İnternet ve telefona vergi indirimi geliyor

Devlet Demir Yollarının 153 yıllık miras olduğunu söyleyen Yıldırım, "60 yıldır ihmal edilen DDY, ülke politikası haline getirilerek, eksiklikler gideriliyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "İnternetten başlamak üzere hem mobil, hem de sabit telefonda vergi indirimi yapacağız" dedi.

Yıldırım, TBMM Genel Kurulunda, sözlü soru önergelerini cevaplandırdı. Antalya-Kemer arasındaki yol güzergahında bulunan bin 71, 310, 896 metrelik 3 tünelin yapımının sürdüğünü belirten Yıldırım, projenin 2010 yılında bitirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Yıldırım, turizm bölgesi olan Antalya'da ulaşımın rahatlatılmasına önem verdiklerini, bu kapsamda Antalya-Alanya ile Antalya-Burdur arasındaki çalışmaların sürdüğünü, 5 yıllık dönemde Antalya'nın ulaşım yatırımları için 502 milyon TL harcandığını bildirdi.

Devlet Demir Yollarının 153 yıllık miras olduğunu söyleyen Yıldırım, "60 yıldır ihmal edilen DDY, ülke politikası haline getirilerek, eksiklikler gideriliyor" dedi.

İhalesi yapılan Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesinin, yapım çalışmalarına devam edildiğini bildiren Yıldırım, oluşturulan Kaza İnceleme Kurulunun demir yollarında meydana gelen kazaların önlenmesi ve tekrar etmemesi amacıyla araştırma çalışması yürüttüğünü kaydetti.

"Elektronik haberleşmede vergi yüklü hafifletecek"

Cep telefonlarından alınan vergilerin Ulaştırma Bakanlığının görev alanında olmadığını anımsatan Yıldırım, elektronik haberleşme üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi için düzenleme yapıldığını söyledi.

Bir araştırmada 50 ülkedeki mobil telefonlardan alınan dolaylı vergiler bakımından Türkiye'nin vergi yükü yüksek grupta yer aldığına değinen Yıldırım, "İnternetten başlamak üzere hem mobil, hem de sabit telefonda vergi indirimi yapacağız. 1999 depreminde mobil telefon ücretlerine konulan vergi, daha sonra kalıcı hale gelmiş" diye konuştu.

Yıldırım, telefon ücretleri üzerinden yüzde 25 Özel İletişim Vergisi, yüzde 18 Katma Değer Vergisi, yüzde 15 Hazine payı alındığına dikkati çekti.

Sivil havacılık alanında büyük atılımın sağlandığını ifade eden Yıldırım, ulusal ve uluslararası hatlarda yeni seferler için yapılan başvuruları olumlu değerlendirdiklerini bildirdi.

"Adana Havaalanının Mersin'e taşınması söz konusu değil" diyen Yıldırım, kurulması planlanan ve yer tespit çalışmaları süren Çukurova Bölgesel Havaalanının, tamamlandıktan sonra Adana, Mersin ve Çukurova bölgesine hizmet vereceğini söyledi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, okunması yaklaşık yarım saat süren 36 sözlü soruya 45 dakikada cevap verdi.

Genel Kurulda, Türkiye ile Türkmenistan arasında ekonomik işbirliğine ilişkin uluslararası anlaşmanın onaylanmasına ilişkin tasarının görüşülmesine gecildi.