”İşbirliği içine girmezsek hep beraber kaybederiz”

Cumhurbaşkanı Gül, krizin dışında kalmak gibi bir düşüncenin mantıklı olmayacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye gibi yüksek büyüme performansı gösteren ülkelerin küresel krizden etkilenmeyeceğini ve tamamen dışında kalacağını düşünmenin mantıklı olamayacağını belirterek, "Hükümet, iş dünyası, sendikalar, herkes büyük dayanışma ve işbirliği içine girmezse hep beraber kaybederiz" dedi.

Gül, Sheraton Otel'de düzenlenen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısında yaptığı konuşmada, iş dünyası ve siyasi çevrelere bazı mesajlar verdi. Gül, toplantının küresel ekonominin tarihi bir süreçten geçtiği bir dönemde yapıldığına dikkati çekti.

Bütün dünyanın krizden nasibini aldığını ifade eden Gül, bu sürecin uzun sürmemesini temenni etti. Küresel krize yol açan faktörlere değinen Gül, geleceğe yönelik planlamalarda büyük zorluklarla karşılaşıldığını söyledi.

"Kimsenin bencil davranmaya hakkı yok"

Cumhurbaşkanı Gül, krizin küresel boyutta olması nedeniyle uluslararası dayanışma ve işbirliğinin büyük önem taşıdığını, aynı zamanda ulusal dayanışmaya da ihtiyaç olduğunu belirtti. Gül, "Hiç bir ülke, uluslararası dayanışma içine girmeden bu işten çıkamaz ama hiç bir ülke de 'Dışarıdan gelsinler, beni kurtarsınlar anlayışı içinde olamaz' diye konuştu.

Ülke içindeki dayanışmaya büyük önem verdiğini vurgulayan Gül, "Hükümet, iş dünyası, sendikalar ve herkes büyük bir dayanışma ve işbirliği içine girmezse o zaman hep beraber kaybederiz. Böyle durumlarda kimsenin bencil davranmaya hakkı yok" dedi.

Gül, zorluklara katlanmak gerektiğini, ortak çıkarları ön plana koymanın önemli olduğunu ifade ederek, bu dönemde ilgili kesimlerin istişare yapmasının elzem olduğunu belirtti.

"IMF ile görüşmelerin başlaması memnuniyet verici"

Cumhurbaşkanı Gül, IMF ile görüşmelerin başlamasından memnuniyet duyduğunu da ifade ederek, Türkiye'nin borç ödemede sorun yaşayacağı kanaatinde olmadığını kaydetti.

Gül, IMF ile yapılacak bir anlaşmanın kısa ve orta vadede bazı konulardaki belirsizlikleri giderme açısından da yararlı olacağını söyledi. 

"Bırakın AB kendisi ile çelişsin"

Türkiye'nin AB üyelik sürecine de değinen Gül, müzakerelerin zor bir dönemde başladığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, müzakere sürecine AB'nin istemesine rağmen zamanında başlanmaması nedeniyle sonraki yıllarda ev ödevleri açısından zorluklar yaşandığını söyledi. Gül, "Aslında, bizim müzakerelere başlamamız kaçıp giden trene büyük bir hamle yaparak atlamak" dedi.

Gül, reform adımlarının Avrupa'dan çok Türkiye'nin işine yaradığını ve Türkiye için yapıldığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

"Biz bu fasılları kendi irademizle açıp kapatabilmekteyiz. Bırakın AB, kendi ilkeleriyle çelişsin, kendi stratejik çıkarlarını küçük ayak oyunlarına teslim etsin. Bu, onların kredibilitesini, itibarını, inandırıcılığını sarsar. Bunun örnekleri de var. Biz kendi içimize bakalım. Bizim yol haritamız belli, muasır medeniyet seviyesine çıkmak..."