 kez veya daha fazla mobil ödeme yaptığını ifade ederken, yüzde 58'i ise ayda 1 kere ve daha az mobil ödeme yaptığını aktardı. Her iki katılımcıdan biri de "Gittikçe daha fazla ödemeyi mobil cihazlarım aracılığıyla yapabilmeyi sabırsızlıkla bekliyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Dünya geneline bakıldığında ise Avrupa'daki tüketicilerin yalnızca yüzde 21’i mobil ödeme yapabilme olanaklarının artmasını isterken, bu oranın en yüksek yüzde 65 ile Latin Amerika'da olduğu görüldü. Söz konusu oran Asya Pasifik bölgesinde ise yüzde 51 olarak belirlendi.

Bu konularda ilginizi çekebilir