İnternetten abone yapıp 'kutu' satıyorlar
Kutu abonelikleri, internetin yükselen trendi, yeni yatırım alanlarından biri. Sisteme her geçen gün yeni bir girişim ekleniyor. Kutuların fiyatları ise içeriğine göre 30 ila 300 lira arasında değişiyor.
AYLİN RANA AYDİN
İSTANBUL - İnternetin yeni gözdesi 'kutu abonelikleri'. Evinize ya da işyerinize her ay bir kutu geldiğini düşünün. İlgi alanlarınıza göre kutuları seçebiliyorsunuz. Kutuların içeriği ise binbir çeşit. Kozmetikten yiyecek içeceğe, kitaptan boyaya, hobi ürününden evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına kadar ürünle dolu bu kutulara farklı konseptlere göre açılmış sitelerden aylık abone olarak ya da bir defaya mahsus sahip olunabiliyor. Dilerseniz hediye de edebiliyorsunuz. Kutu abonelikleri, internetin yükselen trendi, yeni yatırım alanlarından biri. Sisteme her geçen gün yeni bir girişim ekleniyor. Girişimlerin sayısı 20'yi buluyor. Kutuların fiyatları ise içeriğine göre 30 ila 300 lira arasında değişiyor.
Dünyada ise kutu aboneliği sektöründe yüzlerce örnek var. Farklı farklı alanlarda yaklaşık 1 milyon kutu abonesi olduğu tahmin ediliyor. Abonelik fiyatları 7 dolardan başlayarak 100 dolara kadar çıkıyor.
Sanat kutusuyla hobi satıyorlar
Her ay abonelerine sanat malzemeleri gönderen Kutuda Sanat Var'ın Kurucusu Sarp Süerdaş, Ocak 2017'de açılan 'kutudasanatvar. com'un açıldığı günden beri yüzde 80 büyüme ile 100'den fazla aboneye ulaştığını belirtti. Yeni satış modelleriyle yıl sonuna kadar abone sayısını iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Süerdaş, girişimi kendi özsermayesiyle kurduğunu kaydetti. Kutuda Sanat Var, üyelerine her ay farklı bir sanat malzemesi sunarak abonelerine postalıyor.
Kadınlara özel günlerde paket
PMShe, kadın abonelerine özel günleri için aylık olarak kutu gönderen bir girişim. Mert Çelik tarafından kurulan PMShe'nin aylık kutu içeriğinde, hijyenik pedler, kişisel bakım ürünleri, çikolatalar ve atıştırmalıkların yanı sıra sürpriz bir hediye bulunuyor. Pmshe.com sitesinde kadınların sorularını yanıtlayan ve makaleler yayımlayan bir bloğu da yer alıyor. 1 Haziran'da hizmete başladıklarını belirten PMShe Kurucusu Mert Çelik, "Günlük 300'e yakın kişi sitemize giriyor. Birinci yılın sonunda bin aboneye ulaşmayı hedefliyoruz. Bin aboneden sonra gerekli altyapı yatırımı tamamlanana kadar yeni aboneleri almayacağız” diye konuştu. Erkeklere yönelik kişisel bakım ürünleri sunan 'Adam Gibi Kutu' girişimi de bulunuyor.
Kedi ve köpek sahiplerinin ihtiyaçlarından yola çıkarak kurulan PatiKutu, evcil hayvanların aylık sabit ihtiyaçları olan, kuru mama, yaş mama ve kum gibi ürünleri abonelerine gönderiyor. Ürünleri belli fiyat kategorilerine ayırdıklarını belirten PatiKutu Kurucu Ortağı Yusuf Canpolat, "PatiKutu'nun temelini sosyal sorumluluk üzerine kurduk. Her kutunun 1 lirasını hayvanlarla ilgili çalışmalar yapan derneklere bağışlıyoruz. Amacımız hem kutu fiyatının artmasını engelleyecek bir tutar belirlemek hem de her abonemizi her ay sadece 1 lirayla düzenli bağışçı haline getirmek” diye konuştu. Mart 2017'de satışa başlayan PatiKutu'nun abone sayısının her ay iki kat arttığını belirten Canpolat, işe 5 bin liralık sermaye ile başladıklarını, şu ana kadar 20 bin liralık ciro yaptıklarını söyledi. Canpolat, "Büyüme hızımız bu şekilde devam ederse yılsonuna 100 bin liralık ciroya ulaşacağız. PatiKutu'nun kısa vadeli hedefl eri arasında, sokak ile barınakta yaşayan hayvanların ihtiyaçlarını karşılayan sosyal kutuları devreye almak bulunuyor" dedi.
Yurtdışına açılmanın önemli hedefl erinden biri olduğunu belirten Canpolat, "Amerika'da ve sadece köpeklere hizmet veren bir sürpriz kutunun aktif 200 binden fazla abonesi var. Mama konusunda ise dünya çapında isim yapmış bir abonelik sistemi yok. Özellikle mamanın yanı sıra tüm ihtiyaçlarını bir kutuda toplayan ünlü bir sistem yok. Bu da bizi ve yurtdışına sistemi taşıma ihtimalimizi epey artırıyor” diye konuştu.
Bir kutuda üç kitap
Alparslan Demir'in hayata geçirdiği Bir Kutu Kitap, edebiyat platformu olan Biryudumkitap'ın editörlerinin seçtiği 3 kitabı her ay abonelik sistemiyle adrese gönderecek. Bir Kutu Kitap, şimdilik abonelerine yalnızca edebiyat kategorisinde kitaplar gönderiyor. Girişim, bir, üç, altı ve oniki aylık abonelik sistemiyle çalışıyor. Kurucu Alparslan Demir, bu girişim ile birlikte okumaya vakit bulamayanları okumaya teşvik ettiklerini belirtiyor.
Sürpriz kutu
Yerli girişimlerden biri olan Bi'kutu Mutluluk öncelikle kadınları hedefliyor. Bi'kutu Mutluluk her ay konseptini yenileyerek tasarım ürünleri gönderiyor. Sürpriz içeriğe sahip olan Bi'kutu Mutluluk, ilk kutu sahibine ulaşana dek kutu içeriklerini açıklamıyor. Kutular abonelere ulaştıktan sonra içeriği internet sitesinden ya da Twitter hesaplarından duyuruyorlar. Sitede aboneler için ürün satın alabilecekleri dükkan bölümü de bulunuyor.
Büyük şirketler ilgi gösteriyor
Kutu abonelik sistemine dünyadan örnekler de mevcut. Amerikalı Mantry, aylık 49 dolara abonelerine yemek yapmaları için ürün gönderiyor. Book Bath Box, üç ayda bir abonelerine, kitap, banyo ürünü ve sürpriz ürün gönderiyor. 39.95 dolar olan kutuya Türkiye'den de 15 dolarlık bir kargo ücreti ödeyerek abone olmak mümkün.
Aylık erkek bakım seti yollayan Dollar Shave Club'da ise jilet, köpük ve saç bakım ürünleri bulunuyor. Dollar Shave Club, 2016'nın Temmuz ayında 1 milyar dolara Unilever'e satılmış.BloomsyBox ise, Güney Amerika, Hollanda, Tayland ve Kaliforniya'dan doğrudan tedarik edilen çiçek buketlerini abonelerine aylık gönderen bir girişim.
Sitelere e-ticaret altyapısı sağlanacak
KutuAbonelik.com ile abonelik modelindeki girişimlere yeni bir e-ticaret altyapısı sağlanacak. Umut İyigün tarafından kurulan Kutu Abonelik, abonelik modelli girişimleri başlatmak için gerekli bütün altyapı hizmetini veriyor. Geçen ay hizmete başlayan girişim, ödemeden yan satış kanallarına kadar birçok özellik sunuyor. Şimdilik aylık 99 lira ücret talep eden girişim, satışlardan yüzde 1 komisyon alarak altyapıyı kullanmayı sağlıyor.