İş dünyasından büyüme yorumları

İş dünyası temsilcileri ikinci çeyrek büyüme rakamını değerlendirdi. İş dünyasının önemli isimlerinin değerlendirmelerinde 'ihracat' vurgusu dikkat çekerken, büyüme rakamının yatırımcıya güven vereceğinin altı çizildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye ekonomisinde normalleşme yılın ikinci çeyreği itibarıyla büyüme verilerine yansımaya başladı. Zincirlenmiş hacim endeksine göre GSYH bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5.2 ile piyasa beklentisiyle uyumlu oranda büyüdü. TÜİK ilk çeyrek büyümesini yüzde 7.4’ten yüzde 7.3’e revize edildi. Böylece, yılın ilk yarısı itibarıyla Türkiye ekonomisi yüzde 6.2 büyümüş oldu. Bu dönemde büyümenin kompozisyonunda özel tüketim harcamaları ve yatırım harcamaları öne çıktı. İkinci çeyrekte ihracatın etkisi de hissedilmeye başlandı.

İş dünyası temsilcilerinin büyüme verisi sonrası yaptıkları değerlendirmelerde ihracatın dış ticarete katkısına dikkat çekilerek bu alanda istikrarın korunması mesajı verildi.

Türkiye, ikinci çeyrekte yüzde 5.2 büyüdüTürkiye, ikinci çeyrekte yüzde 5.2 büyüdü

"Yeni bir rekor daha kıracağız"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle:

"Türkiye ekonomisi 2018 yılının ikinci çeyreğinde büyüme temposuna devam ederek yüzde 5,2 büyüme kaydetti. İkinci çeyrekte yatırımların atmış olması ve turizm sektöründeki ivmelenme sayesinde, net ihracatın büyümeye katkısı beklediğimiz gibi pozitif yönlü 1 puan oldu. İhracatın dönemlik GSYH içerisindeki payı ise yüzde 22,5 oldu. OECD ortalamasının yüzde 2,5 olduğu ikinci çeyrekte, yüzde 5,2’lik büyüme verisi ile ülkemiz Avrupa’da verisi açıklanan ülkeler arasında en çok büyüyen ekonomi oldu. Önemli bir husus da yatırımlardaki artışın yüzde 3.9 olması. Uluslararası derecelendirme kuruluşları son dönemde Türkiye’nin büyüme beklentilerini düşürmüşlerdi. Ancak açıklanan veriler ışığında ihracat performansımızın 2018 yılını da başarı ile kapatacağını ve büyümemize pozitif katkı sağlayacağını düşünüyorum. Yıl sonunda 170 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamına ulaşarak, yeni bir rekor daha kıracağız. Mal ve hizmet ihracatındaki artış temposu ile birlikte Türkiye çift kanatlı büyümeye devam edecektir. "

"Dönüşüm için fırsat"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran:

"Ekonomimizin temellerinin sağlamlığından hiç kimsenin kuşkusu yok. Bu yaşadıklarımız, ekonomimizin güçlendirilmesi gereken yönlerini görmemize vesile oldu. Bundan böyle daha çok çalışarak bu alanları tahkim etmemiz gerekiyor. Bugün bulunduğumuz noktayı, katma değeri yüksek üretim yapan, markalaşmada beklenen atılımı sağlamış, dijital devrimde yol almış, verimli bir tarım ve hayvancılık üretimi tesis etmiş bir hale dönüşmemiz için fırsat olarak görmeliyiz."

"İhracat önemsenmeli"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir:

"Kurda ortaya çıkan yukarı yönlü hareket ve Türk Lirası’nın yüksek oranda değer kaybetmesi büyüme üzerinde olumsuz bir etki ortaya çıkarmaktadır. Önümüzdeki dönemde kaliteli büyüme performansı için, TL’deki değer kaybını avantaja çevirecek, ihracata önem vermeliyiz. Bu süreçte, ihracat içindeki yüksek teknolojili malların payını artırmalıyız. Özellikle inşaat sektöründeki yüzde 0.8 lik büyüme inşaatta yavaşlama olduğunu göstermektedir. Büyümenin lokomotifi üreticilerdir. Bu yüzden ekonominin gelecek dönemlerde yüksek büyüme performansı ortaya koyması için üreticilerin desteklenmesi ve ayakta kalması gerekir. Üreticinin kazanması lazım. Aksi halde üretimden çıkar."

"Yatırımcıya güven verir"

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi:

"Ekonominin bundan sonraki süreçte bu performansını korumasını temenni ediyoruz. Kritik dönemden geçen ekonominin yüzde 5.2 büyümesi yabancı yatırımcıya güven vermesi bakımından kayda değer. Türk ihracatçısı büyüme rakamlarına katkı sağlamak için ihracatını yılın kalan bölümünde arttırmaya devam edecek."

"Sağlıklı patikada tutmak..."

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç:

"Yılın ikinci üç ayı 24 Haziran seçimleri öncesine rastlamasına rağmen, bu süreçte seçime yönelik popülist yaklaşımlar yerine ekonominin gereklerinin uygulandığını gösteriyor. İhracatın dış ticarete net katkısı dikkat çekici. İç talebin soğuduğu bu süreçte ihracat büyümemizin sigortasıdır. Türkiye’nin bundan sonraki hedefi, büyümemizi sağlıklı bir patikada tutmak, bunun için de büyüme kompozisyonunu değiştirmek. İkinci çeyrek büyümesi de bize bunun açık mesajını veriyor. Parolamız üretim, ihracat ve iç tasarruf."

"OVP ile hızlanacak"

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay:

"Seçimler, dış politikada gerginlikler ve döviz kurlarında hızlı artışların yaşandığı bu süreçte Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 5,2 büyüme göstermesi umut verici. Yılın ilk yarısını yüzde 6’nın üzerinde bir büyüme rakamıyla tamamlayan Türkiye, OECD, Avrupa Birliği ve G20 ülkeleri arasında en güçlü büyüme performansı gösteren ülkelerin başında yer almaktadır. Bu dönemde büyümeye, sanayi üretimi yüzde 4.3, dış ticaret ise 4.5’lik bir artışla katkı sağladı. Katma değerli üretim, sanayi ve ihracata yönelik teşvik ve desteklerin artması ve açıklanacak Orta Vadeli Program'ın (OVP) uygulamaya konulması ile büyüme hızlanacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir