İş dünyasında yeni trend: T-shirt ve spor ayakkabı

Bir konferansta konuşmacısınız ya da önemli bir toplantıda hakemlik yapıyorsunuz... Takım elbise mi yoksa bir T-shirt mü yaptığınız konuşmayı daha etkili kılar?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Harvard Business Schooll Dergisi'nde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre bir grup içinde kendisini çirkin ördek yavrusu gibi hisseden birisi bile çeşitli yollarla kendisine bir hava ya da etki katabilir. Bunun için en iyi araç ise giyim tarzı. Çünkü seçtiğiniz kıyafetler, onların tarzları ve renkleri sadece sizin işinize olan saygınızı göstermekle kalmıyor kişiliğiniz hakkında ipuçları da veriyor. 

Journal du Net’te yer alan bir makaleye göre karakter olarak sıcak kanlı olanlar giysilerinde turuncu, sarı gibi sıcak renkleri tercih ediyor. Ağırbaşlı olanlar koyu renklere, klasik kesimlere yöneliyor. Girişimci, motive görünmek isteyen kişiler canlı renkleri tercih ediyor. 
Bankacılık, finans gibi alanlarda çalışanlar karakterlerini aksesuarlarla gösteriyor.

Son yılların öne çıkan trendi ise şu: Özellikle teknoloji şirketlerini yöneten CEO’lar, genç girişimciler kravatlı takım elbisileri yerine daha rahat kıyafetleri tercih ediyor. Önemli bir toplantıya kırmızı bir spor ayakkabı ve sade bir T-shirt giyerek katılabiliyor. Peki, yöneticilerin bu tarz kıyafet tercihleri hitap ettikleri kişilerde nasıl bir etki yaratıyor? Nasıl görünüyorlar? Bekledikleri ilgiyi görebiliyorlar mı? Son yılların trendi haline gelen bu giyim tarzının yarattığı etkiyi ortaya koyan ilginç bir çalışma var. Araştırma iş yerlerinde ve perakende sektöründe çalışan kişilerin, giyim tarzıyla içinde bulunduğu grupta ‘farklılık’ gösteren yöneticilerle ilgili olarak ne düşündüklerini ortaya koyuyor. Çalışmanın sonuçlarına göre biraz farklı olan kişiler bu durumdan sosyal hayatlarında fayda sağlıyor. 

Yine aynı konuda yapılan başka bir araştırmaya göre de bir toplantıda öğrencilerin bıyıklı ve T-shirt giyen ‘çakma’ profesöre, düzgün bir takım elbise giyen ve kravat takan profesöre göre daha fazla saygı gösterme eğiliminde olduklarını gösteriyor. Burada dikkat çekilmesi gereken bir nokta var: Eğer resmi bir davete giderken ‘kazara’ siyah yerine kırmızı kravat takıp gidiyorsanız bu diğerleri arasında olumlu düşüncelere yol açıyor. Ancak bunu yani farklı olmayı bilerek tercih ediyorsanız insanlar bu tercihe daha fazla ‘değer’ veriyor. 

Girişimci, dinamik görünmek için 

İş yerinde, gittiğiniz toplantılarda seçtiğiniz kıfetlerde neye dikkat etmelisiniz? Hangi imajı yaratmak için ne yapmalısınız, hangi rengi tercih etmelisiniz? Bunun için çok temel bazı kurallar var. Örneğin girişimci, dinamik bir kişi izlenimi yaartmak istiyorsanız bunun için canlı renklere yönebilirsiniz. Ayakkabılarınızın temizliğini de mutlaka özen göstermelisiniz. Uzmanlar özellikkle saç bakımının yöneticiler için önemli olduğunu söylüyor. Hatta, İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre yöneticilerin yüzde 70’inin dikkatini önce saçlar çekiyor.

Ancak burada da dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Saçlarınızı çok kısa kestirmek ya da sıfıra vurdurmak pek hoş karşılanmıyor. Bunun yerine uygun derece kısa kesilmiş bir saç modeli dinamik hava yarattığı için ilgi görüyor. Renk olarak ise eğer o gün yoğun toplantılarınızın olduğu bir gün ise araştırmalar ‘mavi’ renk kıyafet tercihinin yerinde bir tercih olduğunu gösteriyor. Çünkü mavi, sakinlik ve huzur anlamına geldiği için yaratıcı düşünceyi tetikliyor.

Kadınların en şık günü ‘pazartesi’ 

İngiltere’de yapılan araştırmada çalışan kadınların işe gitmeden önce en çok hazırlık yaptıkları günün pazartesi günü olduğu görüldü. Buna göre araştırmaya katılan kadınların iş arkadaşları üzerinde iyi bir etki bırakmak için görünümlerine en çok özen gösterdikleri günü pazartesi günü. 
Çalışmaya katılan 2 bin kadın pazartesi gününden sonra yoğunlukları arttığı için kendilerine bakmaya fırsat bulamadıklarını belirtti. Ankete katılan kadınlar pazartesi günleri 39 dakikalarını ayna önünde geçirdiklerini, salı günü bu sürenin 32 dakikaya düştüğünü söyledi. Kadınlar ayrıca, çarşamba ve perşembe günleri 29 dakikada hazırlanarak işe giderken cuma akşamı iş çıkışında programları olması halinde 33 dakikada hazırlanıp evden çıktıklarını belirtti.

     1-423.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir