İpek Yolu için büyük zirve!

Üç kıtada küresel GSYH’nin üçte birini ve dünya nüfusunun 4.5 milyarını oluşturan 65 ülkeyi yol, demiryolları ve limanlanlara bağlayacak proje kapsamında şimdiye kadar 304 milyar dolarlık harcama yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

Çin, dünyanın en büyük ekonomisi basamaklarını büyük bir hızla tırmanarak kısa sürede ikinciliğe oturdu. Şimdi ise küresel ticareti şekillenlendirecek dev ulaşım projesiyle dünyadaki rolünü daha da pekiştirecek. Dünyanın en büyük ulaşım projesi olarak görülen Çin’in ‘Tek Kuşak-Tek Yol’, diğer bir adıyla Modern İpekyolu Projesi Pekin’de 14-15 Mayıs tarihlerinde yapılacak zirveyle hayata geçiriliyor.

Asya, Afrika ve Avrupa’yı birbirine bağlamayı hedefleyen projeye yönelik bu ilk zirvede Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin’in “Tek Kuşak, Tek Yol” ismini verdiği karayolları, trenyolları, limanlar ve enerji nakil hatlarını içeren milyarlarca dolarlık altyapı yatırım girişimini dev bir forumla dünyaya tanıtacak. Asyalı liderlerin çoğunluğu dahil olmak üzere 110 ülke temsilcisi İpek Yolu zirvesi için Pekin’de toplanacaklar.

‘Kuşak ve Yol’ projesini etap etap hayata geçirmek isteyen Çin, Rusya üzerinden, ‘Kuzey Koridoru’na, İran üzerinden de, ‘Güney Hattı’na işlerlik kazandırmayı amaçlarken, Türkiye ve Avrupa’yı da Orta Asya Cumhuriyetleri, Afganistan, Pakistan ve Çin’e bağlayacak, ‘Orta Koridor’ için projeler yürütüyor. Proje, Asya, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’yı; yollar, limanlar, demiryolları, havaalanları, elektrik şebeki ve hatta fiber optik ağlarla vasıtasıyla lojiktik ve ulaşım açısından birleştirmeyi amaçlıyor. Oxford Economics verilerine göre proje, küresel GSYH’nin üçte birini oluşturan 65 ülkeyi ve dünya nüfusunun 4.5 milyarını kapsıyor. Proje kapsamında şimdiye kadar 304 milyar dolarlık harcama yapıldığı belirtiliyor.

Bir Kuşak, Bir Yol’ adlı modern İpek yolu projesi, Çin’in kara ve denizden Batı’ya ekonomik atılım hamlesi olarak ortaya çıktı. Çin, bu proje için 2014 yılında İpek Yolu Ekonomik Kuşağı Fonu kurdu ve bu fona 40 milyar dolar kaynak ayırdı. Bu projeye destek için de Kasım 2014’te 50 milyar dolar yatırımla Asya Altyapı Yatırım Bankası’nı kurdu. Türkiye de bu bankada kurucu üye olarak yer aldı.

Erdoğan'da zirveye katılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin Devlet Başkanı’nın daveti üzerine, Pekin’de düzenlenecek ‘Kuşak ve Yol Zirvesi’ne katılacak. Türkiye’nin şu ana kadar gerçekleştirdiği Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Bakü- Tiflis-Kars ve Edirne- Kars demiryolu projeleri, modern İpek yolu’nun orta koridorunu oluşturuyor. Koridorun, bütün halinde çalışır hale gelmesi durumunda Çin ile Türkiye arasındaki sevkiyat süresi 30 günden 10 güne düşecek. Yine Pekin’den deniz yolu ile 2 ayda teslim edilen ürünler, 2 haftadan kısa sürede İstanbul’da olacak. Karayolu mesafesinde de 3 bin kilometrelik azalma sağlanacak.