Irak pazarı ihracatta ilk sıraya yükselecek

Irak'ın, halen Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında 2'nci olduğunu kaydeden, Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Nevaf Kılıç, Irak'ın, ilk sıraya çıkacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


 

Derya EĞRİCAN GÜLEÇ

MERSİN - Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Nevaf Kılıç, 8.2 milyar dolar ile Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı 2'nci ülke olan Irak'ın, kısa zamanda ilk sıradaki Almanya'yı geride bırakarak, ilk sıraya yerleşeceğini söyledi. Kılıç, Irak'ın, Türkiye'nin dünyada en çok yatırım projesi üstlendiği 5'inci ülke olmasının yanısıra Türkiye'nin yine en çok ihracat yaptığı 2'nci ülkenin Irak olduğunu dile getirdi. Kılıç, Irak pazarının, 2023'te hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat içindeki payının, 70-80 milyar dolar olacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Bu ülke ile olan ticaretin artırılması için bazı çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Kılıç özellikle belgelendirme konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu söyledi.
Madeni yağ ihraç edilmek istendiğini ancak yeterli altyapı bulunmaması nedeniyle gerekli belgenin alınamadığını ve yükleme yapılamadığını belirten Kılıç, "Eğer Irak pazarından daha fazla pay almak istiyorsak ya bu uygulama ortadan kaldırılmalı ya da anlaşma yapılan firma sayısı artırılmalı" diye konuştu.

Öte yandan doğru bir politika ile Suriye ile meydana gelen sıkıntıların Irak üzerinden
aşılabileceğine de dikkat çeken Kılıç, Suriye üzerinden ihracat yapılan birçok ülkeye de taşımaların durma noktasına geldiğini söyledi.

Suriye üzerinden taşıma yapılan Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Yemen'e Irak'tan geçiş yapılabileceğine değinen Kılıç, "Geçmişte Irak güvenli değildi ancak artık gerekli güvenlik sağlandı. Türk plakalı araçlar Basra'ya kadar gidebiliyor. Türk hükümeti araçlarımızın güvenliği konusunda Irak topraklarında bizlere biraz daha destek verirse Suriye üzerinden ulaştığımız ülkelere Irak üzerinden geçebiliriz" dedi.

Kılıç, Irak'la ticaretin artacağına vurgu yaparken "Türkiye bugün en çok ihracatı Almanya'ya yaparken, bu ülkeyi ikinci sırada takip eden Irak'a ihracatımız 8.2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bizim gibi sivil toplum örgütleri ve hükümetimizin komşularla ticareti arttırmaya yönelik olumlu politikaları ile Irak, kısa zamanda en çok ihracat yaptığımız ilk ülke olacak. Irak'ın, 2023 için hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracata 70-80 milyar dolar katkı yapacağını tahmin ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Hedeflere ulaşılmasında iş dünyasının sorunlarının çözümü ve taleplerine kulak verilmesinin büyük önemi olduğunu dile getiren Kılıç, "Bu noktada yılda 1 milyon 191 bin
sefer yapan Türkiye'nin, bu seferlerin yarısının gerçekleştirildiği Habur Sınır Kapısı'ndaki sıkıntıları gidermesi şart"diye konuştu.

'Kalite Belgesi maliyetleri artırıyor'

Irak Hükümeti'nin artık Türk ürünleri için kalite belgesi istediğini ve bu belgelerin verilmesi için de yalnızca SGS ile Bureau Veritas firmalarıyla anlaşma yapıldığını açıklayan Nevaf Kılıç, firma sayısının az olmasının ihracatçı açısından hem zaman kaybı oluşturduğunu hem de maliyetleri artırdığını söyledi. Her iki kuruluşun da Türkiye'deki yapılanmalarının ve personel sayılarının yetersiz olduğunu kaydeden Kılıç, bir belge almak için ihracatçının 1 hafta 10 gün beklemek durumunda kaldığını belirterek " dedi.

'Habur'da7-8 gün bekliyoruz'

Bir diğer önemli sıkıntının Habur Sınır Kapısı'nda meydana geldiğine değinen Nevaf Kılıç, dünyanın hiçbir ülkesinde hiçbir kapıda 7-8 günlük beklemelerin söz konusu olmadığını söyledi. "Kapıkule Sınır Kapısı'nda 1-2 saat bekleme olduğunda Türkiye'yi ayağa kaldırıyorlar" diyen Kılıç, " Bu sorun en kısa sürede çözülmeli" ifadesini kullandı.