İş Bankası: Cari açık finansmanı 2001'e kıyasla daha sağlıklı
İş Bankası tarafından ile Ing Bank tarafından hazırlanan bültenlerde, Türkiye ekonomisi değerlendirildi
ANKARA - İş Bankası, cari açığın finansmanının 2001 dönemine kıyasla nispeten daha sağlıklı bir görünüm sergilediği düşünülmekle birlikte, reel sektör firmalarının yüksek dış borçları nedeniyle kur riskiyle karşı karşıya olmaları, global ekonomik durgunluk paralelinde yurt dışı borçlanma koşullarının bozulması ile net hata ve noksan kaleminde 2008'de gerçekleşen kaynağı belirlenemeyen önemli seviyedeki sermaye girişinin 2009'da devam etmemesi olasılığının, önümüzdeki dönemde cari açığın finansman kalitesine yönelik endişeleri artırdığını bildirdi.
Ing Bank, 2009 büyüme beklentilerini tüketici ve reel kesim güveninde toparlanmanın başladığı Mart ayında eksi yüzde 1,6'ya düşürürken, hızla daralan dış talep ve dünya ekonomisine dair azalmak bilmeyen belirsizliklere, yakın dönemde iç talepteki olası bir canlanmaya oranla çok daha fazla ağırlık verdiklerini bildirdi.
Mart ayına ilişkin olarak Türkiye İş Bankası İktisadi Araştırmalar Müdürlüğü tarafından hazırlanan, "Dünya ve Türkiye Ekonomisinde Gelişmeler" ile Ing Bank Hazine Grubu Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan bültenlerde, Türkiye ekonomisinde yaşanan son gelişmeler değerlendirildi.
"Dalgalanmalar yurt içi piyasaları da etkiliyor"
İş Bankası'nın bültenine göre, Doğu Avrupa ülkelerinde yaşanan dalgalamalardan yurt içi piyasalar da olumsuz yönde etkilenmekte. Türkiye'nin bankacılık sisteminin nispeten güçlü olması yurt içi piyasalardaki kayıpların Doğu Avrupa ülkelerine kıyasla sınırlı kalmasını sağladı.
Öte yandan, ekonomideki yavaşlama ve enerji fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle cari işlemler açığı daralsa da Türkiye'nin tasarruf açığı ve yurt dışı finansman ihtiyacı dikkate alındığında, global sermaye akımlarına ilişkin gelişmeler büyük önem arz etmekte.
Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de açıklanan teşvik paketlerinin orta vadede bütçe dengesi üzerinde yaratabileceği olumsuz etkilerin endişe yarattığı ifade edilen bültende, şöyle denildi:
"Son açıklanan veriler paralelinde Türkiye ekonomisinin 2009 yılında daralacağına ilişkin bekleyişler giderek güçlenmektedir. Nitekim Şubat ayında Merkez Bankası'nın faiz indirimleri de devam etmiştir. Türkiye, bankacılık sektöründe 2001 krizinden sonra yaptığı reformlarla diğer gelişmekte olan Avrupa ülkelerine nazaran daha güçlü bir görünüm sergilemektedir.
Ancak, global ekonomideki yavaşlamanın etkilerinin özellikle reel sektörde giderek daha yoğun bir şekilde hissedilmesi önümüzdeki dönem açısından endişe yaratmaktadır."
Dağdeviren: Türkiye her geçen gün resesyondan daha fazla etkileniyor"
Ing Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren tarafından kaleme alınan "Türkiye her geçen gün büyük resesyondan daha fazla etkileniyor..." başlıklı bültende, dünya ekonomisindeki toparlanmanın daha da gecikmeli olarak en iyi olasılıkla 2010'un ikinci yarısına doğru gerçekleşebileceği olasılığı güçlenirken, Türkiye ekonomisine dair büyüme beklentisini aşağıya çektikleri belirtildi.