'İş dünyası istikrarsızlıktan büyük zulüm görüyor'

ASO Başkanı Özdebir, iş dünyasının bölgesel ve siyasal istikrarsızlıklardan büyük zulüm gördüğünü söyledi. Özdebir, “Bir taraftan üretim, yatırım, ihracat artsın istiyoruz. Diğer taraftan bu gibi olaylardan dolayı, insanlarımızı, girişimcilerimizi, girişimci ruhumuzu kaybediyoruz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeşim ARDIÇ - Beste GÜÇER

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, iş dünyasının bölgesel ve siyasal istikrarsızlıklardan büyük zulüm gördüğünü söyledi. Son dönemlerde yatırımlarda bir kıpırdanma olduğunu kaydeden Özdebir, Cazibe Merkezleri programında şu ana kadar somut gelişme olmadığını, ancak bu başlayınca üretimin de artacağını bildirdi. Türkiye’de en az 5 petrokimya ve 2 demir çelik fabrikasına daha ihtiyaç olduğunun altını çizen Nurettin Özdebir, iki ay içinde de Uzay ve Havacılık İhtisas OSB için ihaleye çıkacaklarını aktardı.

ASO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı öncesi basın mensuplarıyla sohbet eden Nurettin Özdebir, borçların ertelenmesine ilişkin mücbir sebep olup olmadığına ilkin bir soru üzerine, “Ekonomide öyle şeyler oluyor ki, insanların yapabilecekleri bir şey kalmıyor. Üst üste seçimlerin gelmesi ve dünya konjonktüründen doğan sebepler herkesi etkiliyor. Bir anda ümitlenmiş, müşteriyi büyütmeye çalışırken, bir bakıyorsunuz rüzgar değişiyor sizin hesaplarınız bozuluyor” ifadesini kullandı. Bu noktada basiretli tacir bile olunsa elde olmayan durumların ortaya çıktığının altını çizen Özdebir, “Siyasetin almış olduğu, başka ülkelerin almış olduğu kararlardan dolayı ekonomi etkileniyor. Artık, Türkiye ekonomisi kapalı bir ekonomi değil. Dolayısıyla dışarıda yaşanan şeyler de bizim özellikle imalat sanayiimizi etkiliyor” dedi.

Nurettin Özdebir, iş dünyasındaki insanların, ülkede ve bölgede olan siyasi istikrarsızlıklardan dolayı adeta zulüm gördüklerini belirterek, “Maalesef iş dünyasındaki insanların, ülkedeki bölgedeki siyasi istikrarsızlıktan kaynaklanan bir zulüm görüyorlar. Bununla ilgili bir tedbirin alınması son derece yerinde. Bir taraftan üretimimizin, yatırımımızın, ihracatımızın artmasını, teknolojimizin gelişmesini istiyoruz, diğer taraftan bu gibi olaylardan dolayı; insanlarımızı, girişimcilerimizi, girişimci ruhumuzu kaybediyoruz” diye konuştu.

Yatırımcıya, girişimciye bir nefes aldıracak ve firmaları yaşatacak ekonomik tedbirlerin alınmasının gerektiğini belirten Özdebir; “Referandum sürecinde başlayan, bana göre geç kalmış, bu tedbirler son derece önemli. KGF’nin yeniden yapılandırılması ve 250 milyar liralık bir fonun oluşturulması, bankaların elini çok rahatlattı ve piyasalar rahatlamaya başladı. Ekonomi büyümesi için böyle bir desteğe ihtiyaç vardı” dedi.

“Maliye Bakanı tavuğa yem vermesini biliyor”

Ekonominin gidişatıyla ilgili Maliye Bakanı Naci Ağbal ile zaman zaman görüştüklerini kaydeden Nurettin Özdebir, “Tavuktan yumurta almak istiyorsanız tavuğa yem vermeniz lazım, yem vermesini bilen bir maliye bakanımız var. Bu, yeniden yapılandırmalardan tutun, parasal genişlemeye, vergilerin bir kısmının yılbaşında ertelenmesinden görülüyor” diye konuştu.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, sanayi işletmelerinde emlak vergisi alınmaması gerektiği görüşünü de savundu. Sanayi üretiminde bir kıpırdanmanın başladığına değinen Nurettin Özdebir, “Cazibe Merkezleri için, teklifl er alındı, projeler alındı ama dişe dokunur bir faaliyet yok. Bunlar devreye girdiği zaman ciddi bir ivme kazanacağını tahmin ediyorum” dedi.

“ASO 1’inci OSB’de istihdam iki katına çıkacak”

ASO 1’inci OSB’de büyüme çalışmalarının devam ettiği bilgisini veren Nurettin Özdebir, yarısı yeni fi rma olmak üzere yatırımcıların 6 milyon metrekare arazi talep ettiğini belirtti ve burada sadece altyapıya 1.4 milyar liralık yatırım öngörüldüğünü söyledi. Halen taşeronluk hizmeti hariç bölgede 30 bin kişilik istihdam bulunduğunu söyleyen Özdebir, yatırımlar tamamlandığında bunun iki katına çıkmasını öngördüklerini ve 7 milyar lira civarında yatırım yapılacağının hesaplandığını bildirdi. Ankara’da Uzay ve Havacılık İhtisas OSB kurulmasına yönelik teknik sorunların Valinin de yardımıyla çözüldüğünü dile getiren Nurettin Özdebir, 2 ay içinde ihaleye çıkılacağını belirtti. Özdebir, terör mağduru bölgelerde özelleştirmelerin çok doğru olmadığını ifade ederken, Türkiye’nin en az 5 tane daha petrokimya, 2 tane de demir çelik fabrikasına ihtiyacı olduğunun altını çizdi.