İş dünyası vergi indirimi ve yeniden dönüşüm bekliyor
Ankara'daki TOBB Genel Kurulu'nda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Hisarcıklıoğlu bankalara seslenerek, " Vicdansızlığı bırakın artık" dedi
Mehmet KAYA
ANKARA –TOBB 71. Genel Kurulu başladı. Seçimsiz olan Genel Kurul’a, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. Genel Kurul’da Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü nedeniyle “Aynı Ruh, Aynı Heyecanla 1915-2015” teması, slogan olarak da “Bölgesel Yıldızdan Küresel Yıldıza” seçildi. Genel Kurul’a bakan düzeyinde sadece Başbakan Yardımcısı Ali Babacan katıldı. MHP’Yi grup başkanvekili Oktay Vural temsil etti. CHP’li milletvekillerinin de yoğunluğu dikkat çekti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında, vergilerin indirilmesi ve Türkiye’nin ileri teknoloji ürünlere, sanayide 4. Nesil yapıya geçiş için yeni bir yol haritası yapılması gerektiğini belirtirken, bürokrasiden ve bankaların işlem ücretlerinden yakındı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise hükümet olarak popülist uygulamalara kaymayacaklarını belirterek, Türkiye için sıkıntılı olan Gümrük Birliği anlaşmasının 11 Mayıs günü yenileneceğini açıkladı. Davutoğlu, iş dünyası ile sürekli görüş alış verişi sözü de verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da konuşmasında, hükümetin iş insanlarının mallarına da el koyabilmeye imkan tanıyan, uzun süreli gözaltı ve tutuklamalara yol açabilecek “makul şüphe” uygulamasını hatırlattı ve demokrasiden uzaklaşıldığını, Türkiye’nin bölgesinde ağırlık kaybettiğini kaydetti.
TOBB Genel Kurulu, geleneksel olarak iktidar ve muhalefet buluşmasına sahne oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, genel kurula hemen hemen tam saatinde geldi. Kılıçdaroğlu’nun gelişinden yaklaşık 10 dakika sonra da Başbakan Ahmet Davutoğlu anonsla salona girdi. Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu, protokol bölümünün önünde tokalaşarak bir süre sohbet etti.
TOBB Genel Kurulu, ana tema olarak seçilen mesajların yer aldığı bir filmle başladı. Filmin ardından Kürsüye Gelen Hisarcıklıoğlu, yaklaşan seçimler öncesi iş dünyasının yeni hükümetten beklentilerini sıraladı. Hisarcıklıoğlu konuşmasında partisinin iç tüzük uygulaması nedeniyle yeniden aday olmayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a ve eski Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya isimlerini anarak teşekkür etti.
Hisarcıklıoğlu, vergi sisteminin basitleştirilmesi, elektrikte TRT payının kaldırılması, sosyal güvenlik yüklerinin azaltılması, iflas erteleme davalarının sınırlanmasını ve yargı süreçlerinin hızlandırılması kapsamında, belirli bir tutarın altındaki bütün anlaşmaların zorunlu olarak tahkim kapsamına alınmasını talep etti.
'Bürokrasi' tepkisi
Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasında en fazla alkış alan bölümlerden biri de bürokratlara yönelik eleştiri oldu. “İş adamı işini kanuna uygun yapacak. Düzgün çalışacak. Yapmadığında da hesabını verecek. Zaten veriyoruz. Peki, keyfi kararla haksız yere bir müteşebbisin hayatını karartan bürokrat niye dokunulmaz olsun. Nasıl özel sektör yaptığı hatanın bedelini ödüyorsa, bürokrat da yaptığı hatanın bedelini ödemeli” sözleri büyük alkış aldı.
Uyarı ve yeni sanayi dönemi: 2015 düşe kalka geçecek
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu küresel, bölgesel ve yerel dinamikler-riskler nedeniyle Türkiye ekonomisinin 2015’i “düşe kalka” geçireceğini belirti. Türkiye’nin seçimlerden sonra hızla yapısal dönüşüme girişmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, başta biyoteknoloji olmak üzere yeni bazı teknolojik-yüksek katma değerli alanlara odaklanması gerektiğini, seçimlerden sonra bu yönde bir strateji hazırlanması gerektiğini vurguladı.
Sanayide dördüncü nesile geçmezsek gelir artışı yok
Hisarcıklıoğlu, bütün dünyada 4. Nesil sanayi hamlesi yaşandığını belirterek Türkiye’nin bundan geri kalamayacağını kaydetti. Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:
“Bu yeni dönemde daha az insan müdahalesi, daha fazla otomasyon, daha hızlı karar alma, daha az stok tutma, daha verimli ve hızlı üretim ile pazara ulaşma süreçleri gelecek.
Dördüncü Sanayi devrimi; parçalar, makineler ve insanlar arasındaki bağlantıyı artıracak, üretim sistemlerini hızlandıracak. Verimliliği yükseltecek. Gelir düzeyini, istihdamı ve yatırımları hızla artıracak.
Öyle ki, bu sürece geçmeyi başaran ülkeler, her yıl, diğer ülkelere, 5 yıl fark atar hale gelecek. Türkiye’nin bu büyük değişimin dışında kalmaması gerekiyor.
Kişi başına 10 bin dolar gelirden 25 bin dolar gelire sıçramanın yolu da buradan geçiyor. Bu çerçevede “inovasyon’un önemi” konusunda hem fikiriz. Artık “nasıl inovasyon yapacağımıza” odaklanmamız lazım.Devletimizle birlikte, biyoteknoloji başta olmak üzere Türkiye’nin güçlü olabileceği alanları belirleyip, bir strateji çerçevesinde, el birliği ile çalışırsak, orta gelir tuzağını da aşarız.”
Bankalara tepki: Vicdansızlığı bırakın
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, döviz kurlarındaki aşırı oynaklığa karşı önlem talep ettiği konuşmasında, dış ticaret için önemli olan Ortadoğu’ya ve Kuzey Afrika’ya ihracatta ulaşım hattı sıkıntısı olduğunu ve yeni güzergahlara iltiyaç bulunduğunu kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, düzenlemelere karşı bankaların işlem ücretlerini sürekli olarak aldığını belirterek bunun durdurulmasını istedi. Hisarcıklıoğlu, “Bankalar her fırsatını bulduklarında, üzerimize maliyet yüklüyorlar. Eskiden sadece kredi faizleri ile oynarlardı. Şimdi bir de işlem ücreti belası çıktı.Kamu otoritesi ne kadar sınırlandırmaya çalışsa da bir yolunu buluyorlar. Bankalar! Unutmayın! KOBİ’ler varsa, siz varsınız! Artık bu vicdansızlığı, bu “hep bana”, “hep bana” anlayışını bırakın” dedi.
KOBİ’ler birleşin
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, KOBİ’lerin kısa vadeli çıkarlar yerine uzun vadeli gelişmeye odaklanması gerektiğini belirterek, birleşerek ölçek ekonomisini sağlamanın en öncelikli konu olması gerektiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, “Yeni dönemin risklerini yönetip, fırsatlarını değerlendirebilmek için, KOBİ’lerimizin ölçeklerini, sürekli büyütmeleri gerekiyor. Bunun için tek yol birleşmek ve ortaklık kültürünü öğrenmektir. Yoksa çok şey kaybedeceğiz” dedi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: İşadamlarına yeşil pasaport
[PAGE]MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: İşadamlarına yeşil pasaport
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise konuşmasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “her ülkeye konsolos” sözünü eleştirdi. Vural, “Her ülkeye konsolos göndereceğine işadamlarına yeşil pasaport ver” dedi.
Oktay Vural, iktidarın özgürlük söylemine karşılık ulusal güvenliği tehdit edecek uygulamalara yol açtığını ve hem iç, hem de dış barışa katkı vermekten uzaklaştığını vurguladı. Vural, “Bizim için Türkiye Çanakkale’de yüzüncü yılını kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti’dir, başka Türkiye’de yoktur" diyen Vural, "Aynı ruh ve heyecan diyorsak işte o zaman yeni Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran heyecana sahip olmamız gerekiyor" dedi.
Vural, "Sayın Başbakan yeni bir anayasa taahhüdümüzdür’ dedi. Yeni anayasa ile ilgili sözler ne kadar zamandır veriliyor? Yeni anayasada bir arpa boyu yol alınamadı. Yeni anayasa 7 Haziran seçimlerinde olacak diyor. Sayın Başbakan yeni anayasa ile birlikte eski söylemleri tekrar ediyor" dedi. Vural, çözüm sürecine ilişkin iktidarın bilgi vermekten kaçındığını kaydederek, "Gönül isterdi ki Sayın Başbakan çözüm meselesini TOBB Genel Kurulu’na aktarsaydı da milletimiz çözümün ne olduğunu öğrenseydi. Tavrımız gayet açık ve nettir. Herkesin anadiline saygı duyuyoruz. MHP olarak entegrasyondan yanayız. Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır diyenlerdeniz. Partinin devleti olmaz, devlet herkesin devleti olmalıdır." dedi.
Hükümetin yargıyı siyasallaştırdığını anlatan Oktay Vural, “Bir Türkiye düşünün ki bir millet kimliğini tartışıyorsa, ekonomide belirsizlikler varsa, bu belirsizliklerin açıkçası 7 Haziran seçimlerinde de devam edeceğini gördüğünüz zaman bu belirsizliklerin kaldırılması gerekmiyor mu? Başkanlık mı olacak bilmiyoruz. Maalesef bizi biz yapan aynı ruhu oluşturan bu değerler 13 yıl boyunca maalesef tüketilmiş boyuttadır. Keyfi bürokratın keyfi davranışı. Bürokrasiye dokunulmazlık zırhı veren kim?" diye sordu.
Ali Babacan : Bütçeyi iyileştirdik
[PAGE]Ali Babacan : Bütçeyi iyileştirdik
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise muhalefet partilerinin vaatlerinin ölçüsüz olduğunu ileri sürdü. Türkiye’nin bütçesinin tarihinin en iyi dönemlerinden birini yaşadığını belirten Babacan, hazırladıkları bütün bütçelerde disiplini ön planda tuttuklarını kaydetti.
Türkiye’de uluslar arası ölçütlerde yoksulluk ve mutlak yoksulluk ölçütlerinde kimsenin kalmadığını belirten Babacan, bu konudaki eleştirilerin haksız olduğunu söyledi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, konuşmasının sonunda ise muhalefet partilerinin eleştiri kadar öneri geliştiren bir yapıda da olması gerektiğini belirterek, seçim dönemine girildiği bir ortamda muhalif olanların ve şu veya bu nedenle iktidara soğuk duranların bulunduğunu belirterek, “Biraz iktidar partisinden şu veya bu nedenle soğuk duranları da görüyoruz.. Seçimlere giderken muhalefetin daha yapıcı öneriler geliştirmesi gerekir” dedi.
71. TOBB Genel Kurulu’ndan notlar:
-Salonda, Çanakkale savaşlarından sahnelerin, Türkiye’nin ihracat, ulaştırma ve ileri teknoloji ürünlerine dönüşümünü sergileyen bir duvar grafiği kullanıldı.
-Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasının başında selamlama bölümünde Türkçe Konuşan Girişimciler programı kapsamında gelen girişimciler tribünden alkışladı.
-TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasında en büyük alkışı iş dünyasına karşı hareket eden bürokratlardan hesap sorulması talebi ve bankaların eleştirildiği bölüm oldu.
-Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konuşmasında ise en fazla alkış, iş dünyasına yönelik sürekli istişare mekanizması işleteceği sözünü verdiği bölümde oldu.
-Kemal Kılıçdaroğlu’nun özgürlükler ve KOBİ’lere yönelik teşvik ve önerileri alkışlandı.
-MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise salonda az sayıda delege olsa da coşkulu bir alkışla kürsüye çıktı ve konuşmasında güçlü alkışlar aldı.
-Faaliyetlerini anlattığı bölümün sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer partilerin isimlerini sayarak teşekkür etti.
-TOBB Genel Kurulu’nda, Başbakanlık akreditasyonu uygulandı ve bazı basın kuruluşları salona girmedi.
-Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasında güncel siyasi tartışma konusu olan Anayasa, Başkanlık ve çözüm sürecine ilişkin herhangi bir unsura yer verilmedi ve seçim öncesi son derece genel değerlendirmeler yer aldı. Hisarcıklıoğlu, seçimlere yönelik talep ve beklentileri sıralamakla yetindi.
-Geçmiş yıllarda TOBB Başkanı ve Başbakan’ın konuşmaları sırasında delegelerin hemen hemen tamamı salonda kalıyordu. Ahmet Davutoğlu’nun konuşması sırasında çok sayıda delegenin salonda bulunmaması dikkat çekti.
-Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasında, Babacan’a ve Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya teşekkürü alkışlandı.